Skip to main content

Market Beat: Οι εξελίξεις μάλλον βοηθούν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει.

Αναβολή των ακραίων καταστάσεων ή εκλογές, είναι τα ενδεχόμενα για τους ξένους θεσμικούς

Οι εξελίξεις, μετά την πρωτοβουλία της Καγκελαρίου Μέρκελ, θα περιλαμβάνουν είτε μια λύση που θα φέρει ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες,  η οποία θα βοηθήσει να περάσει σχετικά ανέφελα το καλοκαίρι, είτε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κάνει πάλι εκλογές. Αυτά τα δυο αντίθετης κατεύθυνσης σενάρια, ως προς την επίδραση που θα έχουν στην αγορά, καλούνται να εκτιμήσουν οι επενδυτές σήμερα – αύριο. Γιατί όπως σωστά προέβλεπαν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι, μέσα στη βδομάδα το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να έχει κλείσει. Αναφερόμαστε στην επιστροφή του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση Γιουνκέρ Τσίπρα σήμερα και στο κείμενο πρόταση που θα φέρει μετά από αυτή.

Οι ξένες αγορές έδειξαν ότι η υπόθεση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη δεν περνάει απαρατήρητη από τους επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα αφού οι αντιδράσεις τους σε χρηματιστήρια ακόμα και εκτός ευρωζώνης είναι έντονες και χαρακτηριστικές.  Με μικρές απώλειες έκλεισαν τελικά χθες οι αμερικανικοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, καθώς η αγορά μέτρησε τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών, ενώ αρνητικά επέδρασε και η άνοδος του ευρώ, η οποία πλήττει παραδοσιακά την ελκυστικότητα των μετοχικών αξιών. 

Τα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης πιέστηκαν, φαινόμενο που αποκάλυψε ότι οι αγοραίοι δεν αισθάνονται τόσο άνετα με το ενδεχόμενο ενός Grexit ή ενός ατυχήματος που θα το φέρει. Αντίθετα δηλαδή από όσα δήλωναν οι αρμόδιοι για τα οικονομικά της ζώνης του κοινού νομίσματος για δημιουργία μιας περίφραξης που θα κρατήσει τα προβλήματα εντός Ελλάδας. Η αβεβαιότητα και η σύγχυση που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από την πρόταση – κείμενο συμφωνίας, μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώθηκε χθες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με σημαντικές απώλειες, οι οποίες εντάθηκαν στην τελευταία κυρίως ώρα της συνεδρίασης. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με μικρές απώλειες έκλεισαν τελικά χθες οι αμερικανικοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση έντονης νευρικότητας, καθώς η αγορά μέτρησε τις εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών. Αρνητικά λειτούργησε και η πτώση του δολαρίου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,16% στις 18.011,94 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,13% στις 5.076,52 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,10% στις 2.109,60 μονάδες.

Στο ταμπλό, η PPL σημείωσε απώλειες 8,7%, ανατρέποντας το προσυνεδριακό θετικό της πρόσημο, που προκάλεσε η αναβάθμιση της σύστασής της από την Standard & Poor’s σε  ‘A-‘. Το outlook παραμένει σταθερό, ενώ αναβάθμιση των συστάσεων υπήρξε και για τις θυγατρικές της εταιρείας.

Επίσης, η Delta Air Lines υποχώρησε κατά 2,4%, μετά τα στοιχεία για την επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια που ανακοινώθηκαν για τον μήνα Μάιο. Η μετοχή έχει καταγράψει απώλειες 9,8% το τελευταίο δωδεκάμηνο, επηρεασμένη από την συρρίκνωση της επιβατικής κίνησης, ενώ ο δείκτης S&P 500, στον οποίο διαπραγματεύεται έχει αυξηθεί κατά 2,6% στο ίδιο διάστημα.

Στο +3,1% βρέθηκε η Dollar General, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις του τελευταίου τριμήνου αυξήθηκαν κατά 8,8%, εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης σε καπνό και τρόφιμα.

ΕΥΡΩΠΗ

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών, ενώ αρνητικά επέδρασε και η άνοδος του ευρώ, η οποία πλήττει παραδοσιακά την ελκυστικότητα των μετοχικών αξιών. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,37% στις 6.928 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,94% στις 11.329 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,42% στις 5.004 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,03% στις 396,45 μονάδες, ενώ νωρίτερα βρέθηκε να υποχωρεί έως και 1,3%. 

