Του Κώστα Ιωαννίδη
Οι επενδυτές διεθνώς φοβούνται ότι η σημερινή ανοδική δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να χαθεί αν ο Πρόεδρος Trump ξεκινήσει έναν εμπορικό πόλεμο. Οι ασιατικές αγορές ήταν κόκκινη θάλασσα σήμερα, με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας, στο -0,8%, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Έχασε πάνω από 2% της αξίας του την περασμένη εβδομάδα.
Μήπως είναι η περίοδος που θα σκάνε μύτη οι «μαύροι κύκνοι» ο ένας πίσω από τον άλλο; Την ανάγκη φιλότιμο κάνουν όσοι εγχώριοι αναλυτές δεν αρχίζουν να τσιρίζουν πως η ταχύτητα εξάτμισης των κερδών του 2018 «επιβάλλει» ρευστοποιήσεις θέσεων εδώ και τώρα. Βέβαια και οι ιδιώτες επενδυτές δεν είναι στραβοί και αγράμματοι χρηματιστηριακά. Συνεπώς διαπιστώνουν από μόνοι τους, την φόρα με την οποία γίνεται τελευταία η επιστροφή των τιμών στην αρχή του έτους.
Η αγορά την Παρασκευή έδωσε με αύξηση του τζίρου και των πιέσεων το χαμηλότερο κλείσιμο για το 2018. Οι βασικοί δείκτες προσέγγισαν επίπεδα τιμών που ειδοποιούν για πιθανή συνέχεια στην υποχώρηση της κεφαλαιοποίησης σε αρκετά δεικτοβαρή blue chip και κυρίως στα τραπεζικά. Πολλοί θεώρησαν ότι οι ξένοι θεσμικοί είχαν αποφασίσει πως η συσσώρευση ήταν η καλύτερη επιλογή για τις μετοχές στην Αθήνα την περίοδο που η νευρικότητα διεθνώς εκτινάχθηκε. Αλλά έγινε πρόσφατα σαφές πως το διεθνές σκηνικό δεν αποφορτίζεται εύκολα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ο μέσος όρος σε πορεία που θα τον φέρει στις 800 μονάδες. Με πιθανότητα, αν και αυτό το επίπεδο ξεπεραστεί πτωτικά, να έχει σειρά η ισχυρότατη στατιστικά στήριξη, στη ζώνη ανάμεσα στις 770 -780 μονάδες.
Πολλοί έχουν επηρεαστεί από το γεγονός της υποχώρησης του Τραπεζικού δείκτη κάτω από το επίπεδο των 900 μονάδων που σε σειρά συνεδριάσεων λειτουργούσε επιτυχώς σαν στήριξη απαραβίαστη. Η άμεση αναχαίτιση των πιέσεων θεωρείται το μόνο καλό σημάδι για την βραχυπρόθεσμη τάση της αγοράς, διαφορετικά η διαφυγή του 25άρη, που εξαρτάται από τα τραπεζικά blue chip, κάτω από τις 2065 μονάδες θα ενεργοποιήσει το καθοδικό σενάριο με στήριξη στη ζώνη μεταξύ 2000 και 2017. Εκτός όμως των στατιστικών δεδομένων αυτή τη βδομάδα ρόλο θα παίξουν από το εξωτερικό: (α) τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία, (β) η εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι που θα ξεκαθαρίσει τη στάση της ΕΚΤ μπροστά στην δεδομένη αναταραχή των αγορών, και (γ) οι εξελίξεις στην αγορά της Νέας Υόρκης, που καθορίζονται από τις πολιτικές επιλογές της διακυβέρνησης Τραμπ.
Από το εσωτερικό υπάρχουν τα “stress tests” των Τραπεζών και όσα προβλέπει η τελευταία αξιολόγηση για την οποία αξίζει να ληφθεί υπόψη το εξής. Ως τώρα στη σχέση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους πιστωτές και τους ελεγκτές για την εφαρμογή των μνημονίων το μέρος των προαπαιτουμένων για μια αξιολόγηση που δεν ολοκληρωνόταν όταν ήταν αρκετά μικρό το μεταθέτανε για εκπλήρωση μαζί με της επόμενης. Τώρα όμως η τέταρτη αξιολόγηση του τρίτου και τελευταίου μνημονίου δεν έχει επόμενη, με συνέπεια να μην υπάρχει περιθώριο αναβολών. Ο Μάρτιος ούτως ή άλλως έχει περισσότερη δράση, καθώς εκτός από τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης από τις κυριότερες εισηγμένες του ΧΑ, αναμένονται οριστικές αποφάσεις για τις Αποκρατικοποιήσεις που είναι σε τελικό στάδιο (ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό) αλλά και μια σαφέστερη εικόνα για τον Τραπεζικό κλάδο και τα “τεστ αντοχής”.
Το ΧΑ σε επίπεδο επιδόσεων, διατηρεί καλύτερη εικόνα έναντι των αναπτυγμένων της Ευρωζώνης και του Νότου. Οι «αριθμοί» στα χρηματιστήρια έχουν νόημα. Αφού είναι ακόμα «άνθρωποι» και όχι αλγόριθμοι, οι κάτοχοι μετοχών του 25άρη, που πλέον φέτος αποδίδει -0,64%, έναντι του +1,34% του ΓΔ. Τον απαρτίζουν όμως και μετοχές όπως:
- ΔΕΗ με απώλειες -11,55% το Φλεβάρη και -3,12% τον Μάρτη, αλλά κέρδη +40% το 2018.
