Skip to main content

Market Beat: Με καλύτερο κλίμα διεθνώς δοκιμάζεται η γνησιότητα της χθεσινής ανόδου

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η διόρθωση που πυροδότησε η αποτυχία της ανατροπής του Obamacare ήταν για τους αναγνώστες ανάμεσα στις ειδοποιήσεις μας από την περασμένη βδομάδα και είχαμε εξηγήσει το γιατί. Τέσσερις μήνες ανόδου επειδή οι επενδυτές πίστευαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα χόρευε το «my way» στο Λευκό Οίκο, σταμάτησαν, μόλις φάνηκε ότι «κόλλησε στη λάσπη» της γραφειοκρατικής Ουάσιγκτον. Δεν ήρθε ο κατακλυσμός, αλλά θα πάρουν ανάσες οι τιμές από την πολύμηνη ανηφόρα. Αντίθετα στο ΧΑ, άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεξε αγοραστικό ενδιαφέρον που στο μέσο των συναλλαγών έμοιαζε να έχει γενικευτεί απόλυτα, ενώ στην Ευρώπη όλα τα χρηματιστήρια βούλιαζαν μαζί με το δολάριο.

Η κίνηση της αγοράς στο μέγεθος που τελικά αυτή εμφανίστηκε, ήταν εικόνα που ξεπέρασε τις προσδοκίες των εγχώριων αναλυτών, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν πολλές απόψεις από τους αγοραίους για τη χθεσινή δυναμική. Όμως τα δεδομένα δεν μπορούν να παρερμηνευθούν.  Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε εντυπωσιακά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 15) με δυο την ΟΠΑΠ και ΣΑΡ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 27 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 3 αμετάβλητες. Άρα, οι 8 από 22 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 31,523 από 33,362 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 16,40 από 18,13 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 48,87% από 54,33% του συνολικού τζίρου.

Από τις μετοχές του 25άρη, δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο ούτε δευτερόλεπτο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΣΑΡ, ΤΕΝΕΡΓ. Με τις τελικές δημοπρασίες στο μέγιστο μέρας έκλεισαν τα ΕΛΠΕ και ΤΙΤΚ ενώ στο ελάχιστο μέρας οι ΕΕΕ και ΣΑΡ. Συνεπώς στο ΧΑ, άνοιξαν οι ουρανοί και έβρεξε αγοραστικό ενδιαφέρον που στο μέσο των συναλλαγών έμοιαζε να έχει γενικευτεί απόλυτα, ενώ την Ευρώπη όλα τα χρηματιστήρια βούλιαζαν μαζί με το δολάριο.

Η προεξόφληση της επανόδου των Θεσμών στην Αθήνα πριν από το Eurogroup του Απριλίου, ήταν η βάση αυτής της ανεξάρτητης κίνησης του ΓΔ. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος που οδηγούσε σε κάθοδο το ΧΑ, όταν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια σκαρφάλωναν, αφού μπορούσαν να ακολουθήσουν την παγκόσμια τάση που έφερε ο Τραμπ από πέρυσι το φθινόπωρο ως το Μάρτιο. Ωστόσο ο τζίρος, δεν ήταν αλλιώτικος από αυτόν της εβδομάδας που έφερε πτώση -1,6% στον ΓΔ, αδυνατίζοντας την θετική εντύπωση από την άνοδο κόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα.  

Τελικά είχαμε μια κλιμακούμενη ως τις 15:00 περίπου άνοδο, που έδωσε επίσης ευκαιρίες για ενθυλάκωση κερδών από κινήσεις μέσα στη μέρα, χωρίς σημαντική απομάκρυνση από το μέγιστο μέρας. Από τις 11:45 που τα κέρδη των τραπεζών πέρασαν τον ΓΔ πάνω από τις 644 μονάδες ως τις 14:45, οι τιμές ανέβαιναν με τρόπο που έδειχνε ότι οι πωλητές διαπιστώνανε πως… «τρώγοντας έρχεται η όρεξη».  Ζητούσαν λοιπόν κλιμακωτά όλο και πιο ψηλές τιμές, για να δώσουν μετοχές και οι αγοραστές, παρακινούμενοι από την σημαντική άνοδο κόντρα στην παγκόσμια πτώση, τις αγόραζαν. Νομίζοντας, πως κάποιοι άλλοι ξέρανε καλύτερα από αυτούς, γιατί επέμεναν αγοραστικά. Η συνέχεια θα δικαιώσει τους τολμηρούς ή θα τους δώσει τη συνήθη πίκρα της ανόδου που η συνέχεια την κάνει θάμα, που κρατάει λιγότερο από τρεις μέρες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ  

Νευρικότητα επικράτησε στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας για τους αμερικανικούς δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν αρνητικά την αδυναμία του Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει την κυβερνητική του ατζέντα. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,22% στις 20.550 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,10% στις 2.341 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 5.841 μονάδες.

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αποφάσισε να αποσύρει την Παρασκευή, το νομοσχέδιο για την ιατρική περίθαλψη, το οποίο επρόκειτο να αντικαταστήσει το «Obamacare». Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά την πρώτη ένδειξη αδυναμίας του Αμερικανού προέδρου να υλοποιήσει το κυβερνητικό του έργο.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία του δολαρίου διολίσθησε κατά 0,75% έναντι της στερλίνας (1,2567 δολάρια), κατά 0,74% έναντι του γεν (110,51 γεν) και κατά 0,68% έναντι του ευρώ (1,0870 δολάρια).

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 0,71% στα 47,63 δολάρια και τα συμβόλαια Brent σημείωσαν απώλειες κατά 0,30% στα 50,55 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε άνοδο κατά 0,56% στα 1.255,50 δολάρια.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το πράσινο φως στη συγχώνευση των Dow Chemical και Du Pont άναψαν οι ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες δήλωσαν ικανοποιημένες από τις δεσμεύσεις των δύο εταιρειών. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα, ότι το σχέδιο συγχώνευσης «δεν αναμένεται να περιορίσει τον ανταγωνισμό» στον ευρωπαϊκό κλάδο των αγροχημικών.

Την ίδια ώρα, την πώληση της Diversey Care στην Bain Capital έναντι του ποσού των 3,2 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Sealed Air Corp. H πώληση εντάσσεται στην προσπάθεια μείωσης του χρέους της Sealed Air Corp και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β’ εξάμηνο του 2017.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτωτικά τερμάτισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς η απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιατρική περίθαλψη πυροδότησε κύμα ανησυχιών για την κυβερνητική δεινότητα του Ντόναλντ Τραμπ. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,40% στις 375,01 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,57% στις 11.996 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες κατά 0,59% στις 7.293 μονάδες. Την ίδια ώρα, ο γαλλικός CAC 40  κινήθηκε πτωτικά κατά 0,07% στις 5.017 μονάδες, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 μειώθηκε κατά 0,06% στις 10.302 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB διολίσθησε κατά 0,32% στις 20.124 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της BT υποχώρησε κατά 1,1% εξαιτίας της επιβολής προστίμου 42 εκατ. στερλινών από τις εποπτικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Randgold ενισχύθηκε άνω του 2%, χάρη στην στροφή των επενδυτών προς το ασφαλές «καταφύγιο» του χρυσού.

Οι επενδυτές αποτίμησαν ως σημαίνουσα ήττα για τον Ντόναλντ Τραμπ την απόσυρση του νομοσχεδίου, το οποίο επρόκειτο να αντικαταστήσει το «Obamacare». Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά την πρώτη ένδειξη αδυναμίας του Αμερικανού προέδρου να υλοποιήσει το κυβερνητικό του έργο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, το πράσινο φως στη συγχώνευση των Dow Chemical και Du Pont άναψαν οι ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες δήλωσαν ικανοποιημένες από τις δεσμεύσεις των δύο εταιρειών. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα, ότι το σχέδιο συγχώνευσης «δεν αναμένεται να περιορίσει τον ανταγωνισμό» στον ευρωπαϊκό κλάδο των αγροχημικών.

Την ίδια ώρα, έρευνα στην τραπεζική αγορά των καταναλωτικών δανείων ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), εξαιτίας της εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια. «Η γρήγορη αύξηση της καταναλωτικής πίστης θα μπορούσε να πλήξει το τραπεζικό σύστημα» αναφέρει μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας.

Τέλος, αναπάντεχη βελτίωση εμφάνισε τον Μάρτιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία,  σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo. Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 112,3 μονάδες έναντι 111,1 μονάδων τον Φεβρουάριο.

ΧΑ

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί εκφράσανε διαθέσεις για σχηματισμό θέσεων σε 17 blue chip και αύξησαν τις θέσεις τους σε όλες τις τραπεζικές μετοχές με τζίρο (31,523 εκατ. ευρώ) που ήταν χαμηλότερα από τα επίπεδα της περασμένης συνόδου και χαμηλότερος του μέσου τζίρου της περασμένης εβδομάδας (42,90 εκατ. ευρώ). Οι μεταβολές για τους βασικούς δείκτες επιτελέστηκαν με δυναμική που δεν άλλαζε αλλά συνεχιζόταν με κλιμακωτές ανοδικές κινήσεις με απόλυτη ανεξαρτησία έναντι της τάσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι θεσμικοί αποφάσισαν να οδηγήσουν τους δείκτες με ανοδική τάση μια φορά από τις 10:30 ως τις 14:47 αφού αρχικά είχαμε το ελάχιστο μέρας για τον ΓΔ στο άνοιγμα με ανοδικό χάσμα στις 637,49 από 630,58 την Παρασκευή και λίγο πριν τις 14:47 το μέγιστο στις 651,37 από 638,42 μονάδες με μεταβολή +2,47%. Από τις 14:50 ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης 17:00 εκδηλώθηκαν μέτριες πιέσεις κλιμακούμενες με κύματα ρευστοποιήσεων, αφού στο τέλος ο δείκτης κατέληξε στο ελάχιστο δεύτερου μέρους στις 648,01 μονάδες (+1,96%) που με τις δημοπρασίες έφερε τιμή κλεισίματος μιάμιση μονάδα χαμηλότερα.  Η μέτριας  κλίσης πτωτική κίνηση από τις 14:50 είχε οδηγό τις πιέσεις στις Τράπεζες που μετά τις 15:00 τον πέρασαν από τις 724,35 στις 717,2 μονάδες μια μέρα που ήταν διαρκώς σε θετικό πεδίο.

Η μεταβολή των ΓΔ και 25άρη στο άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδική μεταβολή +0,29% για τον μέσο όρο, ενώ του 25άρη ήταν της τάξης του +0,35%. Η σταθερή κλιμακούμενη άνοδος μετά την εγγραφή του ελάχιστου για τον ΓΔ στις 10:30, έδειξε ότι ήταν πιθανό να περάσουν τους δείκτες σε διαρκή αναζήτηση μέγιστου για τη μέρα. Αλλά οι χαμηλοί ρυθμοί συναλλαγών έδειξαν την μικρή ισχύ της διάθεσης για ρίσκο αν και δεν ακολούθησε η συνήθης κατηφόρα.

Η άνοδος των 17 blue chip, ως συνεισφορά στους δείκτες, ήταν υπολογίσιμη και αντιστάθμισε πλήρως τις μικρές απώλειες από -0,12% ως -0,89% των ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ ΟΛΠ, ΦΦΓΚΡΠ των 6 πτωτικών μετοχών του. Μέτρησαν οι μεταβολές από τις Τράπεζες αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +4,40% από -0,62% την προηγούμενη, της ΕΤΕ στο +6,10% από -3,18%, ΕΥΡΩΒ +4,80% από -4,58% και η ΠΕΙΡ +7,33% από -4,46% στις 24/3, με ισχύ στη διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων από τις 15:00 τις δημοπρασίες. Η αγορά σήμερα φάνηκε ότι είχε ως κίνητρο να περάσει πολύ πάνω από τα επίπεδα των 640 μονάδων και το «πέτυχε» δέκα λεπτά μετά την προσυνεδρίαση.                                      

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε εντυπωσιακά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (17 από 9) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 15) με δυο την ΟΠΑΠ και ΣΑΡ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο 27 από 15 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 3 αμετάβλητες. Άρα, οι 8 από 22 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 31,523 από 33,362 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 16,40 από 18,13 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η συγκέντρωση του ενδιαφέροντος υποχώρησε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 48,87% από 54,33% του συνολικού τζίρου.

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν πτωτική δυναμική. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε πτώση -0,96%, ο CAC είχε μεταβολή -0,36%, με τον FTSE100 στο -0,88%. Οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτικό νευρικό άνοιγμα και συνέχισαν με πτωτική κίνηση αμέσως που έφερε αργότερα μεταβολή  για Dow Jones Ind. Av -0,70% και ο S&P500 έπεφτε -0,64%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,72% και έφθασε στις 646,57 από 635,66 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1722,42 από 1697,86 με μεταβολή +1,45%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 1,5 μονάδες χαμηλότερα και κατά 3,6 στον 25άρη που επηρεάζεται περισσότερο από την επίδοση του τραπεζικού δείκτη, κλείνοντας τους ψηλότερα από το μέσο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες Τραπεζών +5,34% από -2,58%, Κοινής Ωφέλειας +3,28% από -0,17%, ο ΓΔ +1,72% από -0,71%, ο FTSEΜ +1,64% από +0,01%, Πετρελαίου Αερίου +1,56% από -1,61%, ο 25άρης +1,45% από -0,75%, Πρώτων Υλών +1,13% από +1,14%, Κατασκευές Υλικά +1,11% από -0,73%, Ταξίδια Αναψυχή +0,64% από -0,92%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,59% από -0,31%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,54% από +1,13%, Προσωπικά Οικιακά Είδη +0,24% από +0,22%, Τεχνολογίας +0,12% από -0,33%, Τηλεπικοινωνιών +0,12% από -1,37%. Με απώλειες εμφανίστηκαν οι δείκτες Τροφίμων Ποτών -0,89% από +0,68%, Ακίνητης Περιουσίας -0,23% από +1,34% και Εμπορίου -0,16% από +0,94%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από +16,25%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,523 από 33,362 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,465 από 1,171 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 28,114 από 29,770 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,784 από 0,602 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,805 από 44,273 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 49,070 από 56,550 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 66 από 58 των καθοδικών σε 32 από 45 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 33 από 26.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Στην πρώτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη με οδηγό τις τράπεζες. Το άνοιγμα έγινε με ανοδικό χάσμα +0,35%, στις 1703,83 μονάδες που ήταν επίσης το ελάχιστο μέρας. Το μέγιστο στις 1737,57 ήρθε στις 14:47. Το κλείσιμο έγινε στις 1722,42 μονάδες, με μεταβολή +1,45%. Ο τζίρος στα παράγωγα εκτινάχθηκε στα 18,975 από 8,472 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Απριλίου διακινήθηκαν 2820 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1738,50 μονάδες και κατώτερο στις 1702,00. Οι ανοικτές θέσεις έγιναν 6734 με την εκκαθάριση στις 1730,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 1410 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο στις 1736,75 μονάδες και κατώτερο στις 1710,50 με αύξηση των ανοικτών συμβολαίων στα 1247 και εκκαθάριση στις 1730,25 μονάδες. Δεν εμφανίστηκε όγκος στα ΣΜΕ για τη σειρά Ιουνίου οι δε ανοιχτές θέσεις παρέμειναν 31.

Ξεκάθαρη και φανερή είδηση που να δικαιολογεί την ενθουσιώδη υποβολή αγοραστικού ενδιαφέροντος δεν υπήρξε και το στοίχημα είναι σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο πριν το Eurogroup του Απριλίου. Η θέση μας από το πρωί ήταν ότι στην τεχνική ανάλυση θα στήριζαν τις κινήσεις τους οι επενδυτές και νομίζουμε ότι η φήμη για το staff level agreement ήρθε γάντι. Άλλωστε με τη χθεσινή άνοδο αυξήθηκαν οι πιθανότητες να μην αποδειχθεί πτωτικός ο Μάρτιος. Κάτι που θα διευκόλυνε τους θεσμικούς μιας κατηγορίας, αλλά και τους βραχυπρόθεσμα κινούμενους επαγγελματίες. Η συνέχεια θα δείξει αν δικαίως τρόμαξαν και στα παράγωγα, όπου βιάστηκαν να κλείσουν short  θέσεις.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Σαρρής της Α. Σαρρής ΑΕΠΕΥ

Με αναπτερωμένες ελπίδες ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου, καθώς οι επενδυτές, βάσει εκτιμήσεων Αξιωματούχων, επιχειρούν να προεξοφλήσουν τεχνική συμφωνία με τους Θεσμούς έως τις 7/4. Επίσης το κλείσιμο του τριμήνου παραπέμπει σε κινήσεις βελτίωσης των αποτιμήσεων, κυρίως στις Τράπεζες.

Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, βέβαια, μας καθιστά επιφυλακτικούς για τη συνέχιση της ανάκαμψης, πόσο μάλλον όταν βρισκόμαστε σε ισχυρά επίπεδα αντίστασης που απαιτούν για να διασπαστούν χειροπιαστές ειδήσεις από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων και όχι δηλώσεις και ευχολόγια.

Συνεχίζεται η δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων χρήσης 2016 από τις εισηγμένες και η εικόνα που έχουμε μέχρι στιγμής θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ιδιαιτέρως ενθαρρυντική. Η πλειοψηφία των μεγάλων υγιών εισηγμένων παρουσιάζει ανθεκτικότητα στην κρίση, κυρίως λόγω της εξωστρέφειας τους αλλά και λόγω των έγκαιρων κινήσεων στο μέτωπο της μείωσης του κόστους και αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους. Έχουν, μάλιστα, την ευχέρεια να προσφέρουν στους μετόχους τους αξιόλογες μερισματικές αποδόσεις, μπαίνοντας έτσι στο στόχαστρο μακροπρόθεσμων κεφαλαίων από Ελλάδα και εξωτερικό.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτές οι εταιρείες δείχνουν το δρόμο για το πόσο μεγάλες είναι οι δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας και τι ορίζοντες ανοίγουν για αυτή, όταν καταφέρει να απεγκλωβιστεί από το βάλτο των αέναων διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση. Η Ελληνική Οικονομία απαιτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης εδώ και τώρα.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές προχωρήσανε ανοδικά σήμερα Τρίτη μετά το κλείσιμο στη Wall Street που κατάφερε να σταθεροποιηθεί και το δολάριο ανέκαμψε από μια βουτιά στα χαμηλά τεσσάρων μηνών. Επειδή το άγχος από την οπισθοδρόμηση των κινήσεων του Donald Trump για τη μεταρρύθμιση της υγειονομικής περίθαλψης έδωσε τη θέση του  δειλά στις ελπίδες για σχεδιαζόμενες από την πλευρά του Προέδρου των ΗΠΑ πολιτικές τόνωσης.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ενισχύεται κατά +0,6%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας πήδηξε 1,14%, τη μεγαλύτερη αύξηση μιας ημέρας σε περισσότερες από δύο εβδομάδες, ενώ το αυστραλιανό χρηματιστήριο αυξήθηκε +1,23%.

Ο KOSPI της Νότιας Κορέας αναρριχήθηκε 0,25%, μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η εγχώρια οικονομία αναπτύχθηκε με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό από ό, τι αρχικά πίστευαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, από την ισχυρή οικοδομική δραστηριότητα.

Ο Hang Seng της αγοράς μετοχών του Χονγκ Κονγκ κερδίζει 0,54%. Οι αγορές της Κίνας ήταν από τις πτωτικές της περιοχής, με το δείκτη της Σενζέν CSI 300 -0,3% και τον Shanghai Composite .SSEC κάτω -0,38%.

