Skip to main content

Βίντεο: Η στιγμή που το γεωτρύπανο χτυπά το κοίτασμα «μαμούθ» στην κυπριακή ΑΟΖ

Βίντεο από τη στιγμή που το τρυπάνι της κοινοπραξίας των ExxonMobil και Qatar Petroleum εντοπίζει το κοίτασμα στο Τεμάχιο 10 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημοσίευσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε ανάρτησή του, ανέφερε ότι η κοινοπραξία έκανε μια ανακάλυψη παγκόσμιας εμβέλειας. Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η ποσότητα φυσικού αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρισ. κυβικά πόδια.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, η γεώτρηση «Glaucus-1» ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2019, φθάνοντας στο γεωτρητικό βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σε βάθος νερού 2.063 μέτρων. Στη γεώτρηση ανακαλύφθηκε στήλη φυσικού αερίου 133 μέτρων και βάσει της προκαταρκτικής ανάλυσης που έχει διενεργηθεί, εκτιμάται ότι ο ταμιευτήρας είναι άριστης ποιότητας και διαθέτει συνολικές ποσότητες φυσικού αερίου 5 έως 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (Tcf).

Προκειμένου δε να εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φυσικού αερίου που περιέχεται στον ταμιευτήρα «Glaucus-1», θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες περαιτέρω εργασίες αξιολόγησης.

Της γεώτρησης «Glaucus-1» είχαν προηγηθεί οι γεωτρητικές εργασίες στον στόχο «Delphyne-1», οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2018 και Ιανουαρίου 2019 χωρίς ωστόσο να εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων.

naftemporiki.gr