Skip to main content

Τα «καύσιμα» ανάταξης της οικονομίας

Με ευρωπαϊκά κονδύλια να μην προβλέπεται να έρχονται στη χώρα μας έως το τέλος Ιουλίου, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει το κόστος των παρεμβάσεων μέσω εθνικών πόρων. Ταυτόχρονα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας διαβεβαιώνει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα, όπως επίσης ότι προς το παρόν δεν σχεδιάζει να προσφύγει στην πιστωτική γραμμή του ESM.

Οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων, με ικανοποιητικό επιτόκιο, ενίσχυσαν το «ταμείο» του Κράτους με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει ότι η ταμειακή κατάσταση είναι καλύτερη από το Μάρτιο. Την ίδια ώρα παρεμβάσεις οι οποίες θα καλυφθούν με κονδύλια από εγκεκριμένα προγράμματα της Ε.Ε. όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή (συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ), το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»  μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος SURE, καθυστερούν. Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα ευρωπαϊκό χρήμα εκτιμάται ότι θα έρθει στην Ελλάδα μετά το τέλος Ιουλίου.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην σύνταξη του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου το οποίο επιδιώκει να είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο και να κατατεθεί μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού τον Οκτώβριο στην Κομισιόν. Πρώτα όμως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος της Αθήνας παραμένει η ύπαρξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, έως τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας τη Δευτέρα στη Βουλή αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης να ληφθούν μετά τον Ιούλιο και με την πιθανότητα να υπάρξουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την πρόταση της Κομισιόν, γεγονός που μεταφέρει και τις όποιες εκταμιεύσεις μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021. Έως τότε όμως η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα : «Ακόμα κι αν η Ευρώπη αργήσει να καταλήξει σε αποφάσεις για το τελικό σχήμα του Ταμείου Ανάκαμψης και τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό και να εκταμιεύσει τους σχετικούς πόρους, η χώρα μας με τα σημερινά υγειονομικά δεδομένα και την υπεύθυνη οικονομική διαχείριση, δεν θα αντιμετωπίσει ταμειακό πρόβλημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Χρηματοδότηση 2 δισ. ευρώ μέσω ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Ολοκληρώνονται σταδιακά κάποια από τα προγράμματα που «τρέχουν» και αφορούν τη παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω του κορωνοϊού. Όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ολοκληρώθηκε το υποπρόγραμμα παροχής δανείων κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση επιτοκίου για 2 έτη ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Από τις 28 Απριλίου που ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολογήθηκαν 10.700 αιτήσεις χρηματοδότησης συνολικού ποσού 1,4 δισ. ευρώ, με 10.150 αιτήσεις να έχουν εγκριθεί από τις συνεργαζόμενες τράπεζες ύψους  1,29 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο υποπρόγραμμα απευθύνονταν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας έχοντας ρήτρα μη απόλυσης.

naftemporiki.gr