Skip to main content

Χρηματιστήρια: Αρνητικό κλίμα παρά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας

EUROKINISI

Περιόρισε κάπως τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κλείνοντας στο -0,88% και τις 791 μονάδες. Το κλίμα παρέμεινε ζοφερό στις αγορές παρά την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι πιέσεις. Αρνητικά πρόσημα και στην Ευρώπη, με τον DAX να υποχωρεί 0,3%.

Στις τράπεζες, ξεχώρισε η πτώση της Πειραιώς -3,39% και ακολούθησαν Eurobank -2,29%, Εθνική -2,65% και Alpha Bank -0,83%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας παρενέβη στην αγορά ανακοινώνοντας ότι ότι θα αγοράσει κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου σε όποιες ποσότητες χρειαζόταν για να αποκαταστήσει την τάξη στην αγορά, μετά τις αναταράξεις που έφερε το σχέδιο της Λιζ Τρας με τις φορολογικές περικοπές. Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων βρίσκονται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τουλάχιστον το 1957, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις βρετανικές αγορές σταθερού εισοδήματος μετά τις νέες ανακοινώσεις δημοσιονομικής πολιτικής. Τα μέτρα περιλάμβαναν μεγάλες ποσότητες μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών που έχουν προκαλέσει παγκόσμια κριτική, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Εν τω μεταξύ η απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου έσπασε και το φράγμα του 5%, φτάνοντας στις 12:00 στο 5,036%. Πρόκειται για επίπεδα άκρως απαγορευτικά για δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές. 

* Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις της παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να «επιβραδυνθεί σημαντικά», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

* Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης συνέχισε σήμερα την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 11.926 μονάδες. «Τα νεύρα είναι στα άκρα» γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt , εξηγώντας ότι «οι φόβοι για  την άνοδο του πληθωρισμού και η επικείμενη ύφεση προκαλούν αναστάτωση στους επενδυτές».

* Οι βασικοί δείκτες των ΗΠΑ αμφιταλαντεύτηκαν στο άνοιγμα της Τετάρτης μετά την είδηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αγοράσει βρετανικά ομόλογα προκειμένου να ηρεμήσει τις αγορές. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,1%, ενώ ο βιομηχανικός Dow κέρδισε 0,2%. Πτώση 0,1% για τον Nasdaq.

* Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν αφού η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς άγγιξε το 4% για πρώτη φορά σε πάνω από μια δεκαετία. Η απόδοση του 10ετούς διαπραγματεύτηκε πρόσφατα στο 3,809% από 3,963% στο κλείσιμο της Δευτέρας, ενώ η απόδοση των 2ετών υποχώρησε στο 4,135% από 4,308%.

naftemporiki.gr