Skip to main content

H Huawei μηνύει τις ΗΠΑ

Αποφασισμένη να δώσει μάχη απέναντι στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη η Huawei κατέθεσε μήνυση κατά των ΗΠΑ υποστηρίζοντας ότι ο νόμος, που περιορίζει τις δραστηριότητές της σε αμερικανικό έδαφος είναι αντισυνταγματικός.

Ο κινεζικός κολοσσός τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού κατέθεσε την μήνυση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Τέξας, ζητώντας την ακύρωση του Άρθρου 889 της Πράξης Εγκρίσεων Εθνικής Άμυνας (National Defence Authorization Act- NDDA), που υπεγράφη σε νόμο από τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Αύγουστο. 

Είναι ακόμη ένα επεισόδιο στο σινο-αμερικανικό δράμα, που ξέσπασε μέσα στο 2018 με τις δύο χώρες να ανταλλάσσουν πυρά στη μορφή δασμών. Η Huawei, όμως (κορυφαία βάσει πωλήσεων εταιρεία τηλεπικοινωνιακών δικτύων στον κόσμο) είχε μπει στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών πριν ακόμη ξεσπάσει ο εμπορικός πόλεμος, καθώς η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι επιδίδεται σε κατασκοπεία για λογαριασμό του Πεκίνου. 

Οι ΗΠΑ έχουν ουσιαστικά ξεκινήσει μία διεθνή εκστρατεία κατά της Huawei καλώντας συμμάχους χώρες να αποτρέψουν την κατασκευή δικτύων 5G από την κινεζική εταιρεία στο έδαφός τους. Στις ευρωπαϊκές χώρες αρκετές κυβερνήσεις αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στις ανησυχίες για τις καταγγελίες περί κατασκοπείας και την διάθεση να μην έρθουν σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ από τη μία και από την άλλη την βούλησή τους να προσελκύσουν κινεζικές επενδύσεις. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, WSJ