Skip to main content

Μπαρνιέ: Η οικονομική ρύθμιση για τα ιρλανδικά σύνορα, δεν θα επεκταθεί στο σύνολο της Βρετανίας

Απορρίπτουν οι Βρυξέλλες πρόταση του Λονδίνου, βάσει της οποίας η οικονομική ρύθμιση στα ιρλανδικά σύνορα θα επεκταθεί για το σύνολο της Βρετανίας για ένα διάστημα. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διαπραγματευτικής ομάδας, Μισέλ Μπαρνιέ, ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. 

Η βρετανική πλευρά κατέθεσε χθες μια συμβιβαστική λύση για την αποφυγή «σκληρών συνόρων» ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία. Αυτή προβλέπει ότι η Βρετανία θα παραμείνει συνδεδεμένη με την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. για διάστημα έως και ενός έτους επιπλέον μετά την σχεδόν διετή μεταβατική περίοδο.

Ο Γάλλος Επίτροπος, ωστόσο, σημείωσε ότι η πρόταση εγείρει μια σειρά από ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. «Ας είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η ‘δικλείδα ασφαλείας’ μας δεν μπορεί να επεκταθεί στο σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου. Για ποιο λόγο; Διότι έχει σχεδιαστεί για μια συγκεκριμένη κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία» τόνισε. 

«Η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελέσει μέρος των τελωνειακών μας εδαφών. Αυτό που είναι εφικτό για ένα έδαφος στο μέγεθος της Βόρειας Ιρλανδίας δεν είναι απαραίτητα και εφικτό για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου» διεμήνυσε. 

naftemporiki.gr me πληροφορίες από Reuters