- ΓΕΚΤΕΡΝΑ με απώλειες -2,03% το Φλεβάρη, -0,38% τον Μάρτη, αλλά +19,2% στο 2018.
- ΤΕΝΕΡΓ με +5,8% το Φεβρουάριο, -1,92% τον Μάρτη και απόδοση 5,65% φέτος.
- ΠΕΙΡ 0% το Φεβρουάριο και -3,58% τον Μάρτιο, με κέρδη +14% στο 2018.
- ΣΑΡ -0,33% το Φλεβάρη και -5% τον Μάρτη με επίδοση φέτος +12,65%.
Χωρίς να είναι ευκαταφρόνητες οι αποδόσεις στο 2018 των ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ κοντά στο +9%, ΟΛΠ +7,1%, ΑΛΦΑ +6,3% και ΜΥΤΙΛ +5,8%. Κέρδη υπάρχουν ακόμα και τώρα που οι τιμές επέστρεψαν στα τέλη της περασμένης χρονιάς, οι κυνηγοί πάντως λιγοστεύουν.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Η πολιτική και οι Κεντρικές Τράπεζες αναταράσσουν τις αγορές
Μετά τις ερμηνείες των μεταβολών σημαντικών μακροοικονομικών μεγεθών, που τρόμαξαν τους επενδυτές, εμφανίστηκε μια αντίδραση στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου, στηριγμένη στην ανακούφισή τους. Ωστόσο την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, που περιλάμβανε και το τέλος του πτωτικού δεύτερου μήνα του έτους, ήταν η πολιτική και οι σκέψεις γύρω από την πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών που σφράγισαν τις συναλλαγές.
Οι αγορές νομισμάτων, που η διαπραγμάτευση σε αυτές απόκτησε ένταση, ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα των πολιτικών διεργασιών στην Γερμανία, όπου το SPD αποφασίζει για το μέλλον της διακυβέρνησης της ισχυρότερης χώρας της ευρωζώνης, αλλά και για αυτό των εκλογών στην Ιταλία. Παράλληλα, στη δυναμική των χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη, φάνηκε πως υπήρξε επιφύλαξη των διαχειριστών θεσμικών χαρτοφυλακίων, προ των προγραμματισμένων γεγονότων του Σαββατοκύριακου.
Η πολιτική στην Ευρώπη
Πάνω από 460.000 μέλη του SPD θα ψηφίσουν εάν θα συμμετάσχουν σε ένα Μεγάλο Συνασπισμό με τους χριστιανοδημοκράτες των CDU / CSU. Η ψήφος για το “ναι” θα ερμηνευθεί από τις αγορές ως υποστηρικτική σε μια πιο φιλοευρωπαϊκή ατζέντα, που θα φέρει μεγαλύτερη ικανότητα δημοσιονομικής παρέμβασης για την Ευρώπη, ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και την επιτάχυνση της πορείας για την Ένωση της Κεφαλαιαγοράς του ευρώ. Όλα αυτά, θα παρέχουν ακόμα μια ώθηση σε ένα ήδη θετικό κλίμα στην Ευρώπη.
Επίσης, τα αποτελέσματα των ιταλικών γενικών εκλογών πρόκειται να κυκλοφορήσουν
λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας την Κυριακή. «Όλες οι επίσημες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι αγορές αναμένουν ένα κοινοβούλιο χωρίς να πλειοψηφεί καθαρά κάποιο κόμμα, ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Αυτό θα σήμαινε εβδομάδες και ενδεχομένως μήνες διαπραγματεύσεων για να συμφωνήσουν σε ένα ευρύ και ετερογενή μεγάλο σχηματισμό συνασπισμού που αναμένουμε να συνέχεια του status quo. Η οικονομική ανάκαμψη ωστόσο θα παραμείνει σε καλό δρόμο το 2018, καθώς το QE της ΕΚΤ και η ευρωπαϊκή ανάπτυξη μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη της Ιταλίας». Σημείωσαν από την Barclays στο εβδομαδιαίο σχόλιο για την παγκόσμια οικονομία.
Η πολιτική στις ΗΠΑ
Αυτή την εβδομάδα, η πολιτική των ΗΠΑ έγινε επίσης πηγή πολιτικού κινδύνου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Η διοίκηση Trump ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει ευρείας βάσης δασμούς για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Τα προτεινόμενα επίπεδα δασμών είναι 25% για τις εισαγωγές χάλυβα και 10% για τις εισαγωγές αλουμινίου και τα ποσοστά θα ισχύουν για όλες τις χώρες προέλευσης. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι θα θεσπίσει επίσημα αυτούς τους δασμούς την επόμενη εβδομάδα και έχει υποσχεθεί ότι θα είναι εφαρμόσιμα “για μεγάλο χρονικό διάστημα.” Υπάρχει κίνδυνος πιθανών κινεζικών αντίποινων, τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν περιορισμούς στις αμερικανικές εξαγωγές. Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο, εκτιμούν από την Barclays, πως οι κίνδυνοι για την οικονομία στην ήπειρο της Ασίας και την παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξηθούν.
Οι Κεντρικές Τράπεζες
Τα αισιόδοξα σχόλια του προέδρου της Fed κ. Powell, για την ενίσχυση, της αμερικανικής οικονομίας και της πιθανότητας ο πληθωρισμός να κινείται προς το στόχο του 2%, οδήγησε την αγορά στην αποτίμηση μιας πιο «σφικτής», ως προς την πολιτική της, Fed. Η άποψη των αγοραίων είναι πως, αν και ακόμα η κατεύθυνση είναι για τρεις αυξήσεις στα βασικά επιτόκια, με την πάροδο του χρόνου οι αρμόδιοι θα κινηθούνε προς την κατεύθυνση της σηματοδότησης τεσσάρων αυξήσεων φέτος.
Στη συνεδρίαση επί της πολιτικής της ΕΚΤ την Πέμπτη, αναμένονται αναπροσαρμογές των προβλέψεων επί του ονομαστικού πληθωρισμού για το 2018-20 και, ενδεχομένως, να αναβαθμίσει επίσης ελαφρώς τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στο 2018 και πιθανότερα για το 2019. Ωστόσο, δεν περιμένουν μία ουσιαστική ανακοίνωση για την νομισματική πολιτική στη συνεδρίαση του Μαρτίου, κάτι που θεωρείται σίγουρο τον Απρίλιο. Αν όμως οι εξελίξεις στο Σαββατοκύριακο το επιτρέψουν, ή το επιβάλλουν, μπορεί να αλλάξουν από την ΕΚΤ την τρέχουσα καθοδήγηση προς τις μελλοντικές τους κινήσεις, αυτή τη φορά, με στροφή προς την σύσφιξη.
Κάπως έτσι ερμήνευσαν πρόσφατα οι αγορές τις παρατηρήσεις του κ. Kuroda, επικεφαλής της BoJ, στο κοινοβούλιο της Ιαπωνίας: «Θα ήταν λογικό να σκεφτόμαστε και να συζητούμε για μια έξοδο από τις πολιτικές χαλάρωσης γύρω στο 1919». Αν και αυτή ήταν η πρώτη συγκεκριμένη αναφορά επί ενός χρονοδιαγράμματος, το συνέδεσε με τον πληθωρισμό που εκτιμούν ότι θα φτάνει το 2% περίπου εκείνη την εποχή. Οι πρόσφατες παρατηρήσεις δεν δείχνουν την πρόθεση της BoJ να αλλάξει άνευ όρων την πολιτική της και οι αναφορές πιθανά μέτρησαν, λόγω της γενικότερης διέγερσης που προέκυψε αρχικά, από τις εξελίξεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Οι δείκτες μετοχών διεθνώς
Η εβδομάδα δικαιολογημένα αποτύπωσε γενικευμένα επιφυλάξεις για τους μελλοντικούς ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης. Στη πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2691,25 μονάδες, είχε επίδοση -2,04% ενώ στο 2018 διατήρησε κέρδη +0,66%. Ο Dow, με μεταβολή -3,05%, έκλεισε στις 24.538,06 μονάδες, στο 2018 υποχωρεί -0,73%. Ο S&P400 έχασε -1,35% με επίδοση φέτος -1,16%, ομοίως ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -1,03%, εμφάνισε ετήσια απόδοση -0,15%. Ο δε Nasdaq, με απώλειες -1,08%, διαμόρφωσε κέρδη +5,13% το 2018.
Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, κατά -0,51%, στα 1323,70 δολάρια η ουγκιά με απόδοσή το 2018 +1,43%. Παράλληλα κινήθηκε το πετρέλαιο Crude κατά -3,33%. Στο 2018 γράφει κέρδη +2,25%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -2,41% στη βδομάδα και έχει απώλειες στο 2018 -8,04%. Ο DAX βούλιαξε -4,57%, με ετήσια απόδοση -7,77%, ο CAC είχε μεταβολή -3,40%, με επίδοση την τρέχουσα χρονιά -3,31%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας βούλιαξε -2,97% και στο έτος χάνει -5,11%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -3,35%, στο 2018 αποδίδει +0,27%. Ο Bovespa της Βραζιλίας υποχώρησε -1,75%, με +12,25% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού χάνοντας -2,25%, έχει επίδοση για το 2018 -3,66%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -3,25%, στο 2018 εμφάνισε απώλειες -6,95%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -2,01% και επίδοση για φέτος -2,65%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία υποχώρησε -0,28%, στο 2018 αποδίδει -0,03%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε -2,19% και στο 2018 έχει επίδοση +2,22%. Πτώση -1,05% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -1,59%.
Το κακό σενάριο
Κατά τη διάρκεια του δημοσιονομικού έτους 2017, το ομοσπονδιακό έλλειμμα, ήταν 666 δισεκατομμύρια δολάρια, πρόκειται δε να περάσει πάνω από το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια αυτό το οικονομικό έτος και το επόμενο. Την ίδια στιγμή που αναμένεται να μειώσει τις συμμετοχές της σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου η Fed κατά 180 δισεκατομμύρια δολάρια για το τρέχον οικονομικό έτος και άλλα 360 δισεκατομμύρια για το οικονομικό έτος 2019. Δεν είναι συνεπώς περίεργο το γεγονός ότι οι Bond Vigilantes αναστατώνονται και πιέζουν την αξία των ομολόγων.
