Skip to main content

Κύπρος: Εύσημα για την ισχυρή ανάπτυξη, αλλά και καμπανάκια από τους θεσμούς στην 6η μετα-μνημονιακή αξιολόγηση

Εύσημα, αλλά και καμπανάκια περιλαμβάνει η έκτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση των  θεσμών για την Κύπρο. Σε αυτήν επισημαίνονται οι άκρως δυναμικοί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωζώνη- ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά και οι επίμονες αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Οι κυριότερες: το υψηλό ποσοστό κόκκινων δανείων και ευρύτερα το υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, σε ένα περιβάλλον χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υψηλής εξάρτησης από ροές ξένων κεφαλαίων. 

Το 2018 ήταν το τρίτο διαδοχικό έτος ισχυρής ανάπτυξης, με το κυπριακό ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά 3,9%, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Σύμφωνα με την έκθεση η ανάπτυξη οφείλεται στην ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης και στις εξαγωγές υπηρεσιών, ιδίως στον τομέα του τουρισμού.  Η εγχώρια ζήτηση αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει ισχυρές επιδόσεις το 2019, χάρη στην ταχεία μείωση της ανεργίας και την ελαφρά αύξηση στους μισθούς. Ωστόσο οι ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται να κατεβάσουν ταχύτητα, εξαιτίας των λιγότερο ευνοϊκών εξωτερικών παραγόντων, και ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός. 

«Αυτές οι προκλήσεις επιδεινώνονται περαιτέρω από τις βασικές αδυναμίες της κυπριακής οικονομίας, ιδίως τα πολύ υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, το ιδιωτικό, το δημόσιο και το εξωτερικό χρέος σε ένα πλαίσιο χαμηλής αύξησης της παραγωγικότητας και υψηλής εξάρτησης από τις ροές ξένων κεφαλαίων» υπογραμμίζει η έκθεση. 

Κίνδυνοι για τα δημοσιονομικά

Όσον αφορά στις επιδόσεις στο δημοσιονομικό πεδίο, οι επιδόσεις παραμένουν πολύ καλές, παρά το γεγονός ότι το πλεόνασμα της γενικής κυβέρνησης μετατράπηκε σε έλλειμμα λόγω των εφάπαξ τραπεζικών μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πώληση της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας (CCB). Για το 2019 και το 2020, το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να συνεχίσει να εμφανίζει σημαντικά πλεονάσματα, προβλέπει η έκθεση.

Επισημαίνει ωστόσο και κινδύνους, που σχετίζονται κυρίως με τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας και το αποτέλεσμα των δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τα προηγούμενα μέτρα ελέγχου του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον ενδεχόμενη πιο απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση ενδέχεται να επηρεάσει δυσμενώς τα δημοσιονομικά έσοδα.

Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε σημαντικά το 2018 «λόγω των τραπεζικών μέτρων στήριξης που σχετίζονται με την πώληση της CCB, αλλά αναμένεται να μειωθεί σταθερά στη συνέχεια. Aπαιτείται ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι θεσμοί, συνετή διαχείριση των δαπανών για να σταθεροποιηθεί η καθοδική πορεία του δημόσιου χρέους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

Οι ελεγκτές σημειώνουν ότι «πέρυσι, η Κύπρος σημείωσε σημαντική πρόοδο στην εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που κατέχουν οι τράπεζες, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις».

naftemporiki.gr