Skip to main content

Αγορές: Το bear market και οι δυσοίωνες προοπτικές κούρασαν τους επενδυτές

Κρίνοντας από τις δυσοίωνες ανακοινώσεις από διακεκριμένους παράγοντες της Wall Street, κάθε trader θα πρέπει να προετοιμάζεται για νέα αναταραχή στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου.

Φως στον ορίζοντα προς το παρόν δεν διαφαίνεται εξαιτίας ενός ιστορικού sell off μετοχών που έχει ήδη διαγράψει 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία φέτος και διέλυσε τόσο τους ιδιώτες όσο και τους θεσμικούς επενδυτές.

Στην αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης, το σχετικό κόστος των συμβολαίων που αποδίδουν εάν ο δείκτης S&P 500 υποχωρήσει άλλο 10% βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017. Η όρεξη για ανοδικά στοιχήματα αυξάνεται. 

Όλα αυτά μπορεί να ακούγονται περίεργα, δεδομένου ότι η Federal Reserve εξακολουθεί να επιδιώκει επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Αλλά οι επενδυτές έχουν βαρεθεί να προσεύχονται να μην μπουν σε bear market, αναφέρει το Bloomberg. Τα ανοίγματα σε μετοχές έχουν ήδη περικοπεί σε ιστορικά χαμηλά, ενώ ο αυξημένος πληθωρισμός και η επιθετική νομισματική πολιτική δεν αποτελούν και αυτό που θα λέγαμε νέες απειλές.

«Όταν υπάρχει τόσος σκεπτικισμός εκεί έξω, ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο άσχημα», είπε ο Gary Bradshaw, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Hodges Capital Management στο Ντάλας του Τέξας. «Είμαστε πολύ κοντά στο να έχουμε όλους τους αντίθετους ανέμους. Η αφήγηση γίνεται επαναλαμβανόμενη και οι έμποροι σιγά σιγά βαριούνται.»

Η αίσθηση εξάντλησης, ο χαμηλός πήχης για καλά νέα και ένας υψηλότερος πήχης για τα κακά νέα εξηγούν γιατί η αργή συντριβή  S&P 500 φαίνεται να δημιουργεί λιγότερα καθημερινά σοκ. Εν τω μεταξύ, μια ώθηση για κυνήγι πιθανών κερδών στο χρηματιστήριο σε μια ιστορικά ισχυρή εποχή του χρόνου έχει εμφανιστεί τελευταία. Κατά τη διάρκεια των σπάνιων συνεδριάσεων, όταν ο S&P 500 ανέβηκε πραγματικά τον Οκτώβριο, σημείωσε μέση άνοδο 2,4%, μια κίνηση που είναι 1,8 φορές μεγαλύτερη από τη μέση πτώση αυτόν τον μήνα. Είναι η μεγαλύτερη αναλογία από τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

Με τα μετρητά στο περιθώριο, ορισμένοι επενδυτές έχουν την ιδέα ότι τα περισσότερα από τα άσχημα νέα έχουν τελειώσει και ότι τα ευνοϊκά εποχιακά μοτίβα μπορεί ακόμη να τεθούν στο παιχνίδι. Από το 1990, η τρίμηνη περίοδος που ξεκινά στις 10 Οκτωβρίου έφερε στον S&P 500 μέση άνοδο 7%, δείχνουν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την Bespoke Investment Group. Σε κυλιόμενη βάση, αυτό είναι το ισχυρότερο τρίμηνο παράθυρο συναλλαγών για ολόκληρο το έτος.

Παρ’ όλα αυτά, μια πλήρους κλίμακας οικονομική ύφεση απειλεί να προσγειωθεί το επόμενο έτος και η Fed φαίνεται ανίσχυρη να αντισταθμίσει το σοκ όπως σε προηγούμενες πτώσεις. Γι’ αυτό ο Chris Zaccarelli, επικεφαλής επενδύσεων στην Independent Advisor Alliance, προτρέπει στους επενδυτές να είανι προσεκτικοί.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg