Skip to main content

Το ξεκάθαρο ευρω-αποτέλεσμα ενισχύει την ψυχολογία της αγοράς

Από την έντυπη έκδοση

«Η μεγάλη διαφορά που τελικώς επιτεύχθηκε χθες το βράδυ στις ευρωεκλογές μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, είναι αυτό που πραγματικά ζητούσε η χρηματιστηριακή κοινότητα προκειμένου να ορίσει πορεία για το διάστημα που θα μεσολαβήσει έως τις εθνικές εκλογές, ποντάροντας στην ανάπτυξη, με σαφώς ενισχυμένη ψυχολογία.

Η διαφοροποίηση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι τόσο σημαντική ώστε τα περιθώρια αναστροφής της εκλογικής τάσης να είναι σταθερά μειούμενα. Εάν ορισθούν άμεσα εκλογές, η εγχώρια αγορά είναι βέβαιο πως θα κινηθεί αυτόνομα, με εμπιστοσύνη στις διαθέσεις εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτών, οι οποίοι προφανώς θα “ποντάρουν” στην έλευση σταθερότητας σε όλες τις παραμέτρους ανάπτυξης που άπτονται της ελληνικής οικονομίας.

Η προοπτική νέων επενδύσεων θα συνδεθεί αυτόματα με την καλή εικόνα που παρουσιάζουν από την αρχή της χρονιάς τα spreads δανεισμού της χώρας, με τη συνεπή εκτέλεση του προϋπολογισμού και τη δυναμική της τετραετίας που φαίνεται να εξασφαλίζει το κόμμα που θα καταφέρει να έχει αυτοδύναμη παρουσία στη Βουλή.

Σε αυτή την πορεία στο επίκεντρο βρέθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ο κλάδος ο οποίος έχει διαχρονικά το ισχυρότερο αποτύπωμα διακυμάνσεων στις πολιτικές εξελίξεις.

Η επόμενη ημέρα ανήκει στον τραπεζικό κλάδο, εκεί θα ενταθεί η τιμολόγηση των προσδοκιών για τις Εθνικές εκλογές, ενώ σε δεύτερο πλάνο θα μπουν μετοχές που η επιχειρηματική στρατηγική εμπεριέχει τον πολιτικό παράγοντα (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ), ή βρίσκονται στο μεταίχμιο κομβικών επιχειρηματικών εξελίξεων που συναρτώνται από κανονιστικές αποφάσεις και νομοθεσία (Lamda Development, Κατασκευές κ.λπ.).

Οι κλάδοι και οι εταιρείες που αναφέρθηκαν θα βρεθούν στο επίκεντρο της μετεκλογικής, αλλά ταυτόχρονα νέας προεκλογικής φάσης στην οποία θα εισέλθει η Αγορά από τη Δευτέρα». 

Τα παραπάνω δηλώνουν στη «Ν» εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής κοινότητας, τονίζοντας πως η ποσοστιαία διαφορά που επιτεύχθηκε στις ευρωεκλογές εξασφαλίζει αυτό ακριβώς που ζητά μια χρηματιστηριακή αγορά: καθαρή εικόνα, όσο το δυνατόν πιο περιορισμένο προεκλογικό διάστημα, προκειμένου η οικονομία και οι παράμετροι αυτής να επιστρέψουν στην πραγματικότητα. 

Κοινωνικές τάσεις

«Θα περιγράψω πώς αντιλαμβάνομαι ότι θα εκλάβει η Αγορά το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι από τις λίγες φορές, που αν προεξοφληθεί αλλαγή της κυβέρνησης, πιστεύω ότι η Αγορά θα αντιδράσει θετικά. Είναι, τέλος, από τις λίγες φορές που εκλογές που δεν αφορούν την αλλαγή κυβέρνησης, έχουν προβληματίσει τόσο την Αγορά», σχολίαζε πριν από τη γνωστοποίηση του διαμορφωμένου αποτελέσματος ο πρόεδρος της Versal Kων/νος Φέγγος και υπογράμμιζε: «Με δεδομένο ότι αυτές είναι οι πρώτες εκλογές στη χώρα έπειτα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα δώσουν την πρώτη αποτύπωση των τάσεων της κοινωνίας.
Φυσικά μετά την άμεση αντίδραση αυτής της εβδομάδας, τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας θα ξανάρθουν στο προσκήνιο και θα κατευθύνουν τις επενδυτικές αποφάσεις. Επίσης οι αντιδράσεις των κομμάτων στα αποτελέσματα θα έχουν θεμελιώδη σημασία. Με όλα τα παραπάνω, εκτιμάται πως όλη η προσοχή της Αγοράς έχει επικεντρωθεί στις ευρωεκλογές, ενώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν έρθει σε δεύτερη μοίρα. Η νίκη με μεγάλη διαφορά προεξοφλεί εξελίξεις.

Μια διαφορά που θα θεωρούνταν αναστρέψιμη, θα δημιουργούσε κλίμα περαιτέρω χαλάρωσης από μεριάς της κυβέρνησης και περαιτέρω προσπάθειας να δοθούν επιδόματα σε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος για την ανατροπή της διαφοράς. Κάτι τέτοιο θα κατέστρεφε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και θα δημιουργούσε προβλήματα στην οικονομία».

Πέραν την αναμενόμενης αντίδρασης στα εκλογικά αποτελέσματα, η προσθήκη της Εθνικής Τράπεζας την ερχόμενη Τρίτη και οι μικρότερες αλλά εξίσου σημαντικές εισροές στις 14 μετοχές του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης του MSCI, αναμένεται να κρατήσουν ακμαίο το συναλλακτικό ενδιαφέρον, το οποίο ενισχύεται και από βραχυπρόθεσμες ευκαιριακές κινήσεις που ακολουθούν τις ακραίες κινήσεις, στο διάστημα των ημερών που πραγματοποιούνται οι αναδιαρθρώσεις.