Skip to main content

Οι Βρετανοί δεν φοβούνται να ταξιδέψουν στις «πορτοκαλί» χώρες

Ξεκίνησαν από σήμερα 17 Μαΐου τα διεθνή ταξίδια για τους Βρετανούς, με την κυβέρνηση όμως να ζητά από τους πολίτες να αποφύγουν τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» χώρες, στις οποίες εντάσσεται και η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών.

Η κίνηση στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αυξημένη από την πρώτη κιόλας μέρα, καθώς οι Βρετανοί κανονικά και με τον νόμο μπορούν να ξεκινήσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Το μεγαλύτερο ποσοστό – όπως ήταν αναμενόμενο- κατευθύνεται προς την Πορτογαλία, τον δημοφιλέστερο προορισμό της «πράσινης» λίστας με τις μόλις 12 χώρες. Μάλιστα, σύμφωνα με το πρακτορείο Thomas Cook, το 75% των κρατήσεων αυτή την εβδομάδα είναι προς την Πορτογαλία.

Πράσινες, κόκκινες και πορτοκαλί χώρες

Βέβαια, την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία των πέντε μεγαλύτερων αεροδρομίων της Βρετανίας, έχουν προγραμματιστεί σήμερα και 124 πτήσεις προς τις λεγόμενες «πορτοκαλί» χώρες. Κάτι που δείχνει πως οι Βρετανοί δεν μπορούν εύκολα να απαρνηθούν τους αγαπημένους τους προορισμούς όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα. Και αυτό παρά την υποχρεωτική 10ήμερη καραντίνα και τα απαραίτητα τεστ μετά την επιστροφή τους, αλλά και τις εκκλήσεις της κυβέρνησης να αποφύγουν τα ταξίδια προς τις χώρες που βρίσκονται ακόμα στην «πορτοκαλί» λίστα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ επανέλαβε χθες ότι ο κόσμος «δεν πρέπει να ταξιδέψει προς ‘πορτοκαλί’ και ‘κόκκινες’ χώρες αν δεν είναι απαραίτητο, και βέβαια ασφαλώς και όχι για τουρισμό», υπό τον φόβο της ινδικής μετάλλαξης. Κάτι που ευθυγραμμίζεται με την άποψη των επιστημόνων στη Βρετανία, οι οποίοι επισημαίνουν ότι στην Ευρώπη «ένα τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο». Τη σύγχυση που προκαλεί η κυβέρνηση επέκρινε ο διευθύνων σύμβουλος της ένωσης βρετανικών αεροπορικών εταιρειών, Τιμ Αλντερσλέιντ, δηλώντας ότι «εφόσον είναι νόμιμο, η κυβέρνηση δεν πρέπει να εκφοβίζει τον κόσμο».

Στις 7 Ιουνίου θα επαναπροσδιοριστούν οι καταχωρήσεις στις λίστες, με την ελπίδα των Βρετανών να μεγαλώσει η λεγόμενη «πράσινη», μηδενίζοντας έτσι την καραντίνα κατά την επιστροφή και μειώνοντας τα απαραίτητα τεστ.