Skip to main content

Ποια χώρα προσπαθεί να τονώσει την οικονομία της με την τηλεργασία από την επαρχία;

Η εξ’ αποστάσεως εργασία είναι από τις συνήθειες που μας σύστησε,  και σε αρκετές περιπτώσεις επέβαλε ο νέος κορωνοϊός, δημιουργώντας καινούριες προκλήσεις και νέα μοντέλα εργασίας.

Τον Μάρτιο, η ιρλανδική κυβέρνηση παρουσίασε ένα σχέδιο για την αναβίωση της αγροτικής οικονομίας της χώρας, προσελκύοντας περισσότερους ανθρώπους να εργαστούν από απόσταση στην επαρχία. 

Οι αγροτικές περιοχές της χώρας αντιμετωπίζουν μία μακροχρόνια πρόκληση, τη μετακίνηση στις αστικές περιοχές.

Με τη σκιά της πανδημίας ακόμα να «βαραίνει» αλλά με «φρέσκα» τα νέα για το τι μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εξ αποστάσεως εργασίας, το σχέδιο «Our Rural Future» στοχεύει να παρακινήσει περισσότερους ανθρώπους να παραμείνουν ή να μετακινηθούν σε μη αστικές περιοχές.

Το σχέδιο δεσμεύεται να παρέχει οικονομική υποστήριξη στις τοπικές αρχές για τη μετατροπή κενών ακινήτων σε πόλεις σε ποκεντρωμένα working hubs. Αυτό περιλαμβάνει ένα σχέδιο για «πάνω από 400 εποκεντρωμένα working hubs» σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Grainne O’Keeffe έχει από πρώτο χέρι εμπειρία προσέλκυσης ανθρώπων σε μια αγροτική πόλη. Επικεφαλής του Ludgate Hub, ενός συνεργατικού χώρου και start-up στη μικρή πόλη Skibbereen, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης του Cork στη νότια Ιρλανδία.

Το Ludgate Hub ιδρύθηκε το 2016 και ήταν από τους πρώτους οργανισμούς που μετακινήθηκαν στις αγροτικές περιοχές.

Μιλώντας στο CNBC, η O’Keeffe  υποστήριξε ότι το Ludgate αποτελεί ένα πρακτικό παράδειγμα προσέλκυσης επιχειρηματιών και εργαζομένων σε μια μικρή πόλη.

Η επιχείρησή της λειτουργεί σε ένα παλιό φούρνο και ξεκινάει μια δεύτερη εγκατάσταση σε ένα άδειο σχολικό κτίριο αργότερα φέτος. Έχει προσελκύσει ως επί το πλείστον άτομα των οποίων οι νεοσύστατες επιχειρήσεις επιτρέπουν την απομακρυσμένη εργασία.

Για την O’Keeffe, σημαντικές επενδύσεις σε φυσικές υποδομές, όπως ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας και προμήθεια κατάλληλων κτιρίων, είναι βασικές για να καταστεί βιώσιμη για την εξ’αποστάσεως εργασίας κάθε πόλη.

Η πόλη Skibbereen συνδέεται με ευρυζωνική σύνδεση υψηλής ταχύτητας μέσω μιας επιχείρησης υπό την ηγεσία της Vodafone που ονομάζεται Siro.

«Αυτό είναι αναμφίβολα αλλάζει το παιχνίδι σε κάθε περιοχή. Αυτό είναι θεμελιώδες και έτσι έχουμε ένα κτίριο που να ευνοεί το εργασιακό περιβάλλον», είπε.

Η ευρυζωνική συνδεσιμότητα στις αγροτικές περιοχές υπήρξε ένας εφιάλτης για την Ιρλανδία.

Εργασιακό περιβάλλον

Ο Garret Flower έκανε τη μετάβαση από το Δουβλίνο προς την πατρίδα του στο Longford. Είναι ο διευθύνων σύμβουλος της start-up εταιρείας ParkOffice, της  οποίας η ομάδα των 15 εργάζεται πλέον σε καθεστώς πλήρους εξ’ αποστάσεως εργασίας.

«Η ύπαιθρος έχει πολλά να προσφέρει», είπε. «Νομίζω ότι η εξ’ αποστάσεως εργασία είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να οδηγήσει τους ανθρώπους πίσω στις αγροτικές περιοχές».

Προειδοποίησε, ωστόσο, για τον κίνδυνο από την υπερβολική εξάρτηση από την εργασία στο σπίτι. Καθώς τα lockdowns τελικά χαλαρώνουν, η διαθεσιμότητα γραφείων σε πόλεις και χωριά θα αποτελέσει βασικό συστατικό κάθε στρατηγικής, είπε.

Ξεχωριστά, μία start-up που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και ονομάζεται NDRC, η οποία διευθύνεται τώρα από μια κοινοπραξία επιχειρηματικών ομίλων σε ολόκληρη τη χώρα, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων εκκίνησης σε πιο διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Ένα από τα μέλη του είναι το RDI Hub, μια εγκατάσταση στην πόλη Killorglin στο County Kerry, στα νοτιοδυτικά της χώρας.

«Στο Κέρι έχουμε παραδοσιακά μια εδραιωμένη παράδοση μετανάστευσης. Οι άνθρωποι φεύγουν από το Κέρι. Είναι σπάνιο να μείνουν, οι περισσότεροι άνθρωποι πηγαίνουν στο κολέγιο, οι περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν για να ξεκινήσουν μια δουλειά. Μερικοί επιστρέφουν, αλλά η πλειοψηφία φεύγει και συνεχίζει », δήλωσε η Reidin O’Connor, διευθυντής του RDI Hub.

Η O’Connor κατάγεται από την περιοχή αρχικά και μετεγκαταστάθηκε από το Δουβλίνο με τον σύντροφό της και τα παιδιά της λίγους μήνες πριν φτάσει η πανδημία. Όπως είπε, οι κυβερνητικές προσπάθειες σε αποκεντρωμένων working hubs πρέπει να επικεντρώνονται όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στο πώς μπορούν να ενσωματωθούν και στις τοπικές κοινότητες.

«Οι κόμβοι θα πρέπει να είναι ο χώρος όπου συνεργάζονται οι νεοσύστατες επιχειρήσεις και το δημιουργικό σας. Αλλά υπάρχουν επίσης μαθήματα και γίνεται μια κυψέλη της κοινότητας και εκεί μαζεύονται οι άνθρωποι», εξήγησε.

Στέγαση και μεταφορά

Ένα βασικό ζήτημα για την ανάπτυξη οποιασδήποτε περιοχής στην Ιρλανδία αποτελεί η στέγαση. Πριν από την πανδημία, η έλλειψη στέγης αποτελούσε επί μακρόν πρόβλημα. Αλλά από την έναρξη της πανδημίας, το ζήτημα έγινε πιο έντονο με τη διακοπή της κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Η δραστηριότητα των επενδυτών στην αγορά κατοικίας έχει προσελκύσει μεγάλο δημόσιο χλευασμό.

Η O’Keeffe του Ludgate είπε ότι οι προσπάθειες αναγέννησης της υπαίθρου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη στέγαση και ότι οι αρχές όπως τα κομητειακά συμβούλια θα πρέπει να «αναγνωρίσουν ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στους πληθυσμούς και ότι υπάρχει ανάγκη στέγασης».

Η O’Keeffe αναγνωρίζει ότι οι συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ αγροτικών πόλεων όπως το Skibbereen και των κοντινών πόλεων όπως το Cork ή πιο μακριά στο Δουβλίνο παρουσιάζουν επίσης προκλήσεις.

«Είναι σίγουρα ένα ζήτημα που έχουμε, αυτή η απομακρυσμένη απόσταση, αλλά νομίζω ότι η ψηφιακή ενεργοποίηση μειώνει τη φυσική διαίρεση», είπε, προσθέτοντας ότι η μείωση των ψηφιακών διαφορών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε φυσικές υποδομές όπως οι συγκοινωνιακές συνδέσεις.

Ο Flower είπε ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία να αναζωογονήσει μεγάλα τμήματα της χώρας που διαφορετικά θα μπορούσαν να ξεχαστούν.

«Πολλοί φίλοι μου στην τελευταία ύφεση και έφυγαν για την Αυστραλία και τον Καναδά και δεν επέστρεψαν. Πρέπει να φέρουμε στο μυαλό τις εικόνες των ανθρώπων που μπορούν να επιστρέψουν και ότι μπορούν να εργαστούν σε αυτές τις θέσεις παγκόσμιας κλάσης σε απομακρυσμένα μέρη της χώρας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC