Skip to main content

Σινο-αμερικανικές φωτιές καίνε τις αγορές

Τις φωτιές, που θα πετάξει ο κινεζικός δράκος ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς φοβούνται οι αγορές. Οι επενδυτές τρέπονται σε μαζική φυγή από το ρίσκο των μετοχών και αναζητούν ασφάλεια στο χρυσό, το γιεν και τα ομόλογα. 

Η απόφαση του Λευκού Οίκου να επιβάλλει δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 60 δισ. δολαρίων και η αντίδραση της Κίνας για αντίποινα σε 128 προϊόντα αξίας 3 δισ. δολαρίων- η οποία είναι μία πρόγευση μόνο της απάντησής της, εάν οι ΗΠΑ δεν αλλάξουν στάση- πυροδοτούν ρευστοποιήσεις στα χρηματιστήρια διεθνώς.

Η αρχή έγινε στη Wall Street, όπου αργά χθες το βράδυ ο Dow Jones έκανε “βουτιά” 700 μονάδων και σήμερα το πρωί το τσουνάμι των ρευστοποιήσεων σάρωσε την Ασία και καταφθάνει στην Ευρώπη. Στις 10:40 ώρα Ελλάδος ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 με πτώση 1,1% υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2017

Κόκκινο δείχνουν τα ταμπλό όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Απώλειες 1,3% αυτή την ώρα τόσο για τον DAX στη Φραγκφούρτη  όσο και για τον CAC 40 στο Παρίσι, ενώ πτώση 1,2% σημειώνει και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Μικρότερες οι πιέσεις για το Λονδίνο, όπου ο FTSE 100 υποχωρεί περίπου 0,7%. 

Νωρίτερα αντιμέτωπα με μεγάλη αιμορραγία ήρθαν τα ασιατικά χρηματιστήρια. Στη Σανγκάη ο σινοαμερικανικός εμπορικός πόλεμος οδήγησε το Σύνθετο Δείκτη σε πτώση 3,5% και τον CSI 300 με τα blue chips στο -4%. Στο Χονκγ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε 2,5%, ενώ ακόμη εντονότερη ήταν η φυγή των επενδυτών από το Χρηματιστήριο του Τόκιο, καθώς το γιεν (παραδοσιακό ασφαλές καταφύγιο της αγοράς) εκτινασσόταν σε υψηλά 16 μηνών. 

Στην ασιατική αγορά, όπου ο Nikkei 225 έκλεισε με πτώση 4,5%, το κλίμα επιβάρυνε περαιτέρω το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος δεν συμπεριέλαβε την Ιαπωνία στις οικονομίες, στις οποίες προσέφερε προσωρινή εξαίρεση από το καθεστώς των δασμών σε χάλυβα και αλουμίνιο. 

Tην ίδια ώρα ο χρυσός παρουσιάζει άνοδο της τάξης του 1% στα 1.343 δολάρια ανά ουγκιά και τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας και άλλων μεγάλων χωρών της Ευρωζώνης βλέπουν τις τιμές τους να ενισχύονται και τις αποδόσεις να υποχωρούν. 

naftemporiki.gr