Skip to main content

Λιζ Τρας: Στροφή 180 μοιρών στο δημοσιονομικό πακέτο, υποχώρηση της λίρας

Η Λιζ Τρας σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, παραδέχθηκε λάθη στον δημοσιονομικό σχεδιασμό, ο οποίος έγινε από την ίδια και τον αποπεμφθέντα Κουάσι Κουάρτενγκ. Πήρε πίσω το πάγωμα του εταιρικού φόρου, αν και υποσχέθηκε να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της ώστε να πετύχει την σταθερότητα και την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας.

Εξ ου και η στροφή στον εταιρικό φόρο, που ελπίζει ότι θα βοηθήσει να δείξουν στις αγορές ότι η κυβέρνηση είναι σοβαρή για την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών του κράτους. Για να προσπαθήσει να επιστρέψει σε τροχιά, έχει καταρρίψει μια βασική υπόσχεση που έκανε στην κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών.

Έτσι, ανακοίνωσε πως κάνει στροφή όσον αφορά στον εταιρικό φόρο — θα αυξηθεί στο 25% όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως υπό την κυβέρνηση Μπόρις Τζόνσον.

Μετά την ανακοίνωσή της, η στερλίνα υποχώρησε 1,2% έναντι του δολαρίου.

Σε μια συνέντευξη τύπου που διήρκησε μόλις οκτώ λεπτά, η κ. Τρας δήλωσε πως λυπάται πολύ που χάνει από συνεργάτη της, Κουάσι Κουάρτενγκ , τονίζοντας πως έχει πλήρη εμπιστοσύνη για το έργο που μπορεί να φέρει εις πέρας ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πάντως αναφορικά με το γιατί εκδιώχθηκε ο Κουάρτενγκ, ενώ η ίδια παρέμεινε στη θέση της, η Λιζ Τρας έδειξε «αποφασισμένη» να φέρει την οικονομική σταθερότητα στη Βρετανία, κάτι που λέει ότι είναι και ο λόγος που πήρε τις δύσκολες αποφάσεις που έχει σήμερα.

«Ενέργησα αποφασιστικά σήμερα γιατί προτεραιότητά μου είναι η διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας μας», λέει ο Τρας. «Αυτό είναι δύσκολο, αλλά θα ξεπεράσουμε αυτή την καταιγίδα».

Η πρωθυπουργός προσθέτει ότι το σχέδιο εξακολουθεί να είναι η επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ότι πρέπει να ενεργήσει προς το εθνικό συμφέρον ως πρωθυπουργός.

naftemporiki.gr