Οι S&P 500 και ο Dow Jones Industrial Average έκλεισαν χαμηλότερα, αλλά είχαν περιοριστεί οι απώλειες τους από το πρώτο μέρος, όταν και οι δύο χτύπησαν χαμηλά έξι σχεδόν εβδομάδων. Ο Nasdaq έκλεισε υψηλότερα. 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Θυσία στην τελική πράξη προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση ενδέχεται να είναι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι η αναπόφευκτη πώληση μονάδων είναι πιθανό να ταυτιστεί, συμβολικά, με «κατασχετήριο», καθώς αφορά περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων, παραγωγικά, υψηλής αξίας στη συνείδηση όλων, που διατίθενται κομμάτι-κομμάτι σε χαμηλή τιμή.

Γι’ αυτό, άλλωστε, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έσπευσε χθες να χαρακτηρίσει, με άρθρο του, «κανιβαλισμό» την ιδιωτικοποίηση του 40% μονάδων της ΔΕΗ, ανοίγοντας έναν κύκλο αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. -και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑεπικρατεί έντονος προβληματισμός.

Σε εκτροχιασμό όλων των δημοσιονομικών, χρηματοπιστωτικών και αναπτυξιακών στόχων του 2017 οδηγεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, όπως προειδοποίησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα συνεδρίου του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Άστοχη και επικίνδυνη χαρακτήρισε τη συζήτηση για 4ο μνημόνιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Τοποθετούμενος στο διήμερο συνέδριο «Κρίση-Μεταρρυθμίσεις-Ανάπτυξη» που άρχισε χθες στη Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για το 2017 και μετά, απαιτείται η άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα έτος, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη», πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί αβεβαιότητα, η οποία, όπως είπε, έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς.

Την παραίτησή του από την εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) υπέβαλε ο Δημήτρης Φραγγέτης.

Η παραίτηση θα έχει ισχύ από τις 24 Απριλίου του 2017. Η Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-1,12% σύμφωνα με τον κανονισμό, θα προτείνει κάποιο νέο μέλος για την εκτελεστική επιτροπή. Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για την πλήρωση της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ.

Νέα μείωση της τάξης των 750 εκατ. ευρώ εμφάνισε τον Φεβρουάριο το ύψος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, καθώς υποχώρησαν στα 119,07 δισ. ευρώ έναντι 119,75 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Το συγκεκριμένο ποσό είναι το χαμηλότερο από τον Οκτώβριο του 2001. Οι συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων αποτυπώνονται και στην πρόσφατη αύξηση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Βοήθειας Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), το οποίο ανέρχεται πλέον στα 46,6 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις από τη γενική κυβέρνηση παρουσίασαν αύξηση κατά 150 εκατ. ευρώ, έναντι μείωσης 34 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Την αντίδραση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ «όπως έγινε και το 2014» προκαλεί η προοπτική πώλησης μονάδων της ΔΕΗ, ΔΕΗ+4,18%την ίδια ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, με τον πρώην υπουργό Ενέργειας και νυν Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη να εκφράζει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ και τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωστή Χατζηδάκη να ζητεί από την πλευρά του να μπουν τέλος στα ««πειράματα με τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας». Η πώληση μονάδων -λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών- της ΔΕΗ είναι, όπως όλα δείχνουν, μονόδρομος, καθώς, πέρα από τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών -στο πλαίσιο των εκκρεμοτήτων της δεύτερης αξιολόγησης-, αυτό ίσως αποτελέσει και την αναπόφευκτη συμβιβαστική λύση σε περίπτωση επιβολής προστίμου με τη λήξη της έρευνας της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν περί χειραγώγησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (ΟΤΣ).

Η ανάπτυξη 20 ξενοδοχειακών μονάδων, εντός της επόμενης 10ετίας, στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προβλέπεται στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ της Wyndham Hotel Group και της Zeus International.

Η συνεργασία των δύο πλευρών, έχει ως αφετηρία τη λειτουργία του Wyndham Grand Athens, το οποίο ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο τον Δεκέμβριο του 2016 – αποτελώντας το πρώτο ξενοδοχείο της διεθνούς αλυσίδας στην Ελλάδα.

Ο Geoff Ballotti, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wyndham Hotel Group, δήλωσε πως «στόχος της συνεργασίας με τη Zeus International αποτελεί η όλο και μεγαλύτερη παρουσία των brands μας στην Ελλάδα». 

