Skip to main content

ΔΕΠΑ: Περιμένει αισθητή αύξηση των πωλήσεων το β’ τρίμηνο

Στα 42 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της ΔΕΠΑ το πρώτο τρίμηνο, με τα EBITDA να διαμορφώνονται σε 50 εκατ. ευρώ. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, οι πωλήσεις της διαμορφώθηκαν στο 0,568 bcm, μειωμένες έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019 (0,814 bcm), εξαιτίας κατ’ αρχάς των αρκετών ανταλλαγών φορτίων LNG (swaps) λόγω του κανονισμού λειτουργίας του τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας παρουσίασαν κάμψη έναντι της αντίστοιχης περιόδου του περασμένου έτους.

Τα καθαρά κέρδη είναι μειωμένα κατά 11% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019, όταν είχαν διαμορφωθεί στα 47 εκατ. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα EBITDA, τα οποία είχαν ανέλθει στα 66 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη χρονική περίοδο του περασμένου έτους. Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι η μείωση στα έσοδα του πρώτου τριμήνου κινείται εντός των προβλέψεων της εταιρείας για τον προϋπολογισμό του 2020.

Ωστόσο με βάση τον προγραμματισμό της ΔΕΠΑ, το β’ εξάμηνο οι πωλήσεις αναμένεται να είναι αισθητά μεγαλύτερες έναντι του πρώτου μισού του έτους, καθώς τότε θα αποτυπωθεί στις τιμές αερίου του αγωγού η θετική επίδραση από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα αργού. Κάτι που σημαίνει πως θα γίνει πολύ πιο ανταγωνιστικό το «καλάθι» προμήθειας, αναφορικά με τις ποσότητες που προμηθεύεται τόσο από την Gazprom όσο και από την Botas. 

naftemporiki.gr