Skip to main content

Τι χρειάζεται για να πουν το «ναι» οι Ευρωπαίοι στην πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Το θέμα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα επαναφέρει το Bloomberg, με δύο αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης να επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση (κάτι που είχε γίνει γνωστό και μέσα από την έκθεση του Ταμείου), αλλά και ότι δεν έχει κατατεθεί ακόμη επίσημο αίτημα στο διεθνή οργανισμό. To κλειδί σε κάθε περίπτωση βρίσκεται στους Ευρωπαίους εταίρους και στο εάν θα καταφέρουμε να τους πείσουμε να πουν το «ναι». 

Μία πρόωρη αποπληρωμή θα ελάφρυνε τα βάρη της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει το BBG. Ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξηγούν στο δίκτυο οικονομικών ειδήσεων ότι ακόμη και εάν τελικά η χώρα καταθέσει επίσημο αίτημα για κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο ότι όλα τα κράτη- μέλή της Ευρωζώνης θα το αποδεχθούν. 

Ορισμένες χώρες είναι άκρως επιφυλακτικές για το εάν η πρόωρη αποπληρωμή θα είναι οικονομικά επωφελής για την Ελλάδα ή απλώς θα την οδηγήσει στο να αντικαταστήσει τον δανεισμό από τους επίσημους πιστωτές με δανεισμό από τις αγορές. Η Αθήνα, εξηγούν οι αξιωματούχοι, θα πρέπει να αποδείξει στους Ευρωπαίους εταίρους της ότι εάν κάνει ακόμη ένα βήμα αποδέσμευσης από το ΔΝΤ, θα επιμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων.

Στο παρελθόν οι εταίροι είχαν πει το «ναι» σε Ιρλανδία και Πορτογαλία, αλλά δεν τότε δεν υπήρχε φόβος ότι οι συγκεκριμένες χώρες θα οπισθοχωρήσουν από τις δεσμεύσεις τους. 

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η Γερμανία θα είναι πιθανότατα από τις πλέον διστακτικές χώρες στο δώσει το πράσινο φως, αφού ήθελε με κάθε τρόπο να διατηρηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, θεωρώντας ότι αυτή προσδίδει αξιοπιστία. Να θυμίσουμε ότι ανάλογες πληροφορίες έχουν μεταφέρει και τα γερμανικά μέσα, αναφέροντας ότι ο υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, δεν βλέπει με καλό μάτι το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής. 

naftemporiki.gr