Skip to main content

Aramco: Κοντά στην έκδοση του πρώτου της ομολόγου, για να αντλήσει 10 δισ.

Στην έκδοση ομολόγου με στόχο να αντλήσει 10 δισ. δολάρια σχεδιάζει να προβεί, πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η Aramco, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές από το περιβάλλον του σαουδαραβικού κολοσσού.

Με την έκδοση αυτή θέλει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την εξαγορά πλειοψηφικού μεριδίου στην κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία πετροχημικών του βασιλείου, αλλά και να ρίξει λίγο περισσότερο φως στις οικονομικές επιδόσεις της. 

Εάν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα είναι η πρώτη έκδοση χρέους από την Aramco,η  οποία είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοβιομηχανία του πλανήτη, η οποία μολις χθες ανακοίνωσε ότι θα αποκτήσει μερίδιο 70% της Saudi Basic Industries έναντι 69,1 δισ. δολαρίων, σε ένα από τα μεγαλύτερα deals όλων των εποχών στη Μέση Ανατολή. 

Ένα ομόλογο της Aramco, όπως εξηγούσαν αναλυτές στη WSJ, θα σηματοδοτούσε καθοριστικής σημασίας βήμα τόσο για την εταιρεία όσο και συνολικά το βασίλειο, που έχει καθυστερήσει αρκετά την αρχική δημόσια εγγραφή της, η οποία και θα τη θέση στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών και των επενδυτών.

Στο πλαίσιο της έκδοσης ομολόγου θα πρέπει η εταιρεία να δημοσιεύσει στοιχεία για την οικονομική «υγεία» της, αλλά και για τα αποθέματα πετρελαίου, που ελέγχει.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο η Σαουδική Αραβία άντλησε 7,5 δισ. δολάρια από την έκδοση κρατικών ομολόγων, στην οποία οι προσφορές των επενδυτών ξεπέρασαν τα 27 δισ. δολάρια. 

naftemporiki.gr