Skip to main content

Aγορές: Ο Τραμπ «σηκώνει» και την Ασία

Μπορεί ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του να μην είχε κανένα ουσιαστικό νέο στο μέτωπο του shutdown, επιμένοντας στη χρηματοδότηση του τείχους, αλλά με τη δήλωσή του για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνα έδωσε την απαραίτητη ώθηση στις αγορές. 

Μετά τη χθεσινοβραδινή άνοδο της Wall Street, τη σκυτάλη έχουν λάβει σήμερα από νωρίς το πρωί οι μετοχές της Ασίας. Οι αγοραστές δίνουν δυναμικά το «παρών» στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο Hang Seng ενισχύεται περισσότερο από 2% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Στο +1,1% ακολουθεί ο Nikkei στο Τόκιο, ενώ στη Σαγκάη ο Σύνθετος Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,8%. 

Οι υψηλές προσδοκίες για τερματισμό του εμπορικού πολέμου ή έστω παράταση της ανακωχής ανάμεσα στις δύο ισχυρότερες οικονομίες του πλανήτη οδήγησαν χθες, Τρίτη, και τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλά τριών εβδομάδων. Ωστόσο οι αναλυτές κρατούν προς το παρόν μικρό καλάθι, επισημαίνοντας ότι Πεκίνο και Ουάσιγκτον εξακολουθούν να απέχουν αρκετά από μία συμφωνία. 

Πληροφορίες του Bloomberg ανέφεραν πάντως ότι ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί πλέον διακαώς μία συμφωνία το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να στηρίξει την αγορά μετοχών, που υπέστη σημαντική αιμορραγία το τελευταίο τρίμηνο του 2018. 

Σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων στο Πεκίνο παρατάθηκαν κατά μία ημέρα και ολοκληρώνονται σήμερα. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για πρόοδο, θα ακολουθήσουν σύντομα νέες συνομιλίες ενδεχομένως σε υψηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης. 

naftemporiki.gr