Οι ψύχραιμοι αναλυτές προβλέπουν ότι η απόδοση των ομολόγων θα κυμανθεί σύντομα μεταξύ 3,00% και 3,50%. Ωστόσο, χαρακτηρίζουν αυτή την εξέλιξη ως επιστροφή σε πιο κανονικά επίπεδα, μετά την συμπίεση των αποδόσεων των ομολόγων από την Fed μέσα από τα διάφορα προγράμματα QE για τόσο πολύ καιρό. Όπως έχουνε δείξει τα στατιστικά, σε κανονικές περιόδους, η απόδοση των ομολόγων θα πρέπει να διαπραγματεύεται κοντά στον ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ, το οποίο ήταν 4,4% κατά το 4ο τρίμηνο.
Οι περισσότεροι για την ώρα δεν βλέπουνε την απόδοση των ομολόγων να αυξάνεται πάνω από το 4,00%, επειδή πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει υποτονικός. Εάν όμως οι πληθωριστικές πιέσεις περάσουν σε ανάπτυξη εκτός ελέγχου, τότε ο συνδυασμός του ισοζυγίου της Fed, τα διευρυνόμενα δημοσιονομικά ελλείμματα και ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός, σίγουρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εκτίναξη τις αποδόσεις σε σημείο που να προκαλεί ύφεση. Καλό είναι να έχουν όλοι κατά νου την αναζήτηση μιας πιθανής επίθεσης των Bond Vigilantes. Παρόλο που για την ώρα το σενάριο αυτό είναι χαμηλών πιθανοτήτων.
Τα καλά της πολιτικής Τραμπ
Η άποψη των επικεφαλής της 3Μ, της Boeing, της Caterpillar, της Chevron, της Intel, της Johnson & Johnson, της JPMorgan, της Pfizer, της Procter & Gamble, των Travellers και της Verizon είναι ότι η ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας των πολυεθνικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ παγκόσμια, αποτελεί ένα από τα βασικά οφέλη της φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τις ηγεσίες των εταιρειών σε διάφορους κλάδους του DJIA.
«Πιστεύουμε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ είναι θετική για την Caterpillar μακροπρόθεσμα και ότι παρέχει στη συνέχεια ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον για εμάς, τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο». Δήλωσε η διοίκηση της εταιρείας. Από την Intel σημείωσαν: «Όσον αφορά τις μελλοντικές εξελίξεις, αναμένουμε ότι ο νόμος περί φορολογικών περικοπών και απασχόλησης θα συμβάλει στην εξίσωση των πεδίων ανταγωνισμού για τους Αμερικανούς βιομηχάνους όπως η Intel που ανταγωνίζονται στη σημερινή παγκόσμια οικονομία». «Η Pfizer υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση. Επειδή το σύστημα που εφαρμόστηκε για τις πολυεθνικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ τους έθεσε σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των ξένων ανταγωνιστών όσον αφορά τον φορολογικό συντελεστή και την πρόσβαση στο διεθνές κεφάλαιο». Δήλωσε η διεύθυνση της εταιρείας.
Οι εταιρείες, όπως η Apple, η Chevron, η Caterpillar, η Coca-Cola, η IBM, η Johnson & Johnson, η United Technologies και η Verizon αναμένουν επίσης μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση του κεφαλαίου. Ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν μετρητά που προηγουμένως στάθμευαν στο εξωτερικό, για να τα απομοχλεύουν και να πληρώνουν το εσωτερικό χρέος. Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον περισσότερο κεφάλαιο και την ευελιξία του κεφαλαίου που απαιτείται για την υλοποίηση νέων επενδύσεων.
ΧΑ
Εβδομάδα εισαγόμενης επιδείνωσης της διάθεσης για ρίσκο
Σε περίοδο μεγάλης, πτωτικού τύπου, νευρικότητας στα διεθνή χρηματιστήρια, που την προκάλεσαν οι ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον των μετοχικών αξιών έναντι των πληθωριστικών πιέσεων που δυναμώνουν στις ΗΠΑ, οι δείκτες υποχώρησαν. Μαζί και το συναλλακτικό ενδιαφέρον, ενώ οι θεσμικοί του ΧΑ με συνεδριάσεις μικρού κυρίως εύρους διακύμανσης και χαμηλών σχετικά όγκων, παρακολούθησαν τις εναλλαγές στο φρόνημα των επενδυτών παγκόσμια. Το αποτέλεσμα ήταν η πτώση της συνολικής κεφαλαιοποίησης κατά 2,1 δις ευρώ, μετά από απώλειες του ΓΔ κατά -3,68% με τον 25άρη στο -4,19% και τον FTSEM στο -3,67%.
Μέσα στη βδομάδα είχαμε και το πέρας του Φεβρουαρίου, που προκάλεσε πτώση -4,91% στον μέσο όρο, ενώ ο δείκτης των blue chip έχασε -4,78% και ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε -3,91%. Οι δε δυο πρώτες συνεδρίες του Μαρτίου, έχουν δημιουργήσει απώλειες πάνω από το 50% της καθόδου στο δεύτερο μήνα του έτους. Με αποτέλεσμα τα κέρδη του ΓΔ στο 2018 να περιοριστούν στο +1,34% του FTSEM στο +8,12% όταν ο 25άρης εμφάνισε μικρές απώλειες -0,64%.
