Skip to main content

Ρέγκλινγκ: Η απουσία διαβούλευσης για παροχές, αφορολόγητο, ξεκάθαρη παραβίαση της διαδικασίας

Η τήρηση των όσων συμφώνησε η Αθήνα με τους πιστωτές το 2018 είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, διαμηνύει ο Κλάους Ρέγκλινγκ, με αφορμή την ετήσια έκθεση του ESM και εκφράζει ξεκάθαρη δυσφορία για το γεγονός ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς για την κατάργηση του μέτρου της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. 

«Η Ελλάδα ενδεχομένως να μην επιτύχει το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα με αισθητή απόκλιση, εξαιτίας των νέων μέτρων, για τα οποία δεν υπήρξε διαβούλευση με τους πιστωτές» σημείωσε ο επικεφαλής του ESM. Έσπευσε δε να επισημάνει ότι η απουσία διαβούλευσης συνιστά ξεκάθαρη παραβίαση της διαδικασίας. 

Όπως είπε συνολικά οι εταίροι της Ευρωζώνης ανησυχούν πως οι παροχές, όπως η λεγόμενη 13η σύνταξη, και η ανάκληση των ήδη συμφωνηθέντων για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, θα θέσουν το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα σε κίνδυνο.  Σημείωσε πάντως πως ο μηχανισμός καταγράφει την επισήμανση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα πετύχει το στόχο παρά τα μέτρα.  

«Βεβαίως είμαστε τώρα στον Ιούνιο. Έχουμε έξι μήνες μπροστά μας, οπότε μιλάμε για εκτιμήσεις, αλλά τόσο εμείς όσο και η Κομισιόν φοβόμαστε πως ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος είναι αυξημένος» είπε. «Ανησυχούμε επίσης επειδή η δέσμευση για διαβούλευση με τους θεσμούς σε σημαντικά μέτρα δημοσιονομικού χαρκατήρα δεν τηρήθηκε. Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνηθείσας διαδικασίας» τόνισε, καταλήγοντας πως «θα επανέλθουμε για όλα αυτά τα θέματα με τη νέα κυβέρνηση». 

Nα θυμίσουμε ότι στην έκθεσή του ο ESM επιμένει στην ανάγκη τόσο για τήρηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 όσο για μείωση του αφορολόγητου ορίου, προκειμένου να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Επισημαίνει δε την ανάγκη για πιο φιλικές στην ανάπτυξη πολιτικές και εκτέλεση των δημοσίων επενδύσεων. 

naftemporiki.gr