Skip to main content

Ιταλία: Η μάχη απέναντι στην Κομισιόν ενώνει τους τρεις βασικούς παίχτες του κυβερνητικού συνασπισμού

Οι τρεις κορυφαίαοι παίχτες στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ιταλίας δεν κρύβουν τις διαφορές τους. Αποφάσισαν όμως έστω και για λίγο να ενώσουν τις δυνάμσεις τους για να αψηφήσουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. και την Κομισιόν, που άνοιξε πειθαρχική διαδικασία για τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ο Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα και ο Λουίτζι Ντι Μάιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων εξαπέλυσαν και οι τρεις κριτική κατά των Βρυξελλών, αν και σε διαφορετικούς τόνους.

«Έχουμε ευρωπαϊκούς κανόνες που δεν ανταποκρίνονται στις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες του σήμερα» έγραψε στο Facebook o Κόντε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση αυτή θα εργαστεί με στόχο να τους αλλάξει». 

Ο Σαλβίνι, που έχει βγει αισθητά ενισχυμένος από την ευρωκάλπη, επέμεινε σε ανακοίνωσή του ότι η Ρώμη πρέπει να υιοθετήσει πολιτικές, που δεν περιορίζονται από την λιτότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. «Με περικοπές, κυρώσεις και λιτότητα, τα επίπεδα της φτώχειας, του χρέους και της ανασφάλειας αυξάνονται» υπογράμμισε. «Η Ιταλία θέλει να επενδύσει σε απασχόληση και ανάπτυξη» είπε, προσθέτοντας ότι περιμένει πως «οι Βρυξέλλες θα το σεβαστούν αυτό». 

Από την πλευρά του και ο Ντι Μάιο ζήτησε υψηλότερες δαπάνες και φοροελαφρύνσεις που θα αναζωογονήσουν την οικονομία, γράφοντας στο Facebook: «Είναι αδιανόητο μία χώρα με υψηλή ανεργία να θέλει να επενδύσει στην ανάπτυξη και να τιμωρείται για αυτό». 

Η Ιιταλία έχει ανάγκη από μεγάλη διόρθωση του ελλείμματος τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά, διεμήνυσε σήμερα ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε δε πως οι σχεδιαζόμενες μειώσεις φόρων θα μπορούσαν να είναι «υπερβολικά δαπανηρές» και να επιδεινώσουν περαιτέρω τα δημοσιονομικά της χώρας. 

Από την πλευρά του και ο Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, μιλώντας στη γαλλική Βουλή υπογράμμισε ότι «το βάρος της ευθύνης να αποδείξει ότι μπορεί να μειώσει το έλλειμμα και το χρέος πέφτει στην Ιταλία».

«Η πόρτα μου είναι ανοιχτή, να μιλήσουμε, να ακούσω και να κρατήσω σημειώσεις» συμπλήρωσε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Blooomberg, Reuters