Στο ταμπλό, η Wolseley σημείωσε κέρδη 2%, καθώς ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο του έτους χρήσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι στο σύνολο του έτους, οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 775,29 δισ. στερλίνες.

Κέρδη άνω του 1,2% σημείωσαν οι μετοχές της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton και Christian Dior, μετά την αναβάθμιση της σύστασής τους από την HSBC Holdings, η οποία εκτιμά αύξηση των πωλήσεων. Στον αντίποδα, η Aryzta σημείωσε απώλειες 9,2%, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε το τρίμηνο που έληξε τον Απρίλιο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα έσοδα από τις δραστηριότητες της Ελβετίας επηρεάστηκαν αρνητικά από τη μεταβλητότητα της αγοράς συναλλάγματος.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Μάιο αυξήθηκε κατά 0,3%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί κατά 0,2% υψηλότερα.

ΧΑ

Η αβεβαιότητα και η σύγχυση που εξακολουθεί να υπάρχει γύρω από την πρόταση – κείμενο συμφωνίας, μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώθηκε χθες στο χρηματιστηριακό ταμπλό, με τον γενικό δείκτη να κλείνει με σημαντικές απώλειες, οι οποίες εντάθηκαν στην τελευταία κυρίως ώρα της συνεδρίασης. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,74% στις 804,96 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 833,12 μονάδες και η χαμηλότερη στις 804,30. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 46,73% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 95,67 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  έγιναν συναλλαγές αξίας 10,24 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Παιδείας στο οποίο βρέθηκε χθες γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έστειλε, μέσω του επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group Γιώργου Χουλιαράκη, το δικό της σχέδιο συμφωνίας στους θεσμούς. Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι «δεν έχουν λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών».

Η αγορά βρέθηκε την Τρίτη στο μέσο αυτών των πληροφοριών, ενώ παράλληλα, αποτύπωσε και τις ανησυχίες για την πορεία των εταιρικών μεγεθών, η ανακοίνωση των οποίων ολοκληρώθηκε. Όπως άλλωστε αναφέρει ο επικεφαλής ανάλυσης της Beta Securities, Μ. Χατζηδάκης, η παρατεταμένη αναμονή που σημειώνεται στο θέμα της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους δανειστές είχε την προβολή της στην οικονομία. Καθώς εκτός από τον άμεσα εμπλεκόμενο χρηματοοικονομικό κλάδο, η πλειοψηφία των σημαντικότερων επιχειρηματικών κλάδων έδειξε υστέρηση σε σχέση με πέρυσι. 

Από τα αισιόδοξα μηνύματα που ξεχώρισε ο αναλυτής, σε αυτή την κατά τα άλλα φτωχή σε θετικές αναγνώσεις περίοδο, είναι η συνέχεια κερδών ή διατήρηση σε θετικό έδαφος εταιριών που μετά από μια παρατεταμένη συγκυρία αναδιαρθρώσεων, ζημιών και εξορθολογισμού των οικονομικών τους δεδομένων έδειξαν ότι πατάνε πλέον καλά ακόμα σε εξαιρετικά δυσμενείς εσωτερικές συνθήκες ζήτησης. 

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE 25 έκλεισε πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας, ήτοι στο -3,52% και στις 240,87 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 668,43 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 3,58%. Η αξία των συναλλαγών του πρώτου ανήλθε σε 96 εκατ. ευρώ, καλύπτοντας το 90,6% του συνολικού τζίρου της ημέρας, ενώ του δεύτερου στα 38 εκατ. και στο 36% του συνολικού, αισθητά δηλ. μειωμένος από τα συνηθισμένα επίπεδα. 

Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+4,09%), της ΔΕΗ (+2,63%), του ΟΛΠ(+1,42%) της Μυτιληναίος(+1,35%) και της ΕΧΑΕ(+0,95%), ενώ απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-7,60%), των ΕΛΠΕ(-7,02%), του ΟΠΑΠ(-6,74%), της Jumbo(-6,16%), της Lamda Development(-5,73%), του ΟΤΕ (-5,32%), της Alpha Bank  (-4,19%), της Eurobank(-3,95%), της Motor Oil (-3,64%) και της Folli Follie(-3,61%).

Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε με μικρά κέρδη, της τάξεως του 0,47%, ενώ βρέθηκε μέσα στην ημέρα ακόμη και στο +2,39%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 3,92 εκατ. ευρώ καλύπτοντας το 3,7% του συνολικού τζίρου της ημέρας.

Ξεχώρισαν οι μετοχές των Autohellas, με άνοδο 8,70% στα 12,50 ευρώ, η Κυριακίδης στο +14,15% υπερκαλύπτοντας τις απρόσμενες απώλειες της Παρασκευής,  και η Ικτίνος, με άνοδο 8,25%. 

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Οικιακών Αγαθών  (-6,11%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Χημικών (+2,14%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 50 κινήθηκαν ανοδικά, 66 καθοδικά, ενώ η τιμή 14 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η στήλη εδώ και καιρό υποστήριξε τη δυσκολία να περάσει η αγορά πάνω από τις αντιστάσεις των 258 μονάδων για τον 25άρη και των 858 για τον ΓΔ. Το ΧΑ έδωσε την μέγιστη τιμή στον 25άρη στο 2015 στις συνεδριάσεις της 24 Φεβρουαρίου με κλείσιμο στις 281,37 μονάδες μετά από ημερήσια άνοδο 10,92% και στην επόμενη 25 του μήνα έγραψε το μέγιστο ενδοσυνεδριακά στις 283,37 μονάδες και ξεκίνησε μια κατρακύλα. Η κορύφωση ήρθε μετά την υπογραφή από τον ΥΠΟΙΚ της ενδιάμεσης συμφωνίας η ισχύς της οποίας τελειώνει αυτή την εποχή και είναι περιττό να αναφέρουμε ότι η αγορά λειτουργώντας κατάλληλα μετά την «καλή» είδηση άρχισε μια διόρθωση.

Σε αυτόν τον κατήφορο υπήρξε μια πρώτη στάση για ανάσα που εξελίχθηκε μετά την πρώτη συνεδρία του Μαρτίου που έφερε τον 25άρη στις 251,58 μονάδες. Από τότε δεν υπήρξε κλείσιμο πάνω από τις 256 μονάδες ως προχθές. Όμως από τότε είχε διαφανεί ότι μόλις ο δείκτης προσέγγιζε στις 258 μονάδες γύριζε πτωτικά. Αυτό έγινε αρκετές φορές και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Η συνεδρία στις 6/3 που το μέγιστο ήταν στις 257,74 μονάδες ήταν η τελευταία του Μαρτίου με το δείκτη τόσο ψηλά αφού μετά ακολούθησε πτώση που γρήγορα τον οδήγησε κάτω από τις 240 μονάδες. Θα λέγαμε πως οι 258 μονάδες επί τρεις μήνες αποτελούν μια σκληρή οροφή αφού έξη φορές ο δείκτης χτύπησε πάνω στο επίπεδο αυτό από κάτω προς τα πάνω και έξη φορές γύρισε πίσω.  Σήμερα οι 240 μονάδες θα δείξουν αν μπορούν να αποτελέσουν μια στήριξη καθώς οι ραγδαίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό.

Σήμερα

Μια εκτίναξη στις αποδόσεις των γερμανικών χρεών και των ΗΠΑ μείωσαν την όρεξη για πιο ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία με αποτέλεσμα να διατηρήσουν υποτονικές τις  ασιατικές αγορές μετοχών σήμερα Τετάρτη, ενώ το ευρώ διατήρησε κέρδη μετά από τα αισιόδοξα στοιχεία για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ και με την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχασε 0,3% και οι μετοχές της Αυστραλίας  -1,1%. Ο Shanghai Composite Index .SSEC έχασε -1,4%. Σε μια αποσπασματική συνεδρία για την περιοχή, οι μετριοπαθώς κερδισμένες είναι της Μαλαισίας, της Ταϊλάνδης και του Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν σχεδόν αμετάβλητος. Τα στοιχήματα για την αγορά μετοχών της Ευρώπης δίχνουν ότι περιμένουν ένα επίπεδο άνοιγμα για τον FTSE της Βρετανίας, αλλά και των DAX και CAC της Γερμανίας και της Γαλλίας εν όψει της συνάντησης επί της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ βρέθηκαν σε υψηλά δύο εβδομάδων στη διάρκεια της νύχτας μετά από την άνοδο στις αποδόσεις των γερμανικών Bund από τα ισχυρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων τείνουν να εμποδίσουν την προσέλκυση των επενδύσεων επί μετοχικών αξιών σε σχέση με τα ομόλογα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η τετράμηνη παράταση φτάνει πλέον στο τέλος της και μαζί με αυτή και οι οικονομικές ανοχές του Κράτους, κάτι που επιβάλλει την εξεύρεση λύσης που τόσο πολύ έχει ανάγκη η Οικονομία και η Χώρα. Η εβδομάδα που ξεκίνησε θα έχει λογικά εξελίξεις, μιας και μπροστά μας έχουμε μέχρι τις 19 Ιουνίου πληρωμές ύψους 1,5 δις ευρώ μόνο προς το ΔΝΤ.

