Skip to main content

Βρετανία: Στο χείλος της ύφεσης η οικονομία, συρρικνώθηκε το ΑΕΠ

Προς ύφεση φαίνεται να οδεύει η οικονομία της Βρετανίας, καθώς συρρικνώθηκε απροσδόκητα κατά 0,3% τον Αύγουστο, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσίευσε την Τετάρτη η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, ενισχύοντας τους φόβους για ύφεση.

Επιπλέον, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας συρρικνώθηκε επίσης κατά 0,3% κατά το τελευταίο τρίμηνο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ανέφερε η δήλωση της ONS (Office for National Statistics). Ο οργανισμός αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω την εκτίμησή του για τον Ιούλιο, αναφέροντας ανάπτυξη 0,1% (έναντι 0,2% στην προηγούμενη αξιολόγησή του).

Ο τομέας παραγωγής, ο οποίος υποχώρησε κατά 1,8%, ήταν ο κύριος μοχλός της ύφεσης, ανέφερε η ONS.

Τον Αύγουστο, η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο οδεύει προς ύφεση «από το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους». Η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Κουάσι Κουάρτενγκ δήλωσε: «Οι χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν προκλήσεις αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών της ενέργειας που οδηγούνται από τη βάρβαρη δράση του Πούτιν στην Ουκρανία.

«Το Σχέδιο Ανάπτυξης μας θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς και φορολογικές περικοπές, που θα αναπτύξουν την οικονομία μας, θα δημιουργήσουν περισσότερες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και στη συνέχεια θα αυξήσουν το βιοτικό επίπεδο για όλους», πρόσθεσε.

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ δείχνουν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε δεινή κατάσταση εξαιτίας αυτής της κυβέρνησης. Αυτή είναι μια κρίση των Τόρις, που δημιουργήθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, και την οποία πληρώνουν οι εργαζόμενοι», έγραψε στο Twitter η σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών, Ρέιτσελ Ριβς. «Πρέπει να αντιστρέψουν τον καταστροφικό μίνι προϋπολογισμό τους».

naftemporiki.gr