Skip to main content

Βρυξέλλες: Έκλεισαν τα 80 από τα 88 προαπαιτούμενα

Αισιοδοξία για μια συνολική συμφωνία στο ελληνικό ζήτημα επικρατεί στις τάξεις της Ευρωζώνης, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, την προσεχή Πέμπτη.

Η συνολική συμφωνία, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο, θα αφορά α) το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, β) το ύψος της τελικής εκταμίευσης των δανείων, γ) τη ρύθμιση του χρέους και δ) το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ο ίδιος, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής, έχουν ολοκληρωθεί τα 80 από τα συνολικά 88 εκκρεμή προαπαιτούμενα.

Σημείωσε δε, ότι η «έκθεση συμμόρφωσης» των θεσμών αναμένεται να είναι θετική για την Ελλάδα και θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το πρωί της Πέμπτης.

O αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξήγησε, επιπλέον, ότι η συνολική λύση θα πρέπει να είναι αξιόπιστη τόσο για τις αγορές, όσο και για τους δανειστές, οι οποίοι θέλουν η Ελλάδα να συνεχίσει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων.

Σε ό,τι αφορά το ύψος της τελευταίας δόσης, προανήγγειλε ότι «θα είναι σημαντικό, ώστε να ανεβάζει το συνολικό ταμειακό απόθεμα της Ελλάδας στα περίπου 20 δισ. ευρώ». Μ’ αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020.

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ανάμεσα στις υπό εξέταση προτάσεις συγκαταλέγεται

  • η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF
  • η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM
  • η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs, τα οποία υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ και τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό την προϋπόθεση τήρησης των συμφωνηθέντων.

Όσον αφορά το μεταμνημονιακή πλαίσιο, οι Βρυξέλλες αναζητούν την κατάλληλη φόρμουλα, ώστε να εποπτεύουν τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κατά τα επόμενα χρόνια. Έτσι, η Ελλάδα αναμένεται να υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance). Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις.

Αναφερόμενος στις εναπομείνασες προκλήσεις, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμψε στη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στην ενσωμάτωση όλων των ταμείων στον ΕΦΚΑ, στην υλοποίηση του νέου συστήματος κοινωνικών επιδομάτων και στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα. 

Μεταξύ, τέλος, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μετά τη λήξη του προγράμματος, ο αξιωματούχος εστίασε στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου έως το 2021, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας εντός του 2019, καθώς και σε μία σειρά αποκρατικοποιήσεων.

naftemporiki.gr