Skip to main content

Toυρκία: Ο Ερντογάν αμφισβητεί τα εκλογικά αποτελέσματα και ρίχνει τη λίρα

Σε τροχιά συνεχούς υποτίμησης έχει παγιδευτεί η λίρα, με τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στη γειτονική χώρα να λειτουργούν ως «βαρίδι» για το νόμισμα. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ήττα του Ταγίπ Ερντογάν σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη και η αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων από το κυβερνών κόμμα θα παραλύσουν την όποια προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις και θα ωθήσουν τον Τούρκο πρόεδρο σε κοντόφθαλμες πολιτικές, που τελικά θα εντείνουν τις πιέσεις στην οικονομία. 

Υπό τις συνθήκες αυτές το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε σήμερα περισσότερο από 1,5% έως και τις 5,7120 λίρες ανά δολάριο και στη συνέχεια οι απώλειες περιορίστηκαν στο 1,1%. Η κεντρική τράπεζα και η κυβέρνηση προχώρησαν πριν από τις εκλογές σε δυναμικές, αν και άκρως ανορθόδοξες τακτικές, αλλά δεν κατάφεραν παρά για λίγες ημέρες να στηρίξουν τη λίρα.

Τα δύο τελευταία 24ωρα πριν από τις κάλπες, αλλά και όλη την περασμένη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων βρέθηκε υπό ισχυρή πίεση. 

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η λίρα έχασε το 30% της αξία της, κατατρώγοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και βάζοντας φωτιά στις επιχειρήσεις που είχαν λάβει μεγάλα δάνεια σε δολάριο. 

Πίεση στο τουρκικό νόμισμα ασκεί μεταξύ άλλων η επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον θα παρακολουθήσει σήμερα στενά τη συνάντηση του Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Στο «μενού» οι S-400 και η Συρία. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters