Skip to main content

Οριακά πτωτικά οι ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος έχουν επιστρέψει οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά τη διολίσθηση της τιμής του πετρελαίου σε χαμηλό 13 ετών.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14:05), ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,01% στις 5.803 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,16% στις 9.530 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,12% στις 4.205 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει οριακές απώλειες 0,09% στις 329,53 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Ericsson ενισχύεται κατά 4% μετά την αναβάθμιση της σύστασης σε «buy» από την Nordea Markets. Η μετοχή της γαλλικής Casino υποχωρεί κατά 4% στον απόηχο της απειλής της Standard & Poor’s για υποβάθμιση των ομολόγων της στην κατηγορία «σκουπίδια». Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες κατακρημνίζονται κατά 5%.

Η τιμή του πετρελαίου, αφού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 διολισθαίνοντας στα 28 δολάρια/βαρέλι, αυτή τη στιγμή ανακάμπτει οριακά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύονται κατά 1,26% στα 29,79 δολάρια. Οι πιέσεις των τελευταίων ωρών αποδίδονται στην άρση των διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής αργού.

Σε χαμηλό πέντε ετών υποχώρησαν και οι ασιατικές μετοχές, καθώς ο δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες κατά 1,12%. Στον αντίποδα, το χρηματιστήριο της Σαγκάη ενισχύθηκε κατά 0,47% στις 2.913,84 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν κινήθηκε ανοδικά κατά 1,52% στις 489,43 μονάδες. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, ενώπιον των αρμόδιων εποπτικών αρχών αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα η διοίκηση της Renault, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την παραβίαση των ορίων εκπομπής ρύπων. Σημειώνεται ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, κατά τη διάρκεια πρόσφατων ελέγχων στα εργοστάσιά της, αποδείχθηκε ότι παραβίαζε συστηματικά τα ανώτατα επιτρεπτά όρια εκπομπής ρύπων, σε μία υπόθεση η οποία παραπέμπει έντονα στο σκάνδαλο της Volkswagen.

Μέχρι στιγμής, οι γαλλικές αρχές δεν έχουν δημοσιοποιήσει τα σχετικά στοιχεία, κάτι το οποίο αναμένεται τις αμέσως επόμενες ημέρες, μετά την τελική αξιολόγηση των ευρημάτων. Παρ’ όλα αυτά, η Renault ανακοίνωσε την αύξηση των πωλήσεών της κατά 3,3% το 2015, εκφράζοντας την αισιοδοξία της και για το νέο έτος. 

Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτική της ΕΚΤ αναμένει το 60% των οικονομολόγων, σύμφωνα με νέα έρευνα του πρακτορείου Bloomberg. Η αύξηση της προσδοκίας για νέα μέτρα εκ μέρους του Μάριο Ντράγκι εδράζεται στη ραγδαία πτώση της τιμής του πετρελαίου, η οποία υπονομεύει την ανάκαμψη του πληθωρισμού και της οικονομίας. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο ανερχόταν στο 40%.

Το 57% των οικονομολόγων αναμένει επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, ενώ το 53% μία νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, το οποίο τον Δεκέμβριο υποχώρησε στο -0,3%. «Εάν η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα ίδια επίπεδα, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να μείνει άπραγη» επισημαίνει ο επικεφαλής αναλυτής της Nordea Markets, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν νέα μέτρα τον Μάρτιο».

Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου έχει απωλέσει μεγάλο μέρος της αξίας του, υποχωρώντας ακόμη και στα 28 δολάρια ανά βαρέλι. Μεταξύ των οικονομολόγων, το 45% εκτιμά ότι τα πρόσθετα μέτρα θα ανακοινωθούν τον Μάρτιο, το 45% τον Ιούνιο και το 10% τον Σεπτέμβριο.  

Παράλληλα, την περικοπή 1.050 θέσεων εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία ανακοίνωσε η Tata Steel, εξαιτίας της διαρκούς πτώσης της τιμής του χάλυβα. «Παρότι πρόκειται για σκληρές αποφάσεις, είναι απολύτως αναγκαίες εν μέσω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούν στην αγορά» δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Tata Steel, και κάλεσε την Κομισιόν να λάβει μέτρα εναντίον της «άδικης» εισαγωγής χάλυβας.

Η βρετανική ένωση εργαζομένων στον κλάδο του χάλυβα, σε ανακοίνωσή της, χαρακτήρισε τις απολύσεις ως «προειδοποιητικό καμπανάκι προς την κυβέρνηση», την οποία κάλεσε να συνδράμει στον περιορισμό των εισαγωγών από την Κίνα. 

Παράλληλα, πακέτο μέτρο για την αντιμετώπιση της ανεργίας αναμένεται να ανακοινώσει ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επισημαίνοντας ότι η γαλλική οικονομία βρίσκεται σε «κατάσταση ανάγκης». Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου, οι λεπτομέρειες του οποίου θα παρουσιαστούν τις αμέσως επόμενες ώρες, περιλαμβάνει τη δημιουργία 500.000 θέσεις σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, πρόσθετες επιδοτήσεις στις μικρές επιχειρήσεις και δράσεις για την τόνωση της μαθητείας.

Το «μέτωπο» της ανεργίας θεωρείται μείζονος σημασίας για τον πρόεδρο Ολάντ, εν όψει και των προεδρικών εκλογών του 2017. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έχει δεσμευτεί για τη μείωση της ανεργίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσει μία δεύτερη προεδρική θητεία. Η ανεργία στη Γαλλία, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται πάνω από το 10% , την ώρα που ο μέσος ευρωπαϊκός όρος ανέρχεται στο 9,8%.