Τους πέντε λόγους που η Ελλάδα δεν κατάφερε να ακολουθήσει την πορεία εξόδου από τα μνημόνια, όπως συνέβη με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, εντοπίζει ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Τονίζει για το τρίτο μνημόνιο ότι ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί η επιτυχία του παρότι «έχουμε ξεπεράσει το ήμισυ της διάρκειάς του». Κατά τον χαιρετισμό του στο Συνέδριο του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, με θέμα «Κρίση – Μεταρρυθμίσεις – Ανάπτυξη», ο κ. Λιαργκόβας επικεντρώθηκε στις διαφορές της Ελλάδας με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο- , που μπήκαν σε μνημόνια μετά από εμάς και βγήκαν στις αγορές πριν από εμάς – μεταξύ αυτών την αύξηση της φορολογίας και το ότι το δημοσιονομικό βάρος επωμίστηκαν οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού καθώς και ότι τα διαρθρωτικά μέτρα δεν εφαρμόστηκαν, όπως έπρεπε.

«Οι Βαλεαρίδες είναι σταθερά πρώτες στις προτιμήσεις των Γερμανών τουριστών. Όμως η Ελλάδα καλύπτει τη διαφορά με μεγάλα βήματα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο στη διαδικτυακή της έκδοση, με τίτλο: «Η Ελλάδα ενώπιον ρεκόρ την καλοκαιρινή περίοδο». Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία της γερμανικής εταιρίας ερευνών αγοράς GfK για τους προορισμούς που επιλέγουν φέτος οι Γερμανοί. Η Ελλάδα καταγράφει αύξηση ρεκόρ που αγγίζει το 70%. Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και η Βουλγαρία με αύξηση 33%, η Κροατία με 36%, αλλά και η Κύπρος και το Μαρόκο.

Δάνειο, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, εξασφάλισε η Fraport Greece, προκειμένου να χρηματοδοτήσει μέρος του αντιτίμου για την 40ετή παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Η μακροπρόθεσμη δανειοδοτική σύμβαση υπεγράφη με κοινοπραξία πέντε τραπεζικών ομίλων:

  • Alpha Bank 284,7 εκατ. ευρώ
  • Παρευξείνια Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης 62,5 εκατ. ευρώ
  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης 186,7 εκατ. ευρώ
  • Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 280,4 εκατ. ευρώ
  • International Finance Corporation (Παγκόσμια Τράπεζα) 154,1 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, από το σύνολο του δανείου, τα 280,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη διάφορων έργων, ενώ τα εναπομείναντα 688 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της προκαταβολής του τιμήματος παραχώρησης.

Σε 1,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών (ATHEX) για το 2016, έναντι 9,0 εκατ. το 2015, μειωμένα κατά 84%.

Το δ.σ. της εταιρείας ενέκρινε τη Δευτέρα την Ετήσια Οικονομική Έκθεση για το 2016 και αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Μαΐου 2017, τη διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Επίσης, αποφάσισε να προτείνει την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,24 ευρώ ανά μετοχή. Οι ημερομηνίες αποκοπής και καταβολής της επιστροφής κεφαλαίου θα αποφασιστούν από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Βάσει των αποτελεσμάτων του ομίλου για το 2016, τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή το 2016, μετά από φόρους και ζημιές αποτίμησης χρεογράφων, υπολογίζονται σε 0,03 ευρώ, έναντι 0,14 ευρώ το 2015.

Την Τετάρτη, 29 Μαρτίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΟΠΑΠ Α.Ε. για το έτος χρήσης 2016.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Την Πέμπτη, θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών – επενδυτών. 

Την Παρασκευή, 28 Απριλίου, θα δημοσιευθούν τα οικονομικά μεγέθη της ΕΥΑΘ Α.Ε. για το έτος χρήσης 2016.

Η ενημέρωση των αναλυτών – επενδυτών είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη, 16 Μαΐου.

