Skip to main content

Ρ. Σβίγκου: Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου οι αποφάσεις για χρέος, εποπτεία

Στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και τη μορφή της εποπτείας μετά το πρόγραμμα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. 

Σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Πρακτορείο 104,9, η κ. Σβίγκου ανέφερε ότι βάσει της εικόνας, που έχει η κυβέρνηση «πλέον και οι Γερμανοί έχουν αποδεχθεί την άποψη ότι το χρέος της Ελλάδας πρέπει να ελαφρυνθεί». Αυτό όπως είπε έχει άλλωστε ήδη αποφασιστεί στο Eurogroup από το 2017 και σήμερα υπάρχει συζήτηση για το πώς θα εξειδικευτεί αυτή η ελάφρυνση.

Παράλληλα σημείωσε ότι το σχέδιο γα την ανάπτυξη που θα παρουσιαστεί, τόσο στους θεσμούς όσο και στην ελληνική κοινωνία, θα στηριχθεί πάνω σε άξονες  «οι οποίοι θα προωθούν τόσο την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας όσο και την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της». 

Για το ΔΝΤ 

Όσον αφορά στην προς τα κάτω αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε: «Δεν είναι κάτι παράξενο ή καινοφανές το να αναθεωρούνται οι προβλέψεις, αυτό γίνεται κάθε φορά όταν υπάρχουν νέες εκθέσεις, που έρχονται να αναθεωρήσουν τα προηγούμενα στοιχεία». Σημείωσε πάντως ότι «το γεγονός πως συγκλίνουν οι προβλέψεις ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανάπτυξη μετά το 2023 είναι κάτι το οποίο βοηθάει τη συζήτηση που γίνεται σήμερα για την ελάφρυνση του χρέους».

 Σχολιάζοντας την κριτική από την πλευρά της ΝΔ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των προβλέψεων του ΔΝΤ, η κ. Σβίγκου είπε: «Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να μας απαντήσει πρώτα πώς γινόταν η ίδια να προέβλεπε το προηγούμενο διάστημα ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, ότι το πρόγραμμα θα εκτροχιαστεί, ότι δεν θα υπάρξει έξοδος από το πρόγραμμα, αλλά αντίθετα θα υπάρξει νέο μνημόνιο και πώς σε όλες αυτές τις προβλέψεις της έπεσε έξω […]». 

«Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η πραγματικότητα τον διαψεύδει, όλες οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων κινούνται στην κατεύθυνση και της αποδοχής της βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων της Ελλάδας αλλά και όλοι συγκλίνουν στην άποψη ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια» συμπλήρωσε. 

Κληθείσα να σχολιάσει δήλωση του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη ότι με 3,5% πλεόνασμα τα επόμενα χρόνια είναι σαφές ότι θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, σημείωσε πως όλες οι απόψεις εκκινούν από μία κοινή αντίληψη, που είναι «να γίνουμε ακόμη καλύτεροι και στη διακυβέρνηση, αλλά και σαν κόμμα». Τέτοιες απόψεις, ανέφερε «βοηθούν στον να κατανοήσουμε τις δυσκολίες και να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί στο να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες των πολιτών και της κοινωνίας».

Για ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενη  στην κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. «Δεν προσπαθήσαμε σε καμία περίπτωση προκλητικά οι ίδιοι να κλιμακώσουμε και να δημιουργήσουμε ένταση στις δύο χώρες, αλλά αυτό που κάνουμε συνεχώς είναι να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας» είπε, καλώντας την Τουρκία «να αντιληφθεί ότι σε αυτό δεν είμαστε μόνοι μας, γιατί είμαστε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα προβλήματα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπως και το ζήτημα με την κράτηση των Ελλήνων αξιωματικών, αφορά και την ΕΕ και αυτό το έχει δηλώσει»

 Κληθείσα να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ελλάδα και αιτούνται ασύλου θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα από τα νησιά στο εσωτερικό της χώρας η κ. Σβίγκου ανέφερε: «Είναι απόφαση που πρέπει να δημοσιευτεί και να δούμε τα ακριβή σημεία της. Σε κάθε περίπτωση, όπως και το 2015 και το 2016, όπως και τώρα, η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τα πάντα, ώστε η ένταξη των προσφύγων να γίνεται με εκείνον τον τρόπο, ώστε και τα δικαιώματά τους να γίνονται σεβαστά και να εξασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο η αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτών στο προσφυγικό και το άλλο στοιχείο που πρέπει κάθε φορά να επισημαίνουμε είναι και η ΕΕ να αντιληφθεί τις ευθύνες της».