Skip to main content

Σχέδιο διευρυμένων εξουσιών για την αντιμετώπιση σκληρού Brexit ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες

Πληθώρα νομικών προτάσεων σχετικά με την έξοδο της Βρετανίας από την κοινότητα ετοιμάζονται να παρουσιάσουν οι Βρυξέλλες μέσα στις επόμενες δέκα εβδομάδες, καθώς θέλουν να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit. 

Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει σχεδιάσει περίπου 30 με 40 προτάσεις για τροποποιήσεις κανονισμών. Αυτές προβλέπουν ειδικές, διευρυμένες εξουσίες στις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο μίας εξόδου χωρίς συμφωνία το Μάρτιο του 2019 ή και μετά τη λήξη της μεταβικής περιόδου. 

Ευρωπαίοι διπλωμάτες έχουν ενημερωθεί ότι τα μέτρα θα καλύπτουν μία ευρεία γκάμα τομέων, με έμφαση στο εμπόριο, την βιομηχανία αυτοκινήτου, τις μεταφορές, το διαστημικό πρόγραμμα της κοινότητας και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Στόχος των έκτακτων σχεδίων, όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, είναι να περιοριστεί η αβεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Η Ε.Ε. δεν ποντάρει στο χειρότερο δυνατό σενάριο, αλλά θέλει να είναι απολύτως προετοιμασμένη για αυτό. 

«Πρόκειται για μία αναπόφευκτη και αναγκαία διαδικαία» σχολίασε στη βρετανική εφημερίδα Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Την περισσότερη δουλειά για την προετοιμασία του Brexit έχουν να κάνουν οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας. Ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν» πρόσθεσε. Διευκρίνισε πάντως ότι οι αυξημένες αρμοδιότητες, που θα προβλέπονται για τις κοινοτικές αρχές, θα είναι για περιορισμένη περίοδο. 

Δεν γνωρίζει κανείς τι ακριβώς σχεδιάζει με τις έκτακτες εξουσίες να κάνει η Κομισιόν, ωστόσο, διπλωματικές πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι ενδεχομένως να δοθούν ειδικές εξαιρέσεις σε ορισμένους κλάδους ή τάξεις επαγγελματιών για ένα διάστημα, προκειμένου να αποτραπούν αναταράξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αλλούς. Θα μπορούσαν όμως να περιλαμβάνουν και αυστηρούς περιορισμούς στη συμμετοχή της Βρετανίας σε διάφορα προγράμματα, όπως το Galileo. 

naftemporiki.gr