Την Πέμπτη, 8 Ιουνίου, αναμένεται να διεξαχθεί τέλος, η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Υπέρ των διατραπεζικών συγχωνεύσεων στις χώρες της Ευρωζώνης τάχθηκε η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM), Ντανιέλ Νουί, κατά την ομιλία της στην ετήσια συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σημείωσε χαρακτηριστικά, ότι στόχο της τραπεζικής ένωσης αποτελεί η δημιουργία μίας «αληθινά ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς», στην οποία θα πραγματοποιούνται διασυνοριακές συγχωνεύσεις. Μέχρι σήμερα ωστόσο, όπως παραδέχθηκε, δεν έχουν υλοποιηθεί αρκετές τραπεζικές συμφωνίες και όσες συμβαίνουν πραγματοποιούνται εντός των συνόρων μίας χώρας και όχι εντός της Ευρωζώνης.

Την πώληση της Diversey Care στην Bain Capital έναντι του ποσού των 3,2 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε η Sealed Air Corp.

H πώληση εντάσσεται στην προσπάθεια μείωσης του χρέους της Sealed Air Corp και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο β’ εξάμηνο του 2017.

Η Diversey Care δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων, απασχολεί 8.600 εργαζομένους και έχει συνολικά έσοδα 2,6 δισ. δολάρια ετησίως. Σημειώνεται ότι η Sealed Air αποφάσισε επίσης, την αύξηση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών στα 2,2 δισ. δολάρια.

Το πράσινο φως στη συγχώνευση των Dow Chemical και Du Pont άναψαν οι ευρωπαϊκές αρχές, οι οποίες δήλωσαν ικανοποιημένες από τις δεσμεύσεις των δύο εταιρειών.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ανακοίνωσε σήμερα, ότι το σχέδιο συγχώνευσης «δεν αναμένεται να περιορίσει τον ανταγωνισμό» στον ευρωπαϊκό κλάδο των αγροχημικών. Η απόφαση των Βρυξελλών συνιστά απόρροια των δεσμεύσεων των δύο εταιρειών για την πώληση διάφορων περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να μειωθεί το μερίδιο αγοράς που κατέχουν.

Το ¼ των κερδών τους, δηλαδή περίπου 25 δισ. ευρώ, φέρεται να αποκρύπτουν, μέσω διάφορων φορολογικών παραδείσων, οι 20 μεγαλύτερες τράπεζες στην Ευρώπη,σύμφωνα με έρευνα της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

Μάλιστα, φαίνεται πως έχουν ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένους προορισμούς, όπως το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ και η Ιρλανδία. Άλλωστε, ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι εν λόγω τράπεζες δηλώνουν κέρδη, ύψους 628 εκατ. ευρώ, σε χώρες στις οποίες δεν απασχολούν ούτε έναν υπάλληλο.

Έρευνα στην τραπεζική αγορά των καταναλωτικών δανείων ετοιμάζεται να ξεκινήσει η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), εξαιτίας της εκτίναξης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική ευστάθεια.

«Η γρήγορη αύξηση της καταναλωτικής πίστης θα μπορούσε να πλήξει το τραπεζικό σύστημα» αναφέρει μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας. Στο επίκεντρο της έρευνας θα τεθούν τα κριτήρια χορήγησης δανείων προς τα νοικοκυριά, αλλά και οι ευρύτερες τραπεζικές πρακτικές.

Επιβράδυνση εμφάνισε τον Φεβρουάριο του 2017 ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του τραπεζικού δανεισμού στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, η δανειοδότηση των μη χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 2% έναντι 2,3% τον Ιανουάριο. Στον αντίποδα, η χρηματοδότηση των νοικοκυριών επιταχύνθηκε στο 2,3% από 2,2% τον προηγούμενο μήνα.

Αναπάντεχη βελτίωση εμφάνισε τον Μάρτιο το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του Ινστιτούτου Ifo.

Συγκεκριμένα, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε στις 112,3 μονάδες έναντι 111,1 μονάδων τον Φεβρουάριο.

Πρόκειται για την καλύτερη επίδοση από τον Ιούλιο του 2011. Οι αναλυτές του Reuters ανέμεναν πτώση στις 111 μονάδες.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Ifo, η βελτίωση του κλίματος οφείλεται στην ενίσχυση της μεταποίησης, των κατασκευών και του λιανεμπορίου.