Skip to main content

Ποσειδώνια 2016: «Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης»

Η πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε τροχιά ανάκαμψης κυριάρχησε κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης πλοιοκτητών, ναυλομεσιτών και άλλων παραγόντων της ναυτιλίας, στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης «Ποσειδώνια 2016».

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι τεχνολογικές εξελίξεις στη διαμόρφωση τόσο των οικονομικών τάσεων, όσο και της πορείας της ναυτιλιακής αγοράς.

Όπως επισημάνθηκε ενδεικτικά, πέραν της δυνατότητας παρακολούθησης της πορείας των πλοίων μέσω δορυφορικών συστημάτων, πλέον υπάρχει η δυνατότητα πρόγνωσης των πιθανοτήτων ενοικίασής τους ή ακόμη και των τάσεων που επικρατούν στο διεθνές διαμετακομιστικό εμπόριο. 

Ο συντονιστής της συζήτησης, Julian Bray, γενικός διευθυντής της έκδοσης Tradewinds, εξήρε τις επιδόσεις της ελληνικής ναυτιλίας, τονίζοντας ότι ο ελληνικός στόχος συνεχίζει να αναπτύσσεται παρά τα προβλήματα της ναυτικής βιομηχανίας.

Από την πλευρά της, η Brent – Petersen, επικεφαλής του ναυτιλιακού τμήματος της DVB Bank, υπογράμμισε ότι παρατηρείται μία επιστροφή στην «κανονικότητα», όχι όμως σε όλα τα υποτμήματα της ναυτιλιακής αγοράς και ότι υπάρχουν αλλαγές δομικού χαρακτήρα στη διαμόρφωσή της. Όσον αφορά τις παραμέτρους που θα επηρεάσουν την περαιτέρω πορεία της, η ίδια έκανε ειδική μνεία στον αυξανόμενο όγκο χρέους πολλών «παικτών» της αγοράς, την πτωτική πορεία τιμών στην αγορά εμπορευμάτων και την επιβράδυνση που παρουσιάζει η κινεζική οικονομία.

Στη συνέχεια, ο Christopher J. Wiernicki, πρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας IACS, τόνισε ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει «πού ακριβώς είναι ο πάτος» στον οικονομικό κύκλο, η πορεία του οποίου εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, συμπεριλαμβανομένης, βεβαίως, της πορείας των πετρελαϊκών τιμών». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι παράμετροι που θα επηρεάσουν την πορεία της ναυτιλίας, διεθνώς, αφορούν τις τεχνολογικές προόδους, το κανονιστικό περιβάλλον και τις επιδόσεις των αναπτυσσόμενων οικονομιών. «Αυτές είναι που θα καθορίσουν την προσφορά και τη ζήτηση στην αγοράς» σημείωσε.

Το στέλεχος της Deutsche Bank, Klaus Stoltenberg, από την πλευρά του, χαρακτήρισε τη ναυτιλιακή αγορά ως κατακερματισμένη και διερωτήθηκε κατά πόσον υπάρχει χώρος περαιτέρω ανάπτυξής της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αγορά οδεύει σε έναν νέο γύρο «συγκέντρωσης» ιδίως σε ό,τι αφορά τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Ιωάννης Μαρτίνος, επικεφαλής της Signal Maritime, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των τεχνολογικών εξελίξεων στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής αγοράς, καθώς και την ύπαρξη διαφάνειας στην αγορά συμβολαίων spot. «Οι εξελίξεις οδηγούν σε μία πιο διαφανή αγορά», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, η ναυπήγηση νέων πλοίων εμπεριέχει υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

Πηγή: ΑΜΠΕ