Skip to main content

Στην «παραμυθούπολη» της Πορτογαλίας στραμμένα τα βλέμματα της αγοράς ομολόγων

Η ηρεμία έχει επιστρέψει στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να στείλει σήμα στις αγορές ότι παρά τον επικείμενο τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, οι αυξήσεις των επιτοκίων θα αργήσουν. Πρόσθετο στήριγμα στο κρατικό χρέος προσφέρουν και οι εμπορικές αντιπαραθέσεις, καθώς τα ομόλογα- τουλάχιστον των ισχυρών οικονομιών- τείνουν να λειτουργούν ως καταφύγιο σε περιόδους έντονης αναταραχής στις αγορές. 

Τα βλέμματα των επενδυτών είναι στραμμένα στη Σίντρα, όπου άρχισε σήμερα τριήμερο φόρουμ της ΕΚΤ. Στην παραμυθούπολη της Πορτογαλίας, όλοι περιμένουν από τους αξιωματούχους τους κεντρικής τράπεζας να αναλύσουν το αφήγημά τους για τα επόμενα βήματα της νομισματικής πολιτικής. Με βάση τα όσα θα ειπωθούν στο φόρουμ, θα χαράξουν και τη στρατηγικής τους για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Προς το παρόν η ρητορική των αξιωματούχων της ΕΚΤ έχει λειτουργήσει θετικά. 

Σήμερα η απόδοση του γερμανικού ομολόγου δεκαετούς διάρκειας υποχωρεί ελαφρά στο 0,39% και μένει να φανεί εάν θα επηρεαστεί τις επόμενες ημέρες από τις εξελίξεις στους κόλπους του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού.

Μεγαλύτερη είναι η αποκλιμάκωση για τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας. Το επιτόκιο του ιταλικού δεκαετούς καταγράφει πτώση 5 μονάδων βάσης στο 2,55% και του ισπανικού υποχωρεί κατά 4 μ.β. στο 1,24%. Πτώση πέντε μονάδων και για την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς, στο 4,36%, ενώ του αντίστοιχου πορτογαλικού υποχωρεί κατά έξι μ.β., στο 1,73%. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg