Την έκπληξή του για το ράλι των ελληνικών ομολόγων εκφράζει ο Στίβεν Πόουπ, συνεργάτης του Forbes με εμπειρία 30 ετών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, όπως αναφέρει το αμερικανικό περιοδικό.
Αν και αναγνωρίζει ότι η άνοδος των τιμών και η αισθητή πτώση των αποδόσεων είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για εκταμίευση του 1 δισ., εκφράζει προβληματισμό.
Σε άρθρο υπό τον τίτλο «Το ελληνικό χρέος κερδίζει και πάλι την εύνοια… ανόητα» (Greek debt is back in favour…foolish folly) αναφέρει πως η απόφαση του Eurogroup στέλνει το μήνυμα ότι η Αθήνα τηρεί τις δεσμεύσεις της. Ωστόσο σημειώνει ότι η τήρηση των δεσμεύεων έρχεται πάντα με καθυστέρηση και υπό πίεση. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κωλυσιεργήσει σε κάθε στάδιο εφαρμογής μεταρρυθμίσεων και περιορισμού του κράτους μέσω ιδιωτικοποιήσεων. Τίποτα δεν έχει γίνε με τη θέληση της Αθήνας. Πάντα δρούσε μόνο όταν υπήρχε οικονομική πίεση» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ένα δεύτερο στοιχείο προβληματισμού όπως αναφέρει είναι το γεγονός ότι χρέος που επρόκειτο να πληρωθεί για το 2022 έχει μετακυληθεί για το 2033 με μειωμένο επιτοκίο. «Εάν μία τέτοια διευκόλυνση γίνεται σε χρέος, που εκκρεμεί, τότε πώς μπορεί να υποστηρίξει κανείς σοβαρά ότι η χώρα έχει βγει εκτός προγράμματος στήριξης;» αναρωτιέται.
Το τρίτο και τελευταίο στοιχείο που επικαλείται είναι τα λεγόμενα greek statistics και εν γένει το «αμαρτωλό» παρελθόν. «Στο παρελθόν η Ελλάδα είχε χρησιμοποιήσει ανοιχτά εργαλεία swap προκειμένου να κρύψει την έκταση του χρέους τους και να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ. Στη συνέχεια έπεσε στην παγίδα του φθηνού χρέους, χρειάστηκε διάσωση και τώρα επιβραβεύεται και πάλι» τονίζει.
Παραδέχεται πάντως ότι «η Ελλάδα και οι Έλληνες έχουν πληρώσει βαρύ τίμημα μέσω των προγραμμάτων λιτότητας, που εφήρμοσαν διαδοχικές κυβερνήσεις», αλλά αυτό όπως λέει «ήταν το τίμημα για να μείνει στο ευρώ.
naftemporiki.gr