«Φρένο» στο πολυήμερο ανοδικό σερί βάζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.
Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (10.56), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,93% στις 558,40 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,28% στις 152,08 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,37 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 11 μετοχές, πτωτικά 26, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει έντονες απώλειες κατά 4,25% στις 29,03 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να παρουσιάζουν αρνητικά πρόσημα. Η Εθνική υποχωρεί κατά 4,31% , η Τράπεζα Πειραιώς κατά 6,18% , η Eurobank κατά 3,88% και η Alpha Bank κατά 2,78%.
Στο ταμπλό, πτώση άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ, ενώ εκ του σύνεγγυς ακολουθούν οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα (1,91%) και ΟΤΕ (1,85%). Στον αντίποδα, κέρδη άνω του 1% σημειώνει η μετοχή της Coca – Cola HBC AG.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σε μια εξαντλητική διαπραγμάτευση, όπου και η παραμικρή λεπτομέρεια θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο εισόδημα εκατομμυρίων φορολογουμένων, μπαίνει από σήμερα η ελληνική κυβέρνηση. Για το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνάντηση των επικεφαλής του κουαρτέτου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και στη διάρκειά της αναμένεται να οριστεί, ως είθισται, το χρονοδιάγραμμα των επαφών και η σειρά συζήτησης των θεμάτων. Από την προεργασία που έχει γίνει σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, αλλά και από τα έγγραφα που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές προκύπτει ότι η συζήτηση θα είναι εξαντλητική και θα φτάσει σε επίπεδο… υποσημείωσης στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει όλα τα συμφωνηθέντα μέτρα.
Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες πιέσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε μια πρώτη αντίδραση στην ανακοίνωση του προέδρου του Εurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους. Ο κ. Σόιμπλε φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από αυτή τη διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση, αν και πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα βιωσιμότητας του χρέους μέχρι το 2024 – 2015, λόγω των μεγάλων περιόδων χάριτος στην αποπληρωμή των δανείων.
Δεν αρκεί η ελάφρυνση του χρέους που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι, αλλά χρειάζεται «σοβαρή αναδιάρθρωσή» του όπως ζητεί το ΔΝΤ, υποστηρίζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Πάνος Καζάκος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Ο επικεφαλής του Γραφείου καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας ενημέρωσε την Επιτροπή για τις εκθέσεις του Γραφείου για την οικονομική πολιτική του 2015. Ο κ. Καζάκος επεσήμανε ότι «έχουμε το μεγαλύτερο χρέος της Ευρώπης, σχεδόν διπλάσιο. Είναι ο δείκτης της αποτυχίας της ελληνικής πολιτικής».
Την ίδια ώρα, το ανώτατο γερμανικό αστικό δικαστήριο (Federal Court of Justice) απέρριψε αγωγή που είχαν καταθέσει Γερμανοί επενδυτές κατά του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων το 2012, αναφέροντας ότι δεν έχει δικαιοδοσία στην ελληνική κυβέρνηση. Το κούρεμα της αξίας των ομολόγων αποφασίσθηκε από το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο με βάση νόμο του 2012, σημείωσε το Δικαστήριο σε ανάρτηση που έκανε στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
Τέλος, στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,8% έως το 2025 αναμένεται να συμβάλει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ. Συγκεκριμένα, όπως εξηγείται αναλυτικά, η είσοδος της Cosco στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΛΠ θα συνεπάγεται την αύξηση του ΑΕΠ, η οποία θα προέλθει από το συμβατικά υποχρεωτικό επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco, αλλά και τις λοιπές επενδύσεις που αναμένεται να πραγματοποιηθούν μεσοπρόθεσμα.
naftemporiki.gr