Skip to main content

Στον χορό της ιρανο-αμερικανικής σύγκρουσης οι διεθνείς αγορές

Στον χορό της ιρανο-αμερικανικής σύγκρουσης «χορεύουν» οι χρηματιστηριακές αγορές, οι οποίες υποχωρούν υπό τον φόβο της περαιτέρω κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις οδηγούν σήμερα, Δευτέρα, τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 σε απώλειες της τάξης του 1%.

Στο Λονδίνο, παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,90% στις 7.554 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη, ο γερμανικός DAX σημειώνει πτώση κατά 1,50% στις 13.024 μονάδες. Στο Παρίσι, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει μείωση κατά 0,95% στις 5.986 μονάδες.

Εν μέσω της διεθνούς αβεβαιότητας και της παγκόσμιας ανησυχίας, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα επικίνδυνα επενδυτικά assets και στρέφονται σε ασφαλέστερα καταφύγια, αποφεύγοντας το υψηλό ρίσκο.

Στο πλαίσιο αυτό, η τιμή του χρυσού – παραδοσιακό επενδυτικό καταφύγιο – ενισχύεται κατά 1,67% στα 1.578 δολάρια, ενώ το ασήμι εμφανίζει κέρδη της τάξης του 1,70% (18,45 δολάρια).

Πρόκειται, μάλιστα, για τα υψηλότερα ημερήσια κέρδη των τελευταίων τεσσάρων και πλέον μηνών.

Την ίδια ώρα, υπό τον φόβο της διατάραξης της πετρελαϊκής αγοράς, τα συμβόλαια αργού ενισχύονται κατά 1%, με την τιμή του WTI να κυμαίνεται στα 63,59 δολάρια και την τιμή του Brent στα 69,32 δολάρια.

Στην προαγορά της Wall Street, λίγο πριν την επίσημη έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones «χάνει» σχεδόν 200 μονάδες – ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος στις αγορές.

Στην Ασία, τέλος, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με απώλειες κοντά στο 2%, ενώ ο δείκτης Kospi στη Σεούλ υποχώρησε κατά 1% στις 2.155 μονάδες.

naftemporiki.gr