Skip to main content

Χρηματιστήρια: Συνεχίζει προς τις 840 μονάδες η Αθήνα, σταθεροποιητικά η Ευρώπη μετά τις δηλώσεις Χαντ

Συνεχίζεται το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί για τις 840 μονάδες, κερδίζοντας 0,62%. Στηρίξεις από ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΠΑΠ. Σταθεροποιητικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τις δηλώσεις του νέου Βρετανού υπουργού Οικονομικών, αναφορικά με τις παλινωδίες της κυβέρνησης Τρας για το πακέτο φοροελαφρύνσεων.

Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει έναν μηχανισμό που θα περιορίσει την αστάθεια στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ – τη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου της ΕΕ – και θα αποτρέψει τις ακραίες αυξήσεις τιμών στις συναλλαγές, με στόχο τον περιορισμό της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη, σύμφωνα με το προσχέδιο απόφασης, που δημοσιεύει η ιταλική Il Sole 24Or.

«Βουτιά» έως και 7% έκαναν τη Δευτέρα οι τιμές του φυσικού αερίου, υποχωρώντας σε χαμηλό τριών μηνών. Η οπισθοχώρηση των τιμών πραγματοποιείται με φόντο το νέο πακέτο μέτρων που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση. Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου– ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημείωσε πτώση 5,7%, στα 133,89 ευρώ η μεγαβατώρα. Το αντίστοιχο συμβόλαιο στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε 4,3%.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ανακοίνωσε πως «σχεδόν όλες» οι φορολογικές παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου από τον Κουάσι Κουαρτέγκ στις 23 Σεπτεμβρίου και προκάλεσαν τριγμούς στις αγορές ακυρώνονται. 

Η λίρα σημείωσε άνοδο περίπου 1,2% έναντι του δολαρίου για να διαπραγματευτεί γύρω στα 1,1301 δολάρια, διευρύνοντας τα κέρδη που σημειώθηκαν πριν από τη δήλωση Χαντ. Όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια κινούνται θετικά, μετά από μια άτονη έναρξη των συνεδριάσεων. Τα αυτοκίνητα σημείωσαν κέρδη 6,8%, ακολουθούμενα από τα τρόφιμα και τα ποτά με 6% και τους βασικούς πόρους με 5,9%.

naftemporiki.gr

Δείτε εδώ τις αγορές με μια ματιά