Skip to main content

Πρώτη κατοικία: Σπριντ για συμβιβασμό της τελευταίας στιγμής

Έως την επόμενη Παρασκευή θα γίνουν οι ανακοινώσεις για το φλέγον ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Το υφιστάμενο πλαίσιο εκπνέει στα τέλη του μήνα και το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από τους θεσμούς την παράτασή του έως τα τέλη του έτους. Η απάντηση μέχρι στιγμής είναι σύμφωνα με πληροφορίες ένα κατηγορηματικό όχι, αλλά δεν αποκλείεται η διαπραγμάτευση να συνεχιστεί σε υψηλότερο επίπεδο, προκειμένου η κυβέρνηση να διασφαλίσει έστω μία μικρή παράταση και να αποτρέψει ένα κύμα πλειστηριασμών. 

Από το βήμα της Βουλής ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί τι ακριβώς θα γίνει. Όπως είπε η όποια απόφαση θα είναι προσεχτική. Αν και αρχικά η κυβέρνηση πίστευε ότι η βαθύτατη κρίση που πυροδοτεί η κρίση του νέου κορωνοϊού θα πείσει τους εκπροσώπους των θεσμών να επιτρέψουν την διατήρηση του πλαισίου προστασίας για λίγους μήνες ακόμη, ήρθε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση των Ευρωπαίων.

Όπως γράφει σήμερα η «Ναυτεμπορική» οι δανειστές απείλησαν με σύνταξη αρνητικής έκθεσης αξιολόγησης τον Μάιο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην εκταμίευση της επόμενης δόσης των ANFAs και των SMPs ύψους περίπου 640 εκατομμυρίων ευρώ.

Μετά το χθεσινό ναυάγιο, η πρωτοβουλία των κινήσεων περνάει πλέον σε υψηλότερο επίπεδο -ακόμη και στο επίπεδο του πρωθυπουργού- καθώς θα πρέπει να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση μέσα στα επόμενα 24ωρα, δεδομένου ότι ο χρόνος λειτουργίας της πλατφόρμας για τα κόκκινα δάνεια εκπνέει στο τέλος του μήνα δηλαδή σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

 Στα 36,6 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα 

Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 36,6 δισ. ευρώ και άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση. 

Την προέτρεψε «να σωπαίνει ή να λέει κάτι καλύτερο από τη σιωπή», αναφέροντας ότι η συνολική δημόσια περιουσία που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο ίδιο ύψος που είχε βρει από τη ΝΔ, η οποία στο τέλος του 2014 ανήρχετο στα 28 δισ. ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας στις 31.12.2014, η εικόνα των συνολικών ταμειακών διαθεσίμων του Κράτους και των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, ήταν η εξής:

1ον. Τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης, με βάση το Δελτίο Δημοσίου Χρέους, ήταν 2,6 δισ. ευρώ.

2ον. Τα ταμειακά διαθέσιμα των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, με βάση τα τελευταία επικαιροποιημένα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον ΟΔΔΗΧ, ήταν 13,4 δισ. ευρώ.

3ον. Τα repos, από μηδέν (0) που ήταν στις 31.12.2013, διαμορφώθηκαν, σύμφωνα με το Δελτίο Γενικής Κυβέρνησης, στα 8,6 δισ. Ευρώ.

Συνεπώς, τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα του Κράτους, στο τέλος του 2014, ανέρχονταν στα 16 δισ. Ευρώ. Εάν στα 16 δισ. ευρώ συνυπολογίσουμε ότι, στο τέλος του 2014, η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες ήταν 11,6 δισ. ευρώ, τότε η συνολική «δημόσια περιουσία» που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονταν περίπου στα 28 δισ. Ευρώ, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία από τον προκάτοχό του (8/2017) του λογαριασμού στην Τράπεζα της Ελλάδος, με τίτλο «Ελληνικό Δημόσιο – Λογαριασμός Δημιουργίας Αποθεματικού Προσόδων από τις αγορές Κεφαλαίου», με πιστώσεις από τη μεταφορά των εξής 3 ποσών:

• Του καθαρού εσόδου κατόπιν υποδείξεως του ΟΔΔΗΧ, που προκύπτει από την προσφυγή του Ελληνικού Δημοσίου στην αγορά κεφαλαίων μέχρι τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης.

• Ποσών κατόπιν υποδείξεως του ΟΔΔΗΧ, που προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, με σκοπό τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος για την ασφαλή πρόσβαση της χώρας στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

• Ποσών από τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ο συγκεκριμένος λογαριασμός, και μόνο, αποτελεί το λεγόμενο «μαξιλάρι ασφαλείας», όπως επιβεβαίωσε και ο κ. Τσακαλώτος, με άρθρο του στη «Ναυτεμπορική», στις 23.12.2019, και όχι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. “Και αυτό το ποσό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μέσα μάλιστα από αυστηρές διαδικασίες και προϋποθέσεις” υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

naftemporiki.gr