Skip to main content

Ενέργεια: Ρωσικό αγκάθι στα πλευρά της νέας γενιάς πυρηνικών αντιδραστήρων

 Οι αμερικανικές εταιρείες που αναπτύσσουν μια νέα γενιά μικρών, ευέλικτων και πιο οικονομικών πυρηνικών σταθμών, για να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα: μόνο μία εταιρεία πουλά τα καύσιμα που χρειάζονται και αυτή είναι ρωσική.

Ο λόγος για το ουράνιο υψηλής ποιότητας, χαμηλού εμπλουτισμού, High-Assay Low-Enriched Uranium ( HALEU)

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να χρησιμοποιήσει μέρος του αποθέματος που προορίζεται για οπλικά συστήματα  ώστε να  τροφοδοτήσει τους νέους προηγμένους αντιδραστήρες, αναφέρει το Reuters>

«Η παραγωγή του HALEU είναι αποφασιστικής σημασίας και όλες οι προσπάθειες για αύξηση της παραγωγής του αξιολογούνται», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE).

Η ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ανανεώσει το ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια. 

Οι υποστηρικτές μικρότερων αντιδραστήρων επόμενης γενιάς λένε ότι είναι πιο αποδοτικοί, πιο γρήγοροι στην κατασκευή και θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με στροβιλοσυμπιεστή τη μετατόπιση από τα ορυκτά καύσιμα.

 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ βρίσκεται στα τελικά στάδια της αξιολόγησης της ποσότητας του αποθέματός της που θα διαθέσει για την λειτουργία των προηγμένων αντιδραστήρων.

«Δεν νοιώθουμε άνετα»

Το γεγονός ότι η Ρωσία έχει το μονοπώλιο του HALEU απασχολεί εδώ και καιρό την Ουάσιγκτον. 

Το HALEU είναι εμπλουτισμένο σε επίπεδα έως και 20%, αλλά μόνο η TENEX, η οποία αποτελεί μέρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, το πουλάει αυτήν τη στιγμή

Ενώ καμία δυτική χώρα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Rosatom για την Ουκρανία, κυρίως λόγω της σημασίας της για την παγκόσμια πυρηνική βιομηχανία, οι κατασκευαστές σταθμών ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ όπως η X-energy και η TerraPower δεν θέλουν να εξαρτώνται από μια ρωσική αλυσίδα εφοδιασμού.

«Δεν είχαμε πρόβλημα με τα καύσιμα μέχρι πριν από λίγους μήνες», δήλωσε ο Jeff Navin, διευθυντής εξωτερικών υποθέσεων της TerraPower, πρόεδρος της οποίας είναι ο δισεκατομμυριούχος Bill Gates. «Μετά την εισβολή όμως, δεν νεοιώθαμε καλά να κάνουμε κάνουμε δουλειές με τη Ρωσία», επεσήμανε.

 Η πυρηνική ενέργεια παράγει σήμερα περίπου το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.  

Καθώς τα έργα μεγάλης κλίμακας εξακολουθούν να αποτελούν πρόκληση για λόγους που περιλαμβάνουν τεράστιο αρχικό κόστος, καθυστερήσεις έργων, υπερβάσεις κόστους και ανταγωνισμό από φθηνότερες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ενέργεια, αρκετοί ενδιαφερόμενοι έχουν στραφεί προς τους λεγόμενους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες (SMR).

Ενώ οι SMR που προσφέρονται από εταιρείες όπως η EDF και η Rolls-Royce χρησιμοποιούν την υπάρχουσα τεχνολογία και το ίδιο καύσιμο με τους παραδοσιακούς αντιδραστήρες, εννέα στους 10 από τους προηγμένους αντιδραστήρες που χρηματοδοτούνται από την Ουάσιγκτον έχουν σχεδιαστεί για χρήση HALEU.

Οι υποστηρικτές των SMR λένε ότι αυτά τα προηγμένα εργοστάσια χρειάζονται λιγότερο ανεφοδιασμό και είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά μοντέλα.  
 

Χρονοβόρο

 Εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν σχέδια να παράγουν το HALEU σε εμπορική κλίμακα, αλλά ακόμη και στα πιο αισιόδοξα σενάρια,  θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια από το σημείο που θα αποφασίσουν να προχωρήσουν.

 “Κανείς δεν θέλει να παραγγείλει 10 αντιδραστήρες χωρίς πηγή καυσίμου και κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μια πηγή καυσίμου χωρίς 10 παραγγελίες αντιδραστήρων”, δήλωσε ο Daniel Poneman, διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού προμηθευτή πυρηνικών καυσίμων Centrus Energy Cor.  

 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνώρισε πριν από χρόνια ότι το μονοπώλιο της Ρωσίας σε HALEU θα μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη των προηγμένων αντιδραστήρων που ελπίζει ότι θα παρέχουν ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο εσωτερικό και επίσης θα εξάγονται σε αγορές στην Ευρώπη και την Ασία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε σε συμφωνία το 2019  με την Centrus, τη μοναδική εταιρεία εκτός Ρωσίας που έχει επί του παρόντος άδεια να κατασκευάζει το HALEU, για την κατασκευή μιας εγκατάστασης επίδειξης.

Ενώ η εγκατάσταση επρόκειτο να αρχίσει να κατασκευάζει το HALEU φέτος, η παραγωγή αναβλήθηκε για το 2023, εν μέρει λόγω καθυστερήσεων στην δημιουργία χώρων αποθήκευσης, λόγω προβλημάτων στην αλυσίδα εφοδιασμού κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, σύμφωνα με την Centrus.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία η εγκατάσταση, θα χρειαστούν πέντε χρόνια για να μπορέσει η  εταιρεία να αρχίσει να παράγει 13 τόνους HALEU ετησίως. Αλλά αυτό είναι μόνο το ένα τρίτο της ποσότητας που θα χρειάζονται οι ΗΠΑ έως το 2030.

Η TerraPower, για παράδειγμα, είπε ότι θα χρειαστεί 15 τόνους HALEU για να ξεκινήσει να λειτουργεί τον αντιδραστήρα της.

Η γαλλική κρατική εταιρεία εξόρυξης και εμπλουτισμού ουρανίου Orano λέει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει την παραγωγή HALEU σε πέντε έως οκτώ χρόνια, αλλά θα υποβάλει αίτηση για άδεια παραγωγής μόνο όταν έχει πελάτες με μακροπρόθεσμα συμβόλαια. 

  naftemporiki.gr