Το ξεκίνημα της εβδομάδας ήταν πτωτικό. Το μέγιστο σημειώθηκε στο πρώτο δεκάλεπτο και το ελάχιστο λίγο πριν τις 17:00. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,84% και έφθασε στις 837,04 από 844,12 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 2146,77 από 2160,33 με μεταβολή -0,63%.Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,455 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 2,05. Οδήγησαν οι Τράπεζες και άνοδο είχαν 6 blue chip με 18 καθοδικά. Την Τρίτη μια ένδειξη προσωρινής ανακούφισης των επενδυτών στις αγορές των ΗΠΑ συνέβαλλε στο κλείσιμο με μικρά κέρδη +0,09% του ΓΔ που έφθασε στις 837,77 μονάδες και ο 25άρης με μεταβολή +0,11% έκλεισε στις 2149,23. ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 43,055 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 1,980 εκατ. Στην τελευταία συνεδρίαση του φετινού Φεβρουαρίου με μικρό εύρος 6,0 μονάδων ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,25% και έφθασε στις 835,66 μονάδες και ο 25άρης αποχαιρέτησε τη γειτονιά των 2150 μονάδων αφού έκλεισε στις 2129,81 με μεταβολή -0,90%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 68,6 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 5,7 εκατ.
Τα blue chip τον Φεβρουάριο
Ο δεύτερος μήνας του 2018 ήταν σκληρός για τις μετοχές του ΧΑ με επτά ανοδικές συνόδους στις δέκα εννέα συνολικά. Αναφέρουμε ενδεικτικά πως με κέρδη εμφανίστηκαν στο τέλος του μόνο οι ΤΕΝΕΡΓ +5,80% και η ΓΡΙΒ +1,72%. Ενώ «διασώθηκαν» σαν αμετάβλητες οι ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ και ΠΕΙΡ. Μικρές συγκριτικά με τους δείκτες απώλειες είχαν ΟΛΠ -0,12%, ΣΑΡ -0,33%, ΕΕΕ -1,16%, ΛΑΜΔΑ -1,39% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,03% και ακολουθούν με μηνιαία πτώση κοντά στων δεικτών οι ΜΥΤΙΛ -4,46% και ΜΟΗ -4,52%. Ενώ 13 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφάνισαν πτώση από -6% και πάνω ήτοι οι ΔΕΗ -11,6%, ΕΧΑΕ -11%, ΕΤΕ -10,8%, ΤΙΤΚ -9,3%, ΦΦΓΚΡΠ -9,2%, ΕΥΔΑΠ -8,92%, ΑΔΜΗΕ -8,3%, ΕΥΡΩΒ -7,8%, ΒΙΟ -7,6%, ΟΤΕ -7,6%, ΟΠΑΠ -7,3%, ΜΠΕΛΑ -6,2%, και ΕΛΠΕ -6,1%.
Οι δυο τελευταίες σύνοδοι διέφεραν μεταξύ τους αν και αμφότερες ήταν πτωτικές. Στην πρώτη συνεδρίαση του φετινού Μαρτίου, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών πλάγια πορεία σαν ταλάντωση πάνω και κάτω από τις 832 μονάδες σχεδόν μόνιμα σε αρνητικό πεδίο. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,370 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 11,668 εκατ. ενώ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,56% και έφθασε στις 831,00 μονάδες όταν ο 25άρης έκλεισε στις 2112,22 με μεταβολή -0,83%. Την Παρασκευή μια σύνοδος με μεγάλο εύρος 18,3 μονάδες έφερε πτώση -2,16% στον ΓΔ, που έφθασε στο χαμηλότερο κλείσιμο στο 2018. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,237 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 6,356 εκατ., οδηγώντας το μέσο τζίρο στα 53,5 εκατ. ευρώ και των πακέτων στα 5,56 εκατ.
Η εβδομάδα για τα blue chip ήταν σκληρή, αφού υπολογίσιμη άνοδο έγραψε μόνο η ΜΟΗ +3,61%, με την ΜΥΤΙΛ στο +0,83%, τον ΟΛΠ στο +0,24% με την ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο 0% να συμπληρώνει την τετράδα των μη καθοδικών. Με απώλειες -0,6% ως -2,8% συναντάμε τις ΦΦΓΚΡΠ -2,8%, ΑΔΜΗΕ -2,55%, ΒΙΟ -2,49%, ΠΕΙΡ -2,23%, ΑΡΑΙΓ -2,07%, ΣΑΡ -1,72%, ΤΕΝΕΡΓ -1,35% και ΓΡΙΒ -0,65%. Με μεταβολή ισότιμη των δεικτών απαντώνται οι ΔΕΗ -3,94%, ΕΥΡΩΒ -3,94%, ΕΛΠΕ -3,86% και ακολουθεί η ομάδα που χάνει από -4,7% ως -8,8%. Ήτοι ΟΠΑΠ -4,72%, ΕΥΔΑΠ -4,76%, ΕΕΕ -4,91%, ΕΧΑΕ -4,98%, ΑΛΦΑ -5%, ΜΠΕΛΑ -5,13%, ΟΤΕ -5,2%, ΤΙΤΚ -6,67%, ΕΤΕ -8%, ΛΑΜΔΑ -8,8%.
