Skip to main content

Το δυναμικό comeback του πετρελαίου

Μετά τον «μαύρο Απρίλιο», τη σκυτάλη πήρε το δυναμικό ράλι του Μαϊου, με εντυπωσιακή άνοδο του πετρελαίου. Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, οι τιμές του αμερικανικού αργού είχαν βουλιάξει σε επίπεδα υπό το μηδέν. Και τώρα καλπάζουν, έχοντας ανακάμψει σχεδόν 70% από τις αρχές του μηνός. ‘Ομως οι κίνδυνοι που απειλούν τις προοπτικές του σημαντικότερου εμπορεύματος παραμένουν. Και θα μπορούσαν να βάλουν άδοξο τέλος σε αυτό το ράλι.

Οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες -από Σαουδική Αραβία και Ρωσία μέχρι και τις ΗΠΑ- χαιρετίζουν την ανάκαμψη των πετρελαϊκών τιμών, με το μπρεντ πάνω από τα 34 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό να κινείται στα 32 δολάρια το βαρέλι. Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις από τις χώρες ανά τον κόσμο, αλλά και οι επώδυνες μειώσεις στην παραγωγή από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+ έβγαλαν την αγορά από την «άβυσσο» των αρνητικών τιμών. Τίποτε όμως δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο, ακόμη και ένα σενάριο νέας πτώσης.

«Νομίζω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας», δηλώνει στο BBG ο Πιέρ Αντουράντ, επικεφαλής επενδύσεων και ιδρυτής της Andurand Capital Management. «Οι χώρες ΟΠΕΚ+ μείωσαν αρκετά την προσφορά και η ζήτηση ανακάμπτει αργά και σταδιακά», προσθέτει.

Μόλις πριν από έναν μήνα, στις 20 Απριλίου, οι πανικόβλητοι επενδυτές είχαν οδηγήσει την τιμή του αμερικανικού αργού υπό το μηδέν, για πρώτη φορά στην ιστορία. Σε ένα από τα πιο δραματικά 20λεπτα στην ιστορία των αγορών, η τιμή του συμβολαίου WTI είχε φθάσει έως και το -40,32 δολάρια το βαρέλι.

Δύο σημαντικοί παράγοντες έχουν αλλάξει από τότε. Πρώτον, η αγορά δεν «πλημμυρίζει» πλέον από πετρέλαιο. Η Σαουδική Αραβία έβαλε τέλος στον πόλεμο τιμών με τη Ρωσία και σταμάτησε να τροφοδοτεί την αγορά με ρεκόρ προσφοράς. Το Ριάντ ηγήθηκε, μαζί με τη Μόσχα, των προσπαθειών για συμφωνία μεταξύ των χωρών ΟΠΕΚ+ για τη βαθύτερη και ταχύτερη μείωση παραγωγής όλων των εποχών. Το παράδειγμα ακολούθησαν και οι αμερικανικές επιχειρήσεις εκμετάλλευσης σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Ως αποτέλεσμα, μέχρι τον επόμενο μήνα θα έχουν απομακρυνθεί από την αγορά έως και 17 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, δήλωσε στην τηλεόραση του BBG ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ, Μοχάμαντ Μπαρκίντο.

Την ίδια στιγμή, η μείωση 30% της παγκόσμιας κατανάλωσης που σημειώθηκε τον Απρίλιο φαίνεται να αποκαθίσταται σταδιακά, καθώς με τη σταδιακή άρση του lockdown επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις και οι οδηγοί, από Βερολίνο έως Πεκίνο, επιστρέφουν στους δρόμους. 

Παρ’ όλα αυτά, η αγορά αντιμετωπίζει σημαντικούς κινδύνους. Η επιστροφή στην κανονικότητα οικονομιών σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική θα είναι δύσκολο, ενώ δεν αποκλείεται επιστροφή σε συνθήκες lockdown, στην περίπτωση ενός δεύτερου κύματος αυξημένων κρουσμάτων Covid-19. Παράλληλα, ο ενθουσιασμός για μείωση παραγωγής που έδειξαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις ή η συμμαχία ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να αποδυναμωθεί, με αποτέλεσμα τη μη-συμμόρφωση στις νέες ποσοστώσεις. Τέλος, για τις διεθνείς αγορές πετρελαίου, το μεγάλο στοίχημα θα κριθεί από το πόσο γρήγορα θα επανέλθει η παγκόσμια οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.

naftemporiki.gr