Skip to main content

Moody’s: Το διπλό όφελος για οικονομία και τράπεζες από το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Θετικές εξελίξεις για τις ελληνικές τράπεζες και την ελληνική οικονομία θεωρεί η Moody’s τόσο την ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία όσο και την πλήρη απεξάρτηση από τον ELA. 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε σημερινό σημείωμά της, το νέο πλαίσιο που διαδέχεται το ν. Κατσέλη θέτει πιο αυστηρούς όρους για ένταξη σε προστασία και είναι θετικά πιστωτικό γεγονός (credit positive) για το αξιόχρεο τόσο της χώρας όσο και των τραπεζών της. Το κράτος, όπως εξηγεί, θα ωφεληθεί, καθώς αίρει μία σημαντική διαφωνία με τους πιστωτές, η οποία και είχε παγώσει την εκταμίευση 1 δισ. ευρώ. 

Αν και η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη από κεφάλαια, η εξέλιξη στέλνει ένα θετικό μήνυμα ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να τηρούν τις δεσμεύσεις τους και αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη ότι η «ενισχυμένη εποπτεί» λειτουργεί αποτελεσματικά, σχολιάζει ο οίκος υπενθυμίζοντας ότι οι πιστωτές είχαν απορρίψει τα αρχικά σχέδια, καθώς ήταν εξαιρετικά ευρεία η έκταση των δανείων που κάλυπταν. 

Ο Moody’s εκτιμά ότι στο αυριανό Eurogroup του Βουκουρεστίου θα δοθεί το οριστικό πράσινο φως για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπει επίσης ότι ενδεχομένως να δοθεί και η έγκριση για την πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ. «Και τα δύο βήματα θα συμβάλλουν στην τόνωση του ηθικού των επενδυτών» υπογραμμίζει. 

Όσο για τις τράπεζες, ο νέος και πιο αυστηρός νόμος είναι επίσης θετικός, γιατί θα ενισχύσει την προσπάθειά τους να περιορίσουν το βάρος των κόκκινων δανείων, εξηγεί το σημείωμα. 

Τα οφέλη από την πλήρη απεξάρτηση από τον ELA

Παράλληλα σε ξεχωριστό σημείωμα ο Moody’s επισημαίνει ότι με την απεξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) οι ελληνικές τράπεζες θα διαφοροποιήσουν το μίγμα της χρηματοδότησής τους. Αυτό πιθανότατα θα προσελκύσει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές με τοποθετήσεις σε μη εξασφαλισμένα ομόλογα. Κάτι παρομοιο, θυμίζει ο Moody’s, είχε γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, όταν οι ελληνικές τράπεζες ανέκτησαν την πρόσβασή τους στις διεθνείς αγορές.

Παράλληλα η απεξάρτηση από τον ELA θα συμβάλλει ευρύτερα στην τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις ελληνικές τράπεζες, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν περισσότερες καταθέσεις.

naftemporiki.gr