Κοινή παρατήρηση των εγχώριων αναλυτών αποτελεί το φαινόμενο της επιτάχυνσης της καθοδικής ορμής, που φάνηκε να καταγράφεται στο τέλος της πρώτης χρηματιστηριακής βδομάδας του Μαρτίου. Στις πρώτες συνεδριάσεις, οι μεταβολές των βασικών δεικτών του ΧΑ ήταν σχετικά μικρές και, πολλές φορές, μικρότερες των πτωτικών μεταβολών για τους DAX και CAC. Το αποτέλεσμα ήταν να φαίνεται πως η απάντηση των θεσμικών στην παγκόσμια βουτιά, ήταν η συσσώρευση στην Αθήνα. Αυτό ανατράπηκε την Παρασκευή. Με αύξηση του τζίρου και της καθοδικής ορμής, ενώ παράλληλα πολλές δεικτοβαρείς μετοχές πέρασαν κάτω από σημαντικές στηρίξεις τους. Άρα μια συνέχεια στην πτώση θα φέρει τις τιμές σε επίπεδα που θα προκαλέσουν και άλλες ρευστοποιήσεις θέσεων. Πολλά λοιπόν θα εξαρτηθούν από τις πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας παγκόσμια και τοπικά.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Προσδοκίες για έξοδο από τη ζώνη 2065 2085 μονάδων, διαφορετικά…
Οι εγχώριοι παράγοντες που κυριαρχούν στις συναλλαγές των παραγώγων θεωρούν πως η άμεση έξοδος από τη ζώνη τιμών που οδήγησαν τα blue chip τον 25άρη προκαλεί εγρήγορση στους ενεργούς επενδυτές. Ρήξη και καθοδική διαφυγή του δείκτη κάτω από το επίπεδο των 2065 μονάδων, θα βάλει σε ενέργεια το πτωτικό σενάριο προσέγγισης της ισχυρής περιοχής στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων. Αναγνωρίζουν ως συνθήκη αλλαγής του σκηνικού μόνο την επάνοδο του δείκτη των παραγώγων στη γειτονιά των 2120 μονάδων. Πάντως αξίζει αναφοράς το δεδομένο ότι στα options του 25άρη, το ενδιαφέρον στα calls αυξήθηκε ελαφρά, φθάνοντας στα 98 από 64 συμβόλαια τη μέρα. Στα puts, όμως ανέβηκε κατά 143,5% και ο μέσος όγκος διαμορφώθηκε στα 192 από 77 συμβόλαια.
Στην πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Μαρτίου, είχαμε αύξηση όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25, κατά +53,66%. Σημειώθηκε μικρή άνοδος +2,90%, στις ανοικτές θέσεις σε αυτά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα επίπεδα που ήταν στην εκπνοή της προηγούμενης σειράς. Ο FTSE25 κατέληξε στις 2069,91 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -4,19%. Στα options του, ο συνολικός όγκος εκτινάχθηκε κατά +159% έναντι της περασμένης, ενώ σε 1 call αντιστοιχούσαν 2 puts.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 8774, καταλήγοντας με 14.066 ανοικτές θέσεις από 13.669 στις 23 Φεβρουαρίου. Ο μέσος όγκος της σειράς Μαρτίου, διαμορφώθηκε στα 1615 από 1370 ΣΜΕ, ενώ το ενδιαφέρον για τη σειρά Απριλίου έφερε 140 από 58 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Μαρτίου είναι 13.459 και της επόμενης 607. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ τρέχουσας σειράς, έγιναν στις 2076,00 μονάδες.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Σταθεροποιητικό ήταν το Ελληνικό Χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα, με εξαίρεση την Παρασκευή, που οι πιέσεις εντάθηκαν. Επόμενη στήριξη οι 810 – 805 μονάδες και μετά τα πράγματα δυσκολεύουν.
Αυτή την περίοδο τα Ξένα Χρηματιστήρια, ακολουθούν μια πτωτική πορεία, με τα Αμερικάνικα να πιέζονται, αλλά οι πιέσεις να είναι πιο έντονες στα Ευρωπαϊκά, καθώς υπάρχει ανησυχία για τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ιταλία.
Στην Ελλάδα, φαίνεται να διατηρείται η στήριξη των Ξένων προς την Κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο είδαμε την αναβάθμιση της Ελλάδας από Οίκους αξιολόγησης, την αναμενόμενη αναβάθμιση Ελληνικών μετοχών σε Ξένους δείκτες και μια χαλαρή επίσκεψη των Δανειστών χωρίς εξάρσεις. Καταλυτική στη στήριξη ήταν η στάση της Κυβέρνησης στο θέμα των Αποκρατικοποιήσεων και των Πλειστηριασμών, αν και ακόμη το μεγαλύτερο ποσοστό παραμένει σε επίπεδο εξαγγελιών και αναμένεται η υλοποίηση και η επιτάχυνση.
Μπροστά μας έχουμε τις Ιταλικές εκλογές που επηρεάζουν την Ευρώπη, την αναμονή είσπραξης χρημάτων από την αξιολόγηση, τα “stress tests” των Τραπεζών και όσα άλλα προβλέπει η τελευταία αξιολόγηση.
Στο εσωτερικό η σκανδαλολογία καλά κρατεί και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν.
Διατήρηση του Δείκτη πάνω από τα επίπεδα των 800 μονάδων μέχρι το Πάσχα, συντηρεί τις ελπίδες για καλό 2018 και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αυτή η προοπτική συντηρείται.
Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Το καθοδικό πέρασμα κάτω από το σημείο βραχυχρόνιας στήριξης των 830 μονάδων, έχει επιβαρύνει ιδιαίτερα το ημερήσιο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη, δίνοντας την ευκαιρία στους πωλητές να ανοίξουν ‘δίαυλο επικοινωνίας’ με το πολύ σημαντικό επίπεδο στήριξης των 814 μονάδων.
