Skip to main content

Βερολίνο: Πρώτα η έκθεση βιωσιμότητας, μετά οι αποφάσεις για το χρέος

Κλειστά εξακολουθεί να κρατάει τα χαρτιά του το Βερολίνο σχετικά με τα μέτρα, που θα μπορούσαν να ληφθούν για την ελάφρυνση του χρέους. Διαμηνύει δε στην Αθήνα ότι αναμένει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα, αλλά και επισημαίνει ότι οι αποφάσεις για το χρέος θα ληφθούν όταν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση για τη βιωσιμότητά του. 

 Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του κ. Σολτς, Γιοχάνες Μπλάνκενχάιμ, δήλωσε ότι οι αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος, το οποίο εκπνέει τον Αύγουστο, αλλά αφού έχει ολοκληρωθεί η τελική έκθεση των θεσμών. Αυτή αναμένεται πριν από τη θερινή ανάπαυλα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η γερμανική πλευρά θα μπορούσε να φανταστεί τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης χρέους της Ελλάδας χωρίς νέους όρους, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου ζήτησε υπομονή, παραπέμποντας στην προβλεπόμενη διαδικασία. 

Επιπλέον ο κ. Μπλάνκενχαϊμ σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση και οι Ευρωπαίοι εταίροι θέλουν να δουν ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα από την Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητας, οι πιστωτές εξέφρασαν ανησυχία για το σχέδιο, που τους παρουσιάστηκε. 

Τόσο το ελληνικό όσο και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισημαίνουν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, αλλά αρνούνται να αποκαλύψουν την όποια λεπτομέρεια για τα όσα συζητήθηκαν. Έχει γίνει απλώς γνωστό ότι επί τάπητος τέθηκαν θέματα «κοινού ενδιαφέροντος» και ευρωπαϊκής πολιτικής, χωρίς όμως να έχουν δημοσιοποιηθεί οι θέσεις της γερμανικής πλευράς.

Πέραν του αναπτυξιακού σχεδίου και των μέτρων ελάφρυνσης, εκτιμάται ότι συζητήθηκε και η μορφή, που θα λάβει η παρακολούθηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του προγράμματος. Είναι σαφές πως το Βερολίνο θα επιμείνει σε κάποιου είδους αυξημένη εποπτεία και μένει να φανεί πώς ακριβώς αυτή θα ονομαστεί.