Skip to main content

Το μεγάλο deal της Vodafone: Αποκτά ευρωπαϊκές δραστηριότητες της Liberty Global έναντι 19 δισ. ευρώ

Τη συμφωνία της να αγοράσει δραστηριότητες της αμερικανικής Liberty Global σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες επιβεβαίωσε η βρετανική Vodafone. Θα καταβάλλει το ποσό των 19 δισ. ευρώ (22,5 δισ. δολαρίων) σε ένα deal, που δημιουργεί έναν από τους ισχυρότερους τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς στην Ευρώπη με πλήρες πακέτο υπηρεσιών. 

H Liberty Global, κορυφαία στον κόσμο εταιρεία καλωδιακών υπηρεσιών, πωλεί στη Vodafone τις δραστηριότητές της στη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Ρουμανία. Η Vodafone, που είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη, βάσει συνδρομητών, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, μετά την China Mobile, θωρακίζει τη θέση της, αλλά και ενισχύει αισθητά την παρουσία της σε άλλου είδους υπηρεσίες σε ευρωπαϊκό έδαφος. 

Βάσει της συμφωνίας, η οποία θα βρεθεί στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών για θέματα ανταγωνισμού, η Vodafone θα καταβάλλει 10,6 δισ. ευρώ σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε μετοχές. Εφόσον οι αρχές δώσουν το πράσινο φως και το deal ολοκληρωθεί, θα δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός κολοσσός, που θα μπορεί να προσφέρει στους καταναλωτές το «σούπερ πακέτο»: υπηρεσίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ίντερνετ και καλωδιακής τηλεόρασης. 

Η συμφωνία αντανακλά τη γενικότερη τάση στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιών και μέσων, η οποία θέλει τους παίχτες να ενώνουν δυνάμεις για να προσφέρουν στους καταναλωτές κάθε είδους υπηρεσία με ένα ενιαίο συμβόλαιο και λογαριασμό. Έρχεται δε σε μία περίοδο κατά την οποία οι εταιρείες του χώρου δίνουν τη μάχη του 5G. Τα δίκτυα νέας γενιάς υπόσχονται ταχύτητες τόσο υψηλές, που θα καθιστούν δυνατό ο χρήστης να «κατεβάζει» μία ταινία στιγμιαία, ενώ συνδέονται με καινοτομίες όπως τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό. 

Οι δύο εταιρείες είχαν και στο παρελθόν πραγματοποιήσει διαπραγματεύσεις για μία συμμαχία, αλλά δεν είχαν βρει κοινό τόπο. Τι άλλαξε αυτή τη φορά και ήρθε η συμφωνία; «Αυτή τη φορά συμφωνήσαμε στην τιμή. Τόσο απλά» εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της Liberty. 

Άμεση ήταν, εν τω μεταξύ, η αντίδραση της Deutsche Telekom. O διευθύνων σύμβουλος του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, προειδοποίησε ότι η συμφωνία θα πυροδοτήσει στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό και υπογράμμισε ότι θα δώσει μάχη προκειμένου να διασφαλίσει συνθήκες δίκαιου ανταγωνισμού. Παράλληλα ανέφερε ότι θα ζητήσει διευκρινίσεις σχετικά με το εάν η Deutsche Telekom θα πρέπει μετά τη συμφωνία των Vodafone- Liberty να συνεχίσει να είναι υποχρεωμένη να ανοίγει το δικό της δίκτυο σε τρίτους παίχτες. «Εγώ προσωπικά θα δώσω μάχη για τον δίκαιο ανταγωνισμό και για τους πελάτες μας, θα διασφαλίσω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε μειονέκτημα» διεμήνυσε. 

naftemporiki.gr