Ο συνδυασμός μιας αύξησης στο τζίρο συναλλαγών, με ένα ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τη ζώνη των 814 με 810 μονάδων, θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα για ένα επικίνδυνο καθοδικό περιθώριο 30 μονάδων, ωθώντας το Γενικό Δείκτη πάνω στο “προπύργιο” των αγοραστών, στις 780 μονάδες. Αντιθέτως η αποτύπωση ενός ανέλπιστου “comeback” άνω των 830 μονάδων, θα δώσει απλώς συνέχεια στη συσσώρευση του Δείκτη πέριξ των 840 μονάδων.
Μέσα στη δεξαμενή “μαζέματος” των ρευστοποιήσεων, στις 2085 με 2065 μονάδες, έχει βρεθεί ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης προκαλώντας εγρήγορση στους ενεργούς επενδυτές. Ρήξη και καθοδική διαφυγή του δείκτη κάτω από το επίπεδο των 2065 μονάδων, θα βάλει σε ενέργεια το πτωτικό σενάριο προσέγγισης της ισχυρής περιοχής στήριξης των 2017 με 2000 μονάδων. Αλλαγή σκηνικού μόνο με το “γράψιμο” στο ταμπλό των 2120 μονάδων.
Στον Τραπεζικό δείκτη ότι δεν πέτυχε το στρατόπεδο των “Bears” στις προηγούμενες έξι προσπάθειες διάτρησης των 900 μονάδων, το κατάφερε την έβδομη διεισδύοντας με άγριες διαθέσεις μέσα στο έδαφος των “Bulls”, που εκτείνεται έως τις 846 μονάδες.
Άμεση αναχαίτιση με ημερήσιο κλείσιμο άνω των 900 μονάδων, θα ‘επαναφέρει στη τάξη τους πωλητές’, καθώς σε άλλη περίπτωση η εικόνα θα επιδεινωθεί σημαντικά.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Συνεχίστηκε το σκηνικό υποχώρησης στην Εγχώρια Αγορά, ακολουθώντας ως την Πέμπτη με συντηρητικότερο ρυθμό την τάση των Ξένων Αγορών. Οι κινήσεις ως τότε χαρακτηρίζονταν από μετριοπαθείς διακυμάνσεις, χαμηλό τζίρο και επιστροφή των αγοραστών προς το τέλος της ημέρας.
Η τάση στην Ελληνική Αγορά μπορεί να έχει απωλέσει την ανοδική δυναμική του Ιανουαρίου, οι πωλητές ωστόσο δεν ελέγχουν απόλυτα, ακόμα, την κατάσταση και υπό μία έννοια έχουν χάσει ευκαιρίες να ωθήσουν αισθητά χαμηλότερα τον Γενικό Δείκτη, προκαλώντας μεγαλύτερο ρήγμα στην ανοδική τάση.
Οι εγχώριες ειδήσεις αυτή την περίοδο μπορεί να μην βγάζουν κάποιο νέο προς θετική τιμολόγηση, έχουν ωστόσο προβολές στο κοντινό μέλλον που δεν είναι αμελητέες. Ο Μάρτιος αναμένεται να έχει περισσότερη δράση, καθώς εκτός από τα βασικά ακούσματα των αποτελεσμάτων για το σύνολο της χρήσης από τις κυριότερες εισηγμένες εταιρείες, αναμένονται οριστικές αποφάσεις για τις Αποκρατικοποιήσεις που είναι σε τελικό στάδιο (ΟΤΕ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό) αλλά και μια σαφέστερη εικόνα για τον Τραπεζικό κλάδο και τα “τεστ αντοχής”, μέσα από τις τηλεδιασκέψεις που θα συνοδεύσουν τα αποτελέσματα.
Την εβδομάδα που πέρασε, η Τράπεζα Κύπρου στα αποτελέσματά της έδειξε ότι η εφαρμογή του “ΔΠΧΠ 9” είναι απόλυτα διαχειρίσιμη για τα κεφάλαιά της, με ότι αυτό συνεπάγεται και για τον Ελληνικό Τραπεζικό κλάδο που έχει δείκτες δανειακού χαρτοφυλακίου σε σχετικά παρόμοια επίπεδα.
Οι πρώτοι πλειστηριασμοί έδειξαν μια θετική διάθεση από ένα σημαντικό μέρος “κόκκινων” Δανειοληπτών να καταστήσουν ενήμερες τις υποχρεώσεις τους, ενώ υπήρξαν ουσιαστικές θετικές εξελίξεις στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Οι λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου ήταν αυξημένες (+2,2%), ο δείκτης Μεταποίησης το Φεβρουάριο βρίσκεται σε πολυετή υψηλά και τα υπό εξέλιξη εγχειρήματα Αποκρατικοποιήσεων (Ελληνικό, ΔΕΣΦΑ) έκαναν ένα βήμα μπροστά, υπό την πίεση της 3ης αξιολόγησης.