Το πιο πιθανό είναι να έχουμε μία συμφωνία, που σε πρώτη φάση θα δίνει ανάσα ρευστότητας με μέτρα περισσότερο φορολογικής φύσης για να καλύψουν το κενό που έχει δημιουργηθεί, αλλά και να περάσουμε την Καλοκαιρινή Τουριστική περίοδο που τόσο ανάγκη έχει η Οικονομία και σε μία δεύτερη φάση θα έχουμε μία συνολική συμφωνία. Αυτή θα εμπεριέχει τα πιο δύσκολα κομμάτια μεταρρυθμίσεων και ένα νέο πακέτο δανεισμού που θα καλύπτει τόσο το κενό των επόμενων δύο ετών αλλά και πιθανό νέο δανεισμό για την ανάκαμψη της Χώρας.

Το σκηνικό μπορεί να φέρει πολιτικές αναταραχές, μιας και δεν ξέρουμε τις αντιδράσεις από το εσωτερικό, με την διαφορά ότι πλέον η Αντιπολίτευση μπορεί να στηρίξει μιας και δεν υπάρχει “αντιμνημονιακό μπλόκ” που μπορεί να δημιουργήσει θέμα ακυβερνησίας. Φυσικά θα υπάρξουν αναταράξεις που μπορεί να δημιουργήσουν ανασφάλεια, παρόλα αυτά η λύση είναι μονόδρομος και αυτό είναι και το μόνο σίγουρο.

Τεχνικά, το επίπεδο των 800 μονάδων είναι εκείνο που πρέπει να συντηρηθεί για να παραμείνει σε ανοδικό εβδομαδιαίο Momentum η Αγορά. Ακόμα και μία εσωτερική ρήξη να υπάρξει, τα περισσότερα κόμματα είναι έτοιμα να προχωρήσουν σε στήριξη για να μπορέσει επιτέλους να βρεθεί μία μεσοπρόθεσμη λύση στην Οικονομία της Χώρας. Η Αγορά βλέπει αυτό σαν ενδεχόεμνο για αυτό και έχει αυτή την θετική συμπεριφορά σε σχέση με τα οικονομικά δεδομένα.

Το Καλοκαίρι αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ενώ όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα θα υπάρξει μία μόνιμη λύση στο θέμα Ελλάδα που ταλαιπωρείται τα πέντε τελευταία χρόνια.

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Συνεχίζεται το καθεστώς ομηρίας για την Ελληνική Οικονομία, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις έχουν διαμορφώσει σκηνικό κορύφωσης της αβεβαιότητας σε σχέση με την πιθανότητα κατάληξης σε συμφωνία με τους Δανειστές.

Οι δανειστές διαβουλεύτηκαν σε κορυφαίο επίπεδο (Γιούνκερ – Μέρκελ- Ολάντ από κοινού με Λαγκάρντ και Ντράγκι) και αναμένεται να θέσουν την πρότασή τους υπ όψιν της Ελληνικής Κυβέρνησης που ωστόσο έχει ήδη στείλει τη δική της, εκείνη που θεωρεί ότι μπορεί να προχωρήσει στο πνεύμα της συνέντευξης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Γαλλική “Monde” !

Είναι πάντως πλέον δεδομένο ότι το αδιέξοδο των συνομιλιών των τεχνοκρατών είναι αναγκαίο να γεφυρωθεί με τις κατάλληλες πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να προκύψει μια συμφωνία, η οποία θα προβλέπει χορήγηση ρευστότητας στην Ελληνική Οικονομία με αντάλλαγμα δημοσιονομικές διαρρυθμίσεις και υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Σε μια στιγμή που οι δανειακές υποχρεώσεις για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου ξεπερνούν τα 9 δισ ευρώ ξεκινώντας από τις 5/6 (300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ), ενώ υπάρχουν πάντα και οι υπόλοιπες ανελαστικές ανάγκες του Κρατικού προϋπολογισμού (μισθοί –συντάξεις κοκ).

Στο καλό σενάριο, μια επερχόμενη συμφωνία επιτρέπει στην ΕΚΤ να αναπροσαρμόσει άμεσα το όριο των εντόκων για την καταβολή των υποχρεώσεων, μέχρις ότου η συμφωνία εγκριθεί από τα Εθνικά Κοινοβούλια ώστε να εκταμιευθούν τα ποσά.

Θα ακολουθήσει μια επόμενη συμφωνία με χαρακτηριστικά “νέου μνημονίου” που θα επιτρέψει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις επανεκκίνησης της Οικονομίας (μετά το Σεπτέμβριο) με πρόσθετες δαπάνες αναπτυξιακού χαρακτήρα. Το εναλλακτικό σενάριο οδηγεί σε απολύτως “αχαρτογράφητα ύδατα” και είναι ανεπιθύμητο από όλες τις Πλευρές (συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ), που φαίνεται να συνειδητοποιούν τις πολλαπλές δυσμενείς παρενέργειες.

Άρα, το πιθανότερο ενδεχόμενο εξακολουθεί να είναι να προκύψει ένας οδικός χάρτης συνέχισης της λειτουργίας της Ελληνικής Οικονομίας εντός της Ευρωζώνης, εξέλιξη που στην παρούσα φάση δεν προεξοφλεί το Ελληνικό Χρηματιστήριο λόγω της υπολογίσιμης πιθανότητα ενός “Grexit” εξαιτίας “ατυχήματος”. Έτσι, συνεχίζει να κινείται σε στενά τεχνικά όρια, αδυνατώντας να ξεπεράσει τις 850 μονάδες αλλά και αρνούμενο να υποχωρήσει κάτω από τις 800 μονάδες μέσω ενός ακόμη “sell-off”.

Οι τεχνικές κινήσεις καθορίστηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις από το rebalancing των δεικτών που οδήγησαν σε νέο μείγμα θέσεων με αυξημένες τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου από τα οποία προέκυψε αξιοσημείωτη κερδοφορία και βελτίωση κύκλου εργασιών για σημαντικό αριθμό, εξωστρεφών κυρίως, εταιρειών που ευνοήθηκαν από το συνδυασμό “ισχυρότερο δολάριο-χαμηλότερο ενεργειακό κόστος”, χωρίς ωστόσο να ευεργετούνται ιδιαίτερα και χρηματιστηριακά λόγω της παντελούς απουσίας επενδυτικών κεφαλαίων.

Από την άλλη πλευρά, η συρρίκνωση της καταθετικής βάσης και η περαιτέρω επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού αποτέλεσαν τα βασικά στοιχεία των αποτελεσμάτων του Τραπεζικού κλάδου, μεταθέτοντας τη διαδικασία επανέναρξης θετικής πιστωτικής επέκτασης σε άλλο χρόνο.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το δολάριο υποχωρεί από μικτού αντίκτυπου δεδομένα των ΗΠΑ και καλύτερα νέα από την περιοχή του ευρώ

Το EUR ενισχύθηκε στη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ ήρθε σαν ανοδική έκπληξη που έκανε τις αποδόσεις των γερμανικών bund να επιστρέψουν πάλι επάνω από το 0,71%. Επιπλέον, η πρόοδος των διαπραγματεύσεων Ελλάδα και η πτώση των spreads της περιφέρειας του ευρώ (κυρίως τα ελληνικά) πιέζει τη σχέση EUR / USD υψηλότερη. Σήμερα η συνάντηση επί της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ θα είναι στο επίκεντρο. Δεν περιμένουμε νέες πληροφορίες σχετικά με τη νομισματική πολιτική. Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αλλά δεν περιμένουμε καμία επανάσταση στις θέσεις της ΕΚΤ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αυξήθηκε κατά 500 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA, με αποτέλεσμα να φθάσει τα 80,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την αύξηση αυτή παραμένει στο σύστημα ένα περιθώριο ασφαλείας για τη ρευστότητα της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Αυξημένες κατά 8% ήταν οι πωλήσεις της Σελόντα το πρώτο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα 31 εκατ. ευρώ έναντι 29 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου, με αύξηση των πωλήσεων ιχθύων λόγω της αύξησης της τιμής και γόνου λόγω αύξησης των ποσοτήτων. Για τον όμιλο ο κύκλος εργασιών παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, στα 33 εκατ. ευρώ, αυξημένος ως προς τις πωλήσεις ιχθύων και γόνου και μειωμένος όσον αφορά τις τροφές.

