Skip to main content

Huawei: Απότομη μείωση κερδών το α’ τρίμηνο 2021

Ο κινεζικός κολοσσός Huawei δήλωσε την Τετάρτη ότι τα έσοδα της εταιρείας μειώθηκαν απότομα κατά το πρώτο τρίμηνο, καθώς οι κυρώσεις των ΗΠΑ επηρέασαν τη λειτουργία της.

Τα έσοδα της Huawei μειώθηκαν 16,5%  σε 152,2 δισεκατομμύρια γιουάν Κίνας (23,5 δισεκατομμύρια δολάρια) τους τρεις μήνες που έληξαν στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τα μη ελεγμένα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία την Τετάρτη.

Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο που η εταιρεία καταγράφει μείωση κερδών.

Ααποκλεισμένη από την υποδομή δικτύων, ιδίως 5G σε πολλές χώρες, η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη smartphone αγορά. Από το 2019 η Huawei έχει αποκλειστεί από μια σειρά updates στο λειτουργικό Android, χάνοτνας την πρόσβαση σε κάποιες εφαρμογές της Google.

Οι αποστολές smartphone της Huawei σημείωσαν πτώση 41% το τέταρτο τρίμηνο του 2020. Η εταιρεία πούλησε το smartphone Honor budget σε κοινοπραξία επενδυτών πέρυσι.

«Το 2021 θα είναι μια ακόμη δύσκολη χρονιά για εμάς, αλλά είναι επίσης η χρονιά που η μελλοντική αναπτυξιακή στρατηγική μας θα αρχίσει να διαμορφώνεται», δήλωσε ο Eric Xu, εκ περιτροπής πρόεδρος της Huawei.

Η Huawei δήλωσε ότι κατάφερε να αυξήσει το περιθώριο κέρδους της κατά περίπου 3,8 εκατοστιαίες μονάδες από έτος σε έτος σε 11,1%. Αυτό οφείλεται εν μέρει στα 600 εκατομμύρια δολάρια που έλαβε σε δικαιώματα ευρεσιτεχνίας το τρίμηνο.

Τον Μάρτιο, η Huawei δήλωσε ότι θα αρχίσει να χρεώνει τους κατασκευαστές smartphone για να χρησιμοποιήσουν την πατενταρισμένη τεχνολογία της 5G. Η εταιρεία ελπίζει ότι αυτό το τμήμα της επιχείρησής της θα της προσφέρει μια νέα ροή εσόδων, καθώς άλλα τμήματα της επιχείρησής της βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το CNBC