Skip to main content

Μέχρι πού μπορεί να φθάσει η «λάμψη» του χρυσού;

Οι φόβοι για βαθιά οικονομική ύφεση και τα μέτρα ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο στρέφουν τους επενδυτές προς το «καταφύγιο» του χρυσού, με την τιμή του πολυτίμου μετάλλου να εκτοξεύεται σε υψηλά επταετίας. Με τον χρυσό σταθερά στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, οι αναλυτές αναθεωρούν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους, με το βλέμμα προς τα 1.800 δολάρια ανά ουγκιά.

Η τιμή σποτ του πολυτίμου μετάλλου ενισχύθηκε έως και τα 1.725,10 δολάρια ανά ουγκιά -τα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2012. Οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια Νέας Υόρκης έκαναν άλμα στα 1.777,10 δολάρια ανά ουγκιά.

Οι ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές προσφέρουν ισχυρό στήριγμα στον χρυσό. Η ρευστότητα (από τη FED και άλλες κεντρικές τράπεζες) σε συνδυασμό με τα χαμηλότερα επιτόκια καθιστούν τον χρυσό πιο ελκυστική επένδυση», επισημαίνει ο Μάικλ ΜακΚάρθι, στρατηγικός αναλυτής στη CMC Markets.

Aπό τις αρχές του έτους, οι τιμές του χρυσού στη Νέα Υόρκη έχουν ανατιμηθεί 17%, απέχοντας λιγότερο από 10% από το ρεκόρ του 2011. Ολοένα και περισσότερες επενδυτικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η UBS, έχουν αναθεωρήσει προς τα πάνω τις τιμές-στόχους για το πολύτιμο μέταλλο, με τη χαλαρή νομισματική πολιτική, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης και τα χαμηλά επιτόκια να προλειαίνουν το έδαφος για μεγαλύτερα κέρδη.

naftemporiki.gr