Skip to main content

Μέσα στο μαύρο κουτί απόδρασης του Γκοσν

Ύστερα από πολλούς μήνες σχεδιασμού, αλλά και πολλά εκατομμύρια δολάρια, ο Κάρλος Γκοσν κατάφερε να μπει… σε ένα μεγάλο, μαύρο κουτί με τρύπες στον πάτο της και να ταξιδέψει μέσα σε αυτήν με τρένο περίπου 300 μίλια από το σπίτι του στο Τόκιο (όπου βρισκόταν υπό περιορισμό και παρακολούθηση) έως την Οσάκα. Η Wall Street Journal περιγράφει σε ένα αποκλειστικό ρεπορτάζ την μεγάλη απόδραση. 

Ήταν Κυριακή απόγευμα, 29 Δεκεμβρίου όταν έφτασε η στιγμή υλοποίησης του σχεδίου, που έμοιαζε τόσο κινηματογραφικό, ώστε οι ίδιοι οι οργανωτές του να αμφιβάλλουν εάν θα λειτουργήσει στην πραγματικότητα. Δεν ήταν ερασιτέχνες. Ο πανίσχυρος άνδρας της αυτοκινητοβιομηχανίας ακόμη και μετά την πτώση του είχε τη δυνατότητα να προσλάβει ομάδα ειδικών σε αποδράσεις. 

Το δύσκολο δεν ήταν να φύγει το κουτί, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως για τη μεταφορά μουσικών οργάνων και άλλου εξοπλισμού για συναυλίες, από το σπίτι, αλλά να περάσει από τους ελέγχους στο διεθνές αεροδρόμιο Kansai της Οσάκα και να μπει στο αεροσκάφος.

Έφτασε στον προορισμό του χωρίς να ελεγχθεί ποτέ. Ήταν υπερβολικά μεγάλο για να χωρέσει στον μηχανισμό των X-ray, αλλά και δεν κίνησε την περιέργεια των ειδικών ώστε να το ανοίξουν. Φορτώθηκε έτσι σε ένα Bombardier 13 θέσεων της Global Expess. Ένα δεύτερο κουτί- αυτό πράγματι με συναυλιακό εξοπλισμό-βρισκόταν ήδη στην καμπίνα ως «δόλωμα». Σε περίπτωση που κάποιος ζητούσε να δει το περιεχόμενό τους, ίσως να αρκούσε να ανοίξουν το ένα μόνο από τα δύο.

Από εκεί ο Γκοσν έφτασε στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο διεθνές αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης, όπου πια έξω από το κουτί επιβιάστηκε σε αεροπλάνο με προορισμό τον Λίβανο.