Skip to main content

Το κρίσιμο δεκαήμερο του Ντράγκι

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τον πρόεδρο Ντράγκι να έχει μπροστά του προθεσμία δέκα ημερών για να αξιολογήσει τις επιδόσεις της οικονομίας και να αποφασίσει εάν θα χρειασθούν νέα μέτρα στήριξης, εν μέσω αντικρουόμενων μακροοικονομικών στοιχείων και διχογνωμίας στους κόλπους της ΕΚΤ για το επόμενο βήμα.

Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προετοιμάζουν τις οικονομικές προβλέψεις, τις οποίες θα παρουσιάσει ο κ. Ντράγκι την επόμενη εβδομάδα και θα δείξουν εάν η ΕΚΤ συνεχίζει να εμμένει στην εκτίμηση για δυναμικότερη ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο ήμισυ του έτους. Το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει εάν χρειάζεται να ενεργοποιήσει νέα μέτρα νομισματικής στήριξης -όπως ο νέος γύρος φθηνής ρευστότητας προς τις τράπεζες- για την τόνωση της ανάπτυξης και του πληθωρισμού.

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να αμφισβητούν ήδη τις οικονομικές προβλέψεις,όπως φάνηκε από τα πρακτικά της συνεδρίασης του Απριλίου. «Η γενική εικόνα δείχνει αναιμική ανάπτυξη», επισημαίνει η Αλίν Σούλιγκ, οικονομολόγος στην ABN Amro Holding. «Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα κάνει η ΕΚΤ. Τα πρακτικά έδειξαν ότι το πρόβλημα εστιάζεται στις πολύ χαμηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό», προσθέτει. 

Οι προσδοκίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ στη χάραξη της νομισματικής πολιτικής. Ο πληθωρισμός κινήθηκε τον Απρίλιο υψηλότερα των εκτιμήσεων, όμως οι προσδοκίες συνεχίζουν να υποχωρούν.

Τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στη Γερμανία, πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του μεταποιητικού κλάδου και εάν η ύφεση στη μεταποίηση αρχίσει να επηρεάζει και τον τομέα υπηρεσιών.  Αυτή την εβδομάδα θα δοθούν στη δημοσιότητα στα στοιχεία για την οικονομική εμπιστοσύνη και στη συνέχεια στοιχεία, πριν από τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου, στοιχεία για τον πληθωρισμό και την ανεργία. 

Στην περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει ότι είναι αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης, έχει ήδη προαναγγείλει τον επόμενο γύρο φθηνής χρηματοδότησης προς τις τράπεζες και τη διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019.

naftemporiki.gr