Μετά από σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αίρεται η προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Βιοτέρ, από σήμερα 2 Ιουνίου 2015. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Χ.Α., εκλείπουν πλέον οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητηθεί η προσωρινή αναστολή, καθώς η εταιρεία προέβη στη δημοσιοποίηση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της χρήσης 2014. Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της Βιοτέρ θα διαπραγματεύονται στην κατηγορία Επιτήρησης.

Αυξημένος κατά 12,3% στο 1,5 εκατ. ευρώ περίπου ήταν ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Reds, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, και προήλθε εξ ολοκλήρου από τη μίσθωση του Εμπορικού Πάρκου “Smart Park”. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων του Πάρκου ενισχύθηκε κατά 7% στο πρώτο τρίμηνο και η επισκεψιμότητά του παρουσίασε αύξηση 2,5%. Το ποσοστό κάλυψης των επιφανειών εμπορικής μίσθωσης ανέρχεται  σε 100%.

Στην υπογραφή σύμβασης με τη ΔΕΗ για την πώληση 30 ερπυστριοφόρων προωθητών γαιών, συνολικής αξίας 12,68 εκατ. ευρώ, προχώρησε η ΕΛΤΡΑΚ. Α.Ε.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ανέκαμψε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, μετά από έξι μήνες, στασιμότητας και αποπληθωρισμού, με τα αποτελέσματα των δράσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αποτυπώνονται πλέον στην πορεία των σχετικών δεικτών της οικονομίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Μάιο αυξήθηκε κατά 0,3%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί κατά 0,2% υψηλότερα.

Στους όρους της συμφωνίας που θα προταθεί στην Ελλάδα κατέληξαν η Κομισιόν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως μεταδίδει το Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο οι προτάσεις οριστικοποιήθηκαν μετά και τη συνάντηση των ηγετών της Γερμανίας και τη Γαλλίας με τους «θεσμούς» τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας ασκήθηκαν πιέσεις προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα.

Το συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις εξελίξεις στην Ελλάδα ενημερώνει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η κ. Λαγκάρντ επέστρεψε από την πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο και αναμένεται όπως επισημαίνεται «θα χρειαστεί ικανοποιητικές απαντήσεις» στα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και αλλά και την αποπληρωμή εντός του Ιουνίου των δόσεων ύψους 1,6 δισ. από την Ελλάδα προς το Ταμείο. Στο μεταξύ, δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Der Standard» σημειώνει ότι στην αντιπαράθεση με την Αθήνα για το χρέος «παίζεται» και το μέλλον της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ για να μπορέσει να χρηματοδοτήσει με δισεκατομμύρια την Ελλάδα άλλαξε τους κανόνες του και έκλεισε σφικτά και τα δύο του μάτια.

Πτωτικά κινήθηκε, για όγδοο μήνα τον Μάιο, το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία, με τις επιχειρήσεις να προχωρούν σε περισσότερες προσλήψεις καθώς προσδοκούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 6.000 στα 2,79 εκατομμύρια σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής υπηρεσίας απασχόλησης. Οικονομολόγοι ανέμεναν μείωση κατά 10.000. Το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε στο 6,4% – στο χαμηλότερο επίπεδο από την επανένωση της Γερμανίας.

Στον κατάλογο των «φορολογικών παραδείσων» θα συμπεριλάβει το Λουξεμβούργο η βελγική κυβέρνηση υποχρεώνοντας τις εταιρείες της χώρας να δηλώνουν όλες τις συναλλαγές τους με τη χώρα αυτή για ποσά που ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ, ανέφερε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών. «Επιβεβαιώνουμε την ύπαρξη αυτής της εγκυκλίου» που πρόκειται να δημοσιοποιηθεί στο εγγύς μέλλον, σημειώνεται στην ανακοίνωση.«Με βάση την παρούσα κατάσταση η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο πέραν του να εντάξει το Λουξεμβούργο στη λίστα αυτή», σχολίασε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν Φαν Όφερτφελτ.