Skip to main content

Γιατί ο Τραμπ σταμάτησε το μεγαλύτερο τεχνολογικό deal όλων των εποχών

Με ένα προεδρικό διάταγμα, στο οποίο επικαλείτο ανησυχίες εθνικής ασφαλείας, ο Ντόναλντ Τραμπ, έδωσε τέλος στα σχέδια της Broadcom να εξαγοράσει την Qualcomm. H απόφαση ήρθε ύστερα από εισήγηση της Αμερικανικής Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων και επιβεβαιώνει τη σκληρή στάση της Ουάσινκγτον απέναντι σε προσπάθειες ξένων επιχειρήσεων να αποκτήσουν τον έλεγχο αμερικανικών σε κρίσιμους τομείς. Αντανακλά δε τον εντεινόμενο ανταγωνισμό ΗΠΑ- Κίνας στο πεδίο της προηγμένης τεχνολογίας.

Η Broadcom, με έδρα τη Σιγκαπούρη, είχε καταβάλλει αλλεπάλληλες προσπάθειες για την απόκτηση της αμερικανικής κατασκευάστριας ημιαγωγών, η οποία και αντιστεκόταν επό μήνες σθεναρά. Η τελευταία της προσφορά ήταν ύψους 117 δισ. δολαρίων και εάν τελικά η συμφωνία προχωρούσε θα ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών στον τεχνολογικό κλάδο.

Αν και η Broadcom δεν είναι κινεζική, η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων έδειξε ουσιαστικά την Κίνα ως πηγή ανησυχίας. Στο σκεπτικό της σύστασής της ανέφερε ότι δεδομένης της φήμης της Broadcom ως κολοσσού, που στηρίζεται στις δραστικές πιερκοπές, υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να καταστούν πιο αδύναμη η Qualcomm και κατά συνέπεια οι ΗΠΑ στη μάχη τους απέναντι των ξένων ανταγωνιστών για την ανάπτυξη ασύρματης τεχνολογία πέμπτης γενιάς (5G). Μεγαλύτερος αντίπαλος όλων, η κινεζική Huawei Technologies.

Είναι μόλις η πέμπτη φορά τα τελευταία 25 χρόνια, που μπαίνει φρένο σε ξένη εξαγορά για λόγους εθνικής ασφαλείας. Πριν από λίγο καιρό οι ΗΠΑ είπαν όχι στην προσπάθεια Κινέζων επενδυτών να αποκτήσουν τον έλεγχο ενός πολύ μικρού χρηματιστηρίου, αλλά επικαλούμενοι στρεβλώσεις στην αγορά. Η απειλή στην εθνική ασφάλεια ήταν το επιχείρημα τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν μπλόκαραν την πώληση της κατασκευάστριας ημιαγωγών Lattice Semiconductor σε Κινέζους επενδυτές.

Συνολικά από τότε, που ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, έχουν καταρρεύσει έξι τεχνολογικές συμφωνίες με ξένους επενδυτές, εν μέσω ανησυχιών από την Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων. Ωστόσο ανάλογη πολιτική είχε τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια της θητείας του και ο Μπαράκ Ομπάμα, που είχε σταματήσει την εξαγορά της της γερμανικής εταιρείας Aixtron (που είχε σημαντική παρουσία στις ΗΠΑ) από κινεζική εταιρεία.

Φρένο στην κινεζική επέλαση και τον οξύτατο ανταγωνισμό- ειδικά στον κλάδο υψηλής τεχνολογίας, που συνδέεται και με συστήματα ασφαλείας και άμυνας, έχουν επιχειρήσει να βάλουν και οι Ευρωπαίοι.

naftemporiki.gr