Skip to main content

Ιταλία: Το τελεσίγραφο Κόντε φέρνει νέα άνοδο στις αποδόσεις ομολόγων

Οι διαβεβαιώσεις του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, ότι ο νέος προϋπολογισμός θα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε. δεν ήταν αρκετές για να κάμψουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ. Η αγορά έχει στρέψει το βλέμμα στα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις και αυτά φοβίζουν. 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων  La Repubblica και Il Corriere della sera ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, θα απευθύνει σήμερα τελεσίγραφο στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να επιταχύνουν την κυβερνητική δράση. Σε διαφορετική περίπτωση θα παραιτηθεί. 

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα ο Κόντε θα καταστήσει σαφές σε ομιλία του νωρίς το απόγευμα, πως δεν έχει καμία πρόθεση να δει τη χώρα να υποβάλλεται σε πειθαρχική διαδικασία της Ε.Ε. εξαιτίας του χρέους. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν απέστειλε επιστολή στη Ρώμη, με την οποία ζητούσε εξηγήσεις για τη διόγκωση του χρέους. ο Τρία ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία θα αποφύγει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. 

Υπό τις συνθήκε αυτές η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε σήμερα ενδοσυνεδριακά έως και έξι μονάδες βάσης στο 2,73%, την ώρα που οι αποδόσεις των περισσότερων ομολόγων της Ευρωζώνης κινούνται πτωτικά. Η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού διαμορφώνεται στο ιστορικό ναδίρ του – 0,22%. Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα είναι και εκείνες των ελληνικών, ισπανικών και πορτογαλικών ομολόγων, ενώ σε χαμηλά πολλών ετών κινείται και των γαλλικών. 

naftemporiki.gr