Από την άλλη πλευρά το διεθνές σκηνικό δεν αποφορτίζεται εύκολα, καθώς μετά την πρόσφατη αναταραχή των επιτοκίων ήρθε η αλλαγή πλεύσης της Αμερικανικής Ηγεσίας, σε ότι αφορά την επιβολή δασμών σε Μέταλλα και Μεταλλουργικά Εμπορεύματα. Η ένταση των διακυμάνσεων δεν άφησαν “ασυγκίνητη” την Ελληνική Αγορά, η οποία ακολούθησε με ανάλογους ρυθμούς την Παρασκευή.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε πορεία κρούσης με την στήριξη των 800 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ουσιαστικά ξεκίνησε η φετινή χρονιά. Η ουδετερότητα των τεχνικών δεικτών, μετά την συνεδρίαση της Παρασκευής, έχει γυρίσει υπέρ των πωλητών, καθώς και η χρονοσειρά των 50 ημερών έχει διασπαστεί πτωτικά, ενώ οι ταλαντωτές οδεύουν πλέον προς τις υποτιμημένες ζώνες τιμών.
Η προσέγγιση των 800 μονάδων έχει αποκτήσει δραματικό τόνο, καθώς εκεί βρίσκεται η αριθμητική εκδοχή του κινητού μέσου των 200 ημερών. Σε αυτό το επίπεδο αναμένεται να υπάρξει αντίδραση, η οποία στο βαθμό που θα συνοδευτεί με κάποιο ικανοποιητικό τζίρο, μπορεί να δώσει μια σημαντική ανοδική ανάσα στην Αγορά.
Σε αντίθετη περίπτωση οι 770 μονάδες έρχονται με μεγάλη πιθανότητα, η δε πτωτική τάση θα εδραιωθεί και μακροπρόθεσμα ως επικρατούσα κατεύθυνση. Συμπερασματικά, θα αναμέναμε το Γενικό Δείκτη να δοκιμάσει πρώτα το επίπεδο των 800 μονάδων, πριν από οτιδήποτε άλλο. Από εκεί και πέρα η συσχέτιση σε μικρότερο, ή μεγαλύτερο βαθμό με τις Ξένες Αγορές, στην παρούσα φάση θα παραμείνει αυξημένη.
Η ατζέντα της τρέχουσας εβδομάδας παραμένει χαλαρή, αλλά όχι αδιάφορη. Οι Κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ιταλία ανοίγουν την αυλαία των προγραμματισμένων γεγονότων. Την Δευτέρα (5/3) αναμένεται η ανακοίνωση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων της Jumbo, με την εταιρεία, ήδη, να έχει δώσει τον τζίρο της περιόδου (443 εκατ. ευρώ, +10,2%). Την ίδια ημέρα θα ανακοινωθεί η εκτίμηση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου. Την Τετάρτη (7/3) είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου (προηγ. 0,99%). Την Πέμπτη η Τράπεζα της Ελλάδος θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης για το 2017.
Επίσης θα ανακοινωθούν τα αναθεωρημένα μεγέθη του ELA για το μήνα Μάρτιο, ενώ το μεσημέρι αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η συνέντευξη τύπου του διοικητή της ΕΚΤ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των Μελών των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης για την νομισματική πολιτική.
Τέλος, την Παρασκευή, αναμένεται να ανοίξουν οι προσφορές των δύο Διεκδικητριών Σχημάτων της ΔΕΣΦΑ, με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της Αγοράς να τοποθετούν το τίμημα πάνω των 500 εκατ. ευρώ, για το 66% της εταιρείας.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές ήταν κόκκινη θάλασσα με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας, στο -0,8% το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Έχασε πάνω από 2% της αξίας του την περασμένη εβδομάδα.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχωρεί κατά -0,7% και ο KOSPI της Νότιας Κορέας έχασε -1,16%, ενώ οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν κατά -0,3% μετά από μια θετική έναρξη ενώ ο Hang Seng υποχωρεί -1,48% λίγο πριν τη λήξη της διαπραγμάτευσης.
Οι ασιατικές αγορές έπεσαν σε χαμηλά τριών εβδομάδων σήμερα Δευτέρα εν μέσω φόβων για πιθανό παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο, ενώ το ευρώ ήταν ασταθές στις αγορές συναλλάγματος, εξαιτίας των ανησυχιών ότι μια κυβέρνηση συνασπισμού με κόμματα κατά της ΕΕ, θα μπορούσε να προκύψει από τις εκλογές στην Ιταλία.
Οι Ιταλοί ψηφοφόροι επέλεξαν την Κυριακή ένα ασαφές κοινοβούλιο, στο οποίο συρρέουν αντιευρωπαϊκά και ακροδεξιά κόμματα σε ρεκόρ ποσοστών και έτσι επλήγη η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, απειλώντας για ένα πολιτικό χάος που θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες.
Το δολάριο υποχώρησε για μια τέταρτη συνεχόμενη συνεδρία με συναλλαγές γύρω στα 105,49 γιέν, αλλά ήταν ελαφρώς πάνω από το χαμηλό της Παρασκευής 105,23, επίπεδο που δεν παρατηρήθηκε από το Νοέμβριο του 2016.
Ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν απειλήσει για αντίποινα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι θα εφαρμόσει 25% δασμούς σε περίπου 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια εισαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν ο πρόεδρος Trump πραγματοποιήσει την απειλή του.
Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή ότι δεν θέλει εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, προειδοποιώντας ότι οι πολιτικές που βασίζονται σε «λανθασμένες υποθέσεις» θα βλάψουν τις διμερείς σχέσεις.