Skip to main content

Χρηματιστήρια: Ισχυρές πιέσεις, με τράπεζες και ομόλογα στο επίκεντρο

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,72% στις 784 μονάδες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες, με την Πειραιώς να χάνει 3,9%, ενώ πτώση καταγράφει και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips. Η Coca Cola χάνει -4%. Υποχωρούν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον DAX κάτω από τις 12.000 μονάδες, για πρώτη φορά εδώ και 2 χρόνια.

Εν τω μεταξύ η απόδοση του 10ετους ομολόγου έσπασε και το φράγμα του 5%, φτάνοντας στις 12:00 στο 5,036%. Πρόκειται για επίπεδα άκρως απαγορευτικά για δανεισμό της Ελλάδας από τις αγορές. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις της παρόλο που η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να «επιβραδυνθεί σημαντικά», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ.

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο κορυφαίος γερμανικός δείκτης συνέχισε σήμερα την πτωτική του πορεία, υποχωρώντας μετά την έναρξη των συναλλαγών στις 11.926 μονάδες. «Τα νεύρα είναι στα άκρα» γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt , εξηγώντας ότι «οι φόβοι για  την άνοδο του πληθωρισμού και η επικείμενη ύφεση προκαλούν αναστάτωση στους επενδυτές».

Ο τραπεζικός τομέας της Βρετανίας δέχεται ισχυρές πιέσεις την Τετάρτη, με τις μετοχές των Barclays, HSBC, Lloyds και NatWest να πέφτουν πάνω από 3%, μετά το πρόσφατο sell off.

Η λίρα έφτασε σε χαμηλό ρεκόρ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα και τα κρατικά ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν ράλι, αφού η κυβέρνηση αποκάλυψε σχέδια για μείωση των φόρων και επιδότηση λογαριασμών ενέργειας.

Η στερλίνα υποχώρησε και σήμερα κάτω από τα 1,07 δολάρια καθώς οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να χρηματοδοτήσει το τελευταίο πακέτο φορολογικών περικοπών.

Δείτε τις αγορές με μια ματιά

naftemporiki.gr