Skip to main content

Τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα στον κόσμο για το 2022

Ισλανδία, Ολλανδία και Δανία έχουν τα καλύτερα συνταξιοδοτικά συστήματα του κόσμου σύμφωνα με τη νέα ετήσια έρευνα της συμβουλευτικής Mercer, η οποία έβαλε στο μικροσκόπιο 44 συνολικά χώρες.

Σύμφωνα με την κατάταξη Global Pension Index,  αν και η σύγκριση συνταξιοδοτικών συστημάτων ανά τον κόσμο θεωρείται ένα εξαιρετικό σύνθετο εγχείρημα, μπορεί να αποδειχθεί πραγματικά πολύτιμη για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, τις κυβερνήσεις και τον κλάδο των συντάξεων. Η αξιολόγηση βασίζεται σε τρεις παραμέτρους: επάρκεια, βιωσιμότητα και ακεραιότητα. 

Με βάση αυτά τα κριτήρια η Ισλανδία έρχεται πρώτη στην κατάταξη, με 84,7 βαθμούς, η Ολλανδία δεύτερη, με 84,6 βαθμούς και η Δανία τρίτη, με 82 βαθμούς.  

Επίσης, οι ΗΠΑ κατέλαβαν την 20η θέση, ενώ η νεοεισερχόμενη στον δείκτη Πορτογαλία ήρθε στην 24η θέση και η ηπειρωτική Κίνα στην 36. Το Μεξικό, στην 29η θέση, επιλέχθηκε για τη σημαντική βελτίωση της βαθμολογίας του λόγω των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Η Ταϊλάνδη κατατάχθηκε στη χαμηλότερη θέση, και ήρθε λίγο πιο κάτω από τις Φιλιππίνες, την Αργεντινή και την Ινδία. Η Mercer περιέγραψε αυτά τα συστήματα ως συστήματα με «ορισμένα επιθυμητά χαρακτηριστικά» αλλά και σημαντικές αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Πώς μπορούν να βελτιωθούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση καταλήγει ότι απαιτείται να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης σχεδόν παντού, ενόψει των αυξανόμενων απειλών από τη γήρανση του πληθυσμού, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων. 

«Αυτό που βρίσκουμε επίσης με την αυξημένη εκπαίδευση σε πολλές χώρες, είναι ότι οι άνθρωποι μπαίνουν στο εργατικό δυναμικό λίγο αργότερα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ντέιβιντ Νοξ , συνεργάτης της Mercer και επικεφαλής της έκθεσης. «Δεν μπορείς να μπεις αργότερα στο εργατικό δυναμικό, να συνταξιοδοτηθείς στην ίδια ηλικία και να ζήσεις περισσότερο».

Καθώς τα ποσοστά γονιμότητας μειώνονται και οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού ηλικίας 65 ετών και άνω θα αυξηθεί από 9,7% φέτος σε 16,4% το 2050. Οι ηλικίες συνταξιοδότησης μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα κυμαίνονταν από 55 έως 68 και ο Νοξ υποστήριξε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εργάζονται «λίγο περισσότερο».

Το τρέχον οικονομικό περιβάλλον της μειωμένης αύξησης των μισθών, του αυξανόμενου πληθωρισμού και των μειωμένων αποδόσεων των επενδύσεων σε πολλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων ασκεί επίσης πρόσθετες οικονομικές πιέσεις στα συστήματα εισοδήματος συνταξιοδότησης, σύμφωνα με την έκθεση.

Η έκθεση Mercer συνιστά επίσης την προώθηση της υψηλότερης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό μεταξύ των ηλικιωμένων, η οποία θα ενισχύσει τις αποταμιεύσεις τους περιορίζοντας τη συνεχή αύξηση των ετών συνταξιοδότησης.

«Αυτό για το οποίο πραγματικά μιλάμε είναι το βιοτικό επίπεδο των συνταξιούχων», είπε ο Νοξ. «Είναι πολύ καλύτερο να το αντιμετωπίσουμε τώρα παρά να περιμένουμε να γίνει αυτή η συζήτηση στο μέλλον».

naftemporiki.gr