Την «επείγουσα ανάγκη» να επιτευχθεί συμφωνία για την Ελλάδα υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των χωρών της Ευρωζώνης στη Ρίγα της Λετονίας.
Ο κ. Ντέισελμπλουμ ανέφερε ότι σήμερα θα γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «να έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος». «Τον τελευταίο καιρό μαθαίνω θετικά νέα, αλλά θέλω σήμερα να ακούσω περισσότερα», δήλωσε.
Όπως είπε, είναι ζήτημα επείγουσας ανάγκης για όλους να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν πριν το Eurogroup λάβει αποφάσεις. Πρόσθεσε ακόμη ότι έχει συνομιλήσει με εκπροσώπους των θεσμών στην Αθήνα, καθώς και με την ελληνική πλευρά και διαπιστώνει ότι υπάρχει «μεγάλη αποφασιστικότητα για επίτευξη συμφωνίας».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πλησιάζουμε στην προθεσμία που όρισε το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο κ. Ντέισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος λέγοντας ότι «η προθεσμία για το τέλος του Απριλίου δεν έχει ακόμα λήξει». Σημείωσε πάντως ότι η τήρηση της προθεσμίας είναι πιο σημαντική για την ελληνική πλευρά, παρά για το Eurogroup, υπό την έννοια ότι η επίτευξη συμφωνίας επείγει περισσότερο για την Αθήνα.
Χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών
Φθάνοντας νωρίτερα στο κτήριο όπου συνεδριάζει το Eurogroup, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι «η πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκής για την επίτευξη συμφωνίας». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν» και πως η Επιτροπή θεωρεί ότι «ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος».
Ειδικότερα, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και πως θα πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται για την εφαρμογή των όρων που προβλέπει το πρόγραμμα.
Επίσης, αναφέρθηκε σε «σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία προσαρμογής της οικονομίας». «Η καθυστέρηση της προσαρμογής στην Ελλάδα είχε επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό υπήρξε θετική στροφή στην ελληνική οικονομία, αλλά τώρα επικρατεί και πάλι χρηματοοικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα.
Εκτίμησε πάντως ότι αν υπάρξει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και θα εξέλθει από την κρίση.
Για αργή πρόοδο στις συνομιλίες με την Ελλάδα έκανε λόγο, από την πλευρά του, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβίσι.
«Η θέση μου σήμερα είναι ότι τα πράγματα προχωρούν. Οι συνομιλίες γίνονται συναφείς. Τα στοιχεία είναι πάνω στο τραπέζι», δήλωσε ο Μοσκοβισί στους δημοσιογράφους.
«Αλλά οι συνομιλίες προχωρούν αργά, υπερβολικά αργά. Πρέπει να επιταχύνουμε. Ο χρόνος τελειώνει, ο χρόνος είναι ουσιαστικής σημασίας», πρόσθεσε.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την άφιξή του στη συνεδρίαση, δεν προέβη σε δήλωση.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει σήμερα αποφασιστική πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας και μάλιστα συνέστησε στους δημοσιογράφους να επισκεφθούν τη Ρίγα, καθώς δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις.
Όπως ανέφερε, σήμερα θα υπάρξει μια επισκόπηση της προόδου που έχει επιτευχθεί, ενώ κάλεσε την ελληνική πλευρά να επιταχύνει τους ρυθμούς των διαπραγματεύσεων.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο Grexit, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει “καμία αναχώρηση από το ευρώ”, αλλά μόνο από την Ε.Ε.» και συμπλήρωσε ότι «ένα Grexit δεν είναι τεχνικά δυνατό».
Ακόμη, ανέφερε ότι δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, πρόσθεσε ότι επείγει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ως προς τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμένο χρόνο.
Εξάλλου, ο κ. Σέλινγκ υποστήριξε ότι οι θεσμοί δεν λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την ελληνική οικονομία και τόνισε την ανάγκη «να δούμε αποτελέσματα για την Ελλάδα».
«Κουρασμένος» από το θέμα της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ. «Μιλάμε πολύ αλλά χωρίς ουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει χρόνος για «πολιτικές και διπλωματικές κουβεντούλες».
Ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών Ριμάντας Σάντσιους, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, εμφανίστηκε επικριτικός έναντι της ελληνικής πλευράς, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκείς τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες κυρίως σε σε σχέση με τις προσπάθειες που κατέβαλε προ ετών η δική του χώρα.
Πηγή: ΑΜΠΕ