Skip to main content

Επικεφαλής EWG: Ενισχυμένη εποπτεία μετά το πρόγραμμα

Tην πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που έχει ζητήσει και περισσότερη σαφήνεια στο χρέος έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως προϋπόθεση για συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του EuroWorkingGroup, Χάνς Φάιλμπριφ, ο οποίος και έκανε λόγο για ενισχυμένη εποπτεία μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο. 

Ο επικεφαλής του EWG ανέφερε τα παραπάνω σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», αποφεύγοντας, ωστόσο, να διευκρινίσει ποια ακριβώς είναι τα προαπαιτούμενα και εάν αυτά περιλαμβάνουν ττο να αρχίσει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και η μείωση του αφορολογήτου από το 2019.

Ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup σχολίασε πως αν χορηγηθεί στην Ελλάδα ελάφρυνση χρέους ή υπό όρους ελάφρυνση χρέους «είναι λογικό οι δανειστές να επιδιώξουν να παρακολουθούν πως προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν πισωγυρίσματα και να σιγουρευτούν ότι υλοποιούνται οι πολιτικές που έχουν ήδη αποφασιστεί». Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως εξήγησε ότι θα χρειαστεί «κάτι μεταξύ μιας κανονικής εποπτείας και ενός πραγματικού προληπτικού προγράμματος».

Τόνισε δε πως «τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά το πρόγραμμα είναι τα πιο καθοριστικά, οπότε θα έχουμε ενισχυμένη εποπτεία από τους δανειστές για να βοηθηθεί η Ελλάδα να παραμείνει στον σωστό δρόμο».

Σχετικά με τα μέτρα ελάφρυνσης ο κ. Φάιλμπριφ είπε ότι το πιο σημαντικό είναι η «επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων του EFSF» και συμπλήρωσε πως «όταν η κατάσταση της οικονομίας δεν είναι καλή, τότε η επέκταση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη». Υπενθύμισε ότι στα ενδεχόμενα, που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η πιθανότητα να εξαγοραστούν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) τα δάνεια του ΔΝΤ.