Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας είδαν αυτή την εβδομάδα το κόστος δανεισμού στις αγορές να υποχωρεί σε βαθμό, που είχε να καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2016, αμέσως μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή κοινότητα. Η έντονη αβεβαιότητα για το πώς το Brexit θα εξελιχθεί είναι αυτή, που ανοίγει και πάλι την όρεξη των επενδυτών για κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης. Τα καμπανάκια της ύφεσης είναι επίσης ένας παράγοντας, που ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Έχοντας διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος από την περασμένη εβδομάδα- και για πρώτη φορά εδώ και 2,5 χρόνια- η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς διαμορφώνεται σήμερα στο -0,07%. Η εβδομαδιαία πτώση είναι η μεγαλύτερη από τα τέλη Ιουνίου, ενώ και σε επίπεδο τριμήνου τα Bunds βλέπουν την απόδοσή τους 30 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στη καλύτερη επίδοση εδώ και τρία χρόνια. Κινούνται δε 56 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν ακριβώς πριν από ένα χρόνο- όταν αναλυτές προέβλεπαν ότι θα δοθεί τέλος στο ράλι των ομολόγων και οι αποδόσεις θα ακολουθήσουν την ανιούσα.
Παρόμοια είναι η εικόνα για τα γαλλικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς στο 0,31%, μειωμένη κατά 26 μονάδες βάσης τον τελευταίο μήνα και περισσότερο από 40 μονάδες σε σχέση με πέρυσι. Σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι ο γαλλικός πληθωρισμός υποχώρησε τον Μάρτιο στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και περισσότερο από ένα έτος, γεγονός που ενισχύει τους φόβους ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες πέφτουν στην «παγίδα», που είχε πιαστεί επί δεκαετίες η Ιαπωνία, με αναιμική ανάπτυξη και υποτονομικό πληθωρισμό